Momentul când îți ții pentru prima dată bebelușul în brațe este de neprețuit. Simți cum în corpul tău pulsează tot felul de emoții de nedescris. Fix când se naște copilul, pe lângă aceste stări, îți va apărea și marea întrebare: Cum vei supraviețui în prima lună?

Această primă lună este printre cele mai frumoase, dar și plină de provocări. Pentru că tu și tatăl vă veți întâlni cu situații noi la care trebuie să învățați să vă adaptați împreună cu nou-născutul.

bebelusul in prima luna



Trebuie să știi de la început că să fii mamă, nu este ușor deloc. Mai ales în prima lună este un mix între dragoste, fericire, frică, durere fizică și oboseală. Vei primi atâtea sfaturi de la persoanele din jur, sfaturi din experiența lor, însă nimeni nu îți va putea da formula magică pentru a trece cu brio peste prima luna din viața bebelușului. 

Aici vei găsi câteva lucruri care sper să te ajute să treci cu bine peste această perioadă și să vezi că nu totul este atât de negru precum îți imaginezi. Orice situație are și o rezolvare.


În primul rând, ai răbdare.

Un lucru important pe care trebuie să îl faci este să te adaptezi la noul tău ritm de viață. Bebelușul trebuie hrănit și îngrijit constant, ceea ce înseamnă că va fi puțin dificil să îți sincronizezi programul cu al lui.

Fiecare zi este diferită, iar tu trebuie să faci din răbdare un aliat. Nu pune presiune pe tine încercând să menții controlul fiecărei situații. Dă-ți timp să cunoști și să înțelegi bebelușul.


Ai nevoie de odihnă.


Da, expresia clișeică „Încearcă să dormi în timp ce doarme copilul.” chiar se aplică. Micile pauze de odihnă sunt esențiale pentru a te menține într-o bunăstare fizică și emoțională, nu doar pentru te reîncărca cu energie.

Vei gestiona mai greu stresul și te vei simți mai copleșită și frustrată din cauza lipsei de somn. Acesta este motivul pentru care nu trebuie să neglijezi odihna.

Poți să îți creezi un mediu așa cum îți place ție, confortabil, fără distrageri, numai bun pentru un pui de somn atunci când adoarme bebe.


Mâncarea este importantă mai ales în timpul alăptării. 


Alege alimente care sunt bogate în fibre, precum legumele, fructele, pâinea integrală. Acestea te ajută să eviți constipația care apare adesea în perioada postpartum.

La fel de important este să consumi și alimente bogate în calciu și fier pentru a evita anemia care poate apărea în nașterii și a pierderilor de sânge.

Dacă alăptezi, bea cât mai multe lichide, de preferat peste 2-3 litri pe zi. Însă, ține minte, cel mai bun stimulent pentru lactație este chiar bebelușul.

Ai grijă de corpul tău.

Odată cu venirea pe lume a nou-născutului, te vei pune pe locul tău. Însă, trebuie să ții cont și de importanța propriei îngrijiri a sănătății fizice. Corpul tău va trece prin diverse schimbări care îți pot afecta, mai mult sau mai puțin, stima de sine și starea de spirit.

Ca să ai grijă de sănătatea ta fizică și mentală, poți să îți întrebi medicul dacă este posibil să faci plimbări pe jos, ori să practici stretching, yoga sau pilates.


Acceptă tot ajutorul care ți se oferă.

Te rog să reții faptul că nu trebuie să faci totul de una singură. Dacă partenerul tău, familia sau prietenii se oferă să te ajute, pur și simplu acceptă. Ei îți vor oferi sprijinul de care ai nevoie pentru a putea face față mai ușor primei tale luni ca mămică.

Ajutorul poate fi de orice tip. Te ajută prepararea mâncării, cu treburile casnice, stau și supraveghează bebelușul cât timp tu dormi sau îți oferă sprijin emoțional, pur și simplu stau cu tine și îți țin companie.

Aceste gesturi vor face ca prima lună să fie o experiență mai plăcută pentru tine.

Lasă nou-născutul să doarmă cât vrea.

Nou-născuții trebuie să se odihnească suficient. Ei au cicluri scurte de somn, iar în medie dorm cam 16-18 ore în total pe zi. Așează bebelușul pe spate pe o suprafață dreaptă și fermă și asigură-te că nu se află în jurul lui jucării și alte obiecte moi. În felul acesta îi oferi micuțului tău un somn sigur.

Ciclul lor circadian este încă în dezvoltare. Adică ceasul intern învață să îți regleze tiparele de somn și de trezire. Acesta este motivul pentru care, în unele cazuri, nou-născutul confundă ziua cu noaptea, pentru că nu știe să facă distincția între cele două.

Patut bebelusi Oval Tato cu saltea inclusa Design Italian Alb Lemn de Fag Alb & Gri - Camera Bebelusului

Fără erupție cutanată.

Motivul principal pentru care apare erupția cutanată în zona scutecului este faptul că bebelușul nu este schimbat la timp. Acordă atenție acestui aspect și schimbă în mod regulat scutecele care se murdăresc. Curăță bine și cu atenție zona apoi aplică o cremă cu oxid de zinc, care crează un strat protector între piele și umezeală.

Când vine vorba de îngrijirea celui mic, să știi băile zilnice nu sunt necesare. Însă trebuie să păstrezi cordonul ombilical curat până când acesta se desprinde și cade. Acordă atenție și curăță bine și zonele precum pliurile de sub gât, de sub brațe și zona din spatele urechilor.

Da, prima lună va fi o perioadă cu totul nouă și diferită pentru că este vorba de adaptare. Poate ți se va părea puțin dificilă, însă nu există perioadă bună și perioadă rea. Te vei bucura de orice moment, indiferent de greutatea acestuia.