Draga mamica, in primele luni de viata ale unui bebelus, orice lucru aparent normal pentru un adult, ti-ar putea parea un motiv de ingrijorare. Spre exemplu, stiai ca si bebelusii transpira? Daca bebele tau nu a transpirat pana acum, este bine sa stii ca nu trebuie sa iti faci griji cand se va intampla. 


La fel ca si la adulti, este un proces normal, care regleaza temperatura corpului. Insa, exista cateva situatii in care este bine sa consulti un medic. Iti vom spune in continuare cateva informatii despre transpiratia bebelusului pe diverse zone ale corpului, ce poti face pentru a elimina disconfortul puiului tau si cand este cazul sa mergi la medic. 

De ce transpira bebe pe cap? 


Daca ai observat ca si bebelusul tau transpira pe cap, probabil ti-ai facut griji, la fel ca multi alti parinti. Inainte de a te panica, este bine sa te gandesti ce ar putea sa ii fi provocat transpiratia, iar mai apoi sa iti dai seama daca este cazul de mers la medic sau daca este o cauza simpla, pe care o poti rezolva chiar tu.  


Probabil stii deja ca bebelusii nu au pielea ca a unui adult, ceea ce inseamna ca nu au complet dezvoltata si functia de reglare a temperaturii prin transpiratie. Astfel, in unele situatii, ei vor transpira mai mult, pentru a-si mentine corpul la o temperatura confortabila. Acest lucru se poate intampla in special in timpul somnului, cand bebelusul poate fi infasurat in straturi de haine sau acoperit cu paturi care il pot face sa transpire mai mult.

AnneBebe - Set 3 Scutece Baietei Crem din Muselina Organica Crocodili si Dinozauri S08759 Kity Kate

Este bine sa stii ca un alt factor care poate contribui la transpiratia excesiva a capului unui bebelus este faptul ca are glande sudoripare mai mari si mai active, in special in primele luni de viata. Aceste glande pot deveni suprasolicitate si pot provoca transpiratie excesiva, in special in zonele in care se gasesc in numar mai mare, cum ar fi capul.


Asa cum poti vedea deja, in cele mai multe dintre cazuri, transpiratia excesiva la nivelul capului bebelusului nu necesita tratament specific si este considerata normala. Cu toate acestea, iti poti ajuta puiul sa se simta cat mai confortabil. In primul rand, asigura-te ca incaperea in care doarme bebelusul este bine aerisita si nu este prea calda. Alege pentru el haine si lenjerii de pat din materiale respirabile, care sa evite supraincalzirea bebelusului. 

AnneBebe - Set Bluzita Cu Fustita Body Crem Imprimeu Floricele Fete AnneBebe

Trebuie sa stii ca in unele, foarte rare, transpiratia excesiva a capului poate fi semnul unei afectiuni medicale sau al unui simptom, cum ar fi febra, infectie sau alte tulburari endocrine. Daca observi  alte simptome asociate cu transpiratia excesiva, cum ar fi febra, iritabilitate sau lipsa poftei de mancare, iar in camera nu a fost prea cald si bebelusul nu a fost foarte imbracat, este recomandat sa consulti un medic pediatru. Mai mult ca sigur nu este o problema grava, insa este bine sa fie rezolvata la timp. 

De ce transpira bebelusul pe spate? 


Spatele este o alta zona in care bebelusii pot transpira excesiv. In cele mai multe cazuri, nu este motiv de ingrijorare, insa sunt si cateva situatii in care ar fi bine sa mergi la medic. Este bine sa stii care pot fi acele cauze care necesita consult medical si ce poti face pentru ca puiul tau sa se simta confortabil. 


Cauzele pentru care bebelusii pot transpira pe spate sunt numeroase, iar dintre cele care nu necesita consult medical se regasesc urmatoarele. 

AnneBebe - Salopeta Crem din Bumbac cu Botosi si Imprimeu pentru Baietei USB1411 Us Polo Assn

  • Reglarea temperaturii corpului: la fel ca si in cazul transpiratiei la nivelul capului, aceasta ajuta la reglarea temperatura corpului. Pe masura ce se incalzesc, bebelusii pot incepe sa transpire, iar spatele este o zona care reactioneaza cel mai adesea. 
  • Imbracamintea: uneori, bebelusii sunt imbracati prea gros sau in straturi prea multe, ceea ce ii poate face sa transpire excesiv. Materialele sintetice sau prea putin respirabile pot agrava acest lucru.
  • Activitatea fizica: chiar si activitatea minima, cum ar fi miscarea bratelor si picioarelor, poate genera caldura si, implicit, transpiratie, mai ales vara. Daca ai un bebelus energic, care se misca mult si observi ca transpira pe spate doar in aceste momente, nu este cazul de ingrijorare. 
  • Factori genetici: transpiratia excesiva poate fi uneori o caracteristica genetica si poate fi mostenita de la unul dintre parinti sau chiar bunici. Daca stii acest lucru si nu observi alte simptome, nu te ingrijora pe moment. La urmatoarea vizita la pediatru poti sa mentionezi acest aspect. 

