Trebuie sa recunoastem ca este o intrebare pe care si-o pun parintii inca din momentul in care achizitioneaza patutul. Merita sa cumparam un patut? Ei bine, da, merita sa cumparam un patut pentru ca acesta asigura confortul si somnul celui mic intre 1 an – 1 an jumatate si 3 ani- 3 ani jumatate.

 

Pana la ce varsta doarme bebe in patut? 

 

De asemenea, trebuie sa intelegem ca varsta pana la care cel mic va dormi in patutul de bebe este clar determinatata de foarte multi factori: energia celui mic, cat de mare a crescut, alte schimbari sau tranzitii.

Nu exista o regula clar stabilita a varstei la care cel mic trebuie sa faca tranzitia, dar depinde mult de nivelul de energie a celui mic. Daca acesta se foieste, escaladeaza patutul, momentul schimbarii poate ca a venit. De altfel, daca acesta a crescut suficient incat sa nu mai doarma confortabil in patut, atunci acesta este cel mai indicat semn ca ar trebui facuta o schimbare. Trecerea ar putea coincide cu alte perioade importante din viata micutului tau: ca trecerea la olita sau la folosirea toaletei, de la biberon la canuta sau pahar, dezvatul de anumite obiceiuri.

 

 

Citeste si CUM SA CRESTEM BEBELUSII IN PRODUSE BIO - BUMBAC ORGANIC?

 

patut bebe

 

Cum doarme bebe in patut?

 

Nu este un secret ca primul nascut al familiei se va detasa mai greu de obiceiurile create, patutul numarandu-se printre ele. Copilasii manifesta un atasament natural pentru unele lucruri si se desprind mai greu de ele. Fratiorii sunt cei care se adapteaza mai usor noilor schimbari pentru ca ei isi vor dori sa fie ca fratele mai mare, care deja doarme intr-un pat de copii mai mari. Schimbarea în cazul celui de-al doilea copil poate fi mai ușoara.

Toti copii sunt diferiti in felul lor si unii dau batai de cap cu schimbarea, altii nu. Trebuie sa ne asiguram ca cel mic este pregatit de aceasta trecere in momentul in care decidem sa o facem. Studiile arata ca cel mic ar trebui lasat in patutul sau pana in apropiere de varsta de 3 ani deoarece este varsta la care cei mici incep sa fie pregatiti de tranzitii.

 

patuturi bebe

Chiar daca majoritatea parintilor fac trecerea de la patut la un pat normal deoarece se tem de activitatea pe care o poate avea cel mic pe parcursul noptii, fiindu-le teama ca acesta va sari din patut, exista si alte cazuri in care adultii decid ca e timpul sa se faca schimbarea. De exemplu, venirea unui membru nou in familie. In acest caz, recomandat este sa existe o perioada destul de mare in care sa se faca tranzitia in asa fel incat copilul sa nu asocieze noul venit cu mutarea sa. Perioada recomandata este de cel putin 6 saptamani.

Cand schimbarea se produce, trebuie de asemenea, sa ne asiguram ca cel mic este pregatit si sa nu priotizam mutarea peste nevoile celui mic.

patuturi bebelusi

Daca iti ghidezi copilul cu iubire si rabdare, el va avea timpul necesar pentru a se elibera de aceste sentimente stocate de-a lungul timpului si va putea sa inteleaga si sa isi doreasca aceasta schimbare.

 

Pentru saltelute patuturi click AICI

 

Citeste si IDEI DE AMENAJARE PENTRU CAMERA BEBELUSULUI IN 2022

 

Respectul pe care il acorzi copilului tau in deciziilor ce il implica este foarte important pentru el. Copiii inteleg mult mai mult decat ne imaginam noi. Conform cercetarilor, nou-nascutii se obissnuiesc cu limba pe care o vorbesc parintii inca de dinainte de a fi nascuti.

 

Citeste si CUM IMBRACAM BEBELUSUL LA PLIMBARE PRIMAVARA?

 

Pentru ca aceasta trecere le poate solicita copiilor un efort emotional, este important sa incercam sa le dezvoltam inteligenta emotionala. Asa vor fi dispusi sa accepte schimbarile care incep sa apara in viata lor.

Incearca sa ii starnesti entuziasmul celui mic, implicandu-l in cumpararea noului pat, explicandu-i ca aceasta schimbare este una pozitiva, ce vine datorita faptului ca acum este mai mare, deci capata mai mult spatiu doar al sau, in care sa doarma.