Cu toții merităm un somn bun, inclusiv bebeluși. Însă alegerea pătuțului pentru el poate fi o adevărată provocare. De ce? Poate pentru că nu poți să te întinzi pe el și să vezi cât de confortabil este. Iar faptul că sunt atâtea modele disponibile de unde să alegi, nu face acest lucru să fie deloc mai ușor.


Și cum cea mai bună decizie se ia în urma unei cercetări, haide să afli cum alegi patul pentru bebelușul tău.

De ce este atât de important să alegi un pătuț pentru bebeluși?

Patul pentru bebeluș încurajează și promovează somnul independent al acestora. Poate că te numeri printre părinții care doresc să își simtă puiuțul cât mai aproape în timp ce doarme, dar majoritatea medicilor recomandă dormitul independent. Cei mici trebuie să dezvolte cât mai repede acest obicei, să doarmă singuri, iar pătuțul este numai bun.


Pentru că este o piesă de mobilier concepută special pentru copii, dacă alegi un pat bun, înseamnă că alegi un pat sigur. Pătuțul pentru bebe este construit conform unor standarde și reglementări stricte de siguranță stabilite de către Organizația Mondială de Sănătate. Astfel, stai fără grijă atunci când îți pui copilul în pătuț.

Să știi că bebelușii care dorm într-un pat separat de părinți au șanse mult mai mici să sufere de Sindromul Morții Subite a Sugarului, prescurtat și SMSS, față de cei care dorm împreună cu părinții lor în același pat.


Caută ca patul să respecte standardele de siguranță.

Evită să cumperi un pătuț care nu are certificări de siguranță. Pe lângă certificări consultă și caracteristicile de siguranță. Uite care sunt acestea:

Trebuie să fie conform cu Standardul European EN 716-1:2008. Acesta trebuie să fie scris în manualul produsului. 

Spațiul dintre bare să fie de maxim 6 cm. Designul patului trebuie să îi confere copilului siguranță. Nu trebuie să cadă ușor din pătuț și nici să își prindă capul între bare. Uite cum poți verifica, printre aceste bare nu trebuie să treacă biberonul cu lapte.

Baza patului trebuie să fie un fermă. Iar salteaua să se potrivească perfect, fără să rămână spațiu între marginea patului și saltea.

În structura lui nu trebuie aibă nici o formă decupată pentru că va fi un pericol pentru copilul tău. Acesta îți poate orice parte a corpului și se poate lovi cu ușurință.


Dacă te decizi să cumperi un pătuț, achiziționează unul nou.

Te gândești că probabil vei economisi niște bănuți dacă vei cumpăra un pătuț la mâna a doua, însă trebuie să reții că reglementările de siguranță sunt actualizate la câțiva ani mereu, așa că există posibilitatea să nu fie conform cu noile reglementări de siguranță. 


Dacă un pătuț a fost folosit înseamnă că este uzat, adică are părți deteriorate sau chiar lipsă pe care tu nu le observi, însă ele reprezintă un pericol pentru siguranța bebelușului tău.

Alege salteaua potrivită

Patut bebelusi Baieti Oval Tato Bleu cu saltea inclusa Design Italian Alb Lemn de Fag - Camera BebelusuluiCa pătuțul să fie complet trebuie să alegi și ultima piesă, dar printre cele mai importante: salteaua. Dacă ești la primul bebe vei fi tentată să alegi cea mai pufoasă, moale și confortabilă saltea, însă acest lucru este foarte greșit. Iată de ce:

Dacă așezi nou-născutul pe o saltea moale, coloana lui va fi afectată. Va fi un stres asupra coloanei vertebrale și pot apărea dureri sau afecțiuni ale acesteia, doar din cauza tipului de saltea pe care doarme.

Cea mai bună variantă este o saltea fermă care se potrivește perfect în cadrul pătuțului. Ține minte, fără spații goale. Alege mărimea potrivită cadrului de pat.

Asigură-te că lenjeria pe care o cumperi pentru pătuț este de dimensiunea saltelei. Dacă va fi mai mică vor rămâne părți din saltea neacoperite. În schimb dacă este prea mare cearceaful nu va mai sta neted și bebelușul îl poate trage.

Nu este recomandat să învelești un bebeluș cu o păturică dacă vrei să îl lași să doarmă nesupravegheat. În schimb poți să folosești saci de dormit, concepuți special pentru cei mici. Fii atentă la grosimea acestuia pentru că astfel vei putea să îi menții copilului temperatura potrivită pentru un somn odihnitor și sigur.


Verifică materialele din care este confecționat pătuțul.

Patut co-sleeping Lemn 3in1 Contact Art Salteluta Inclusa & Suport Antireflux Alb - Camera BebelusuluiUn alt aspect important atunci când vrei să cumperi un pătuț pentru bebeluș este siguranța materialelor. Da, nu îl