In cele mai multe cazuri, transpiratia excesiva pe spate nu este periculoasa si nici nu indica o problema de sanatate. Este doar un mod natural prin care corpul bebelusului isi mentine temperatura corecta. Cu toate acestea, in anumite situatii, poate fi semnul unei afectiuni sau poate indica faptul ca bebelusul este supraincalzit, ceea ce ar putea prezenta riscuri. De exemplu, febra la bebelusi poate fi periculoasa si necesita atentie medicala imediata.

Termometru 2 in1 baie/camera Racoon B037002, Badabulle - Camera Bebelusului

Cum iti poti ajuta bebelusul sa nu mai transpire pe spate? Asigura-te ca este imbracat confortabil, in functie de temperatura ambientala. Opteaza pentru haine confectionate din materiale naturale, care permit pielii sa respire. Mentine o temperatura confortabila in camera bebelusului si chiar si in restul casei, intre 20 si 22 de grade Celsius. Evita supraincalzirea casei, iar de acest lucru poti beneficia si tu, ca adult. De asemenea, in perioadele mai calde sau cand bebelusul este agitat sau mai vioi, asigura-te ca este bine hidratat. 


Este cazul sa mergi la medic? Daca vezi ca bebelusul transpira excesiv si observi si alte schimbari, ar fi bine sa mergi la medic. Iata in ce situatii ar fi bine sa programezi o consultatie. 


  • Febra: daca bebelusul are o temperatura mai mare de 38°C si transpira, mergi la medic. 
  • Daca transpiratia excesiva este insotita de iritatii sau eruptii cutanate pe spate sau in alte zone, este recomandat sa consulti medicul pentru a stabili cauza si pentru a evita complicatii. 
  • De asemenea, daca observi alte schimbari de comportament sau simptome asociate cu transpiratia excesiva, cum ar fi dificultati in alimentare, letargie sau agitatie neobisnuita, este indicat sa consulti medicul.
comoda cu cadita

Bebelusul transpira la nivelul mainilor si picioarelor 


Mainile si picioarele, in special talpile sunt zone in care se regasesc numeroase glande sudoripare. Asa cum si adultii transpira in aceste zone, la fel si bebelusii pot transpira, chiar excesiv, mai ales vara. Transpiratia excesiva la bebelusi, in special pe maini si talpi poate fi ingrijoratoare, insa in cele mai multe dintre cazuri este un fenomen normal. Asa cum am mentionat deja, transpiratia este un mecanism natural de termoreglare a corpului, inclusiv la sugari.  


Este important sa monitorizezi daca transpiratia excesiva este insotita de alte simptome sau semne de disconfort la bebelus, cum ar fi iritabilitatea, refuzul hranei sau modificari ale somnului. In cazul in care transpiratia excesiva este asociata cu aceste simptome sau devine persistenta si afecteaza starea generala de bine a bebelusului, este recomandat sa consultati un medic.


Desi transpiratia in sine nu este periculoasa, ea poate favoriza aparitia iritatiilor cutanate, in special in zonele unde pielea este mai sensibila, cum ar fi pliurile mainilor. Pentru a preveni aceste iritatii, este important sa mentii pielea bebelusului curata si uscata. Evita supraincalzirea prin imbracaminte si temperatura ridicata in incapere, foloseste haine din materiale naturale care permit pielii sa respire si evita expunerea prelungita la temperaturi ridicate (spre exemplu la mare). 


Daca este cazul, in urma unui consult, medicul poate recomanda si alte masuri, cum ar fi utilizarea unor creme hidratante speciale sau a unor pulberi absorbante pentru a preveni iritatiile si pentru a mentine pielea uscata.


Acestea fiind spuse, transpiratia la bebelusi, in special daca este excesiva, poate provoca ingrijorare pentru parinti si disconfort pentru cel mic. Tine cont de sfaturile de a nu imbraca bebelusul prea gros, cu haine care nu sunt din materiale naturale si de a nu face prea cald in casa. Daca observi ca bebelusul transpira si pare ca nu se simte bine, mergi la medic imediat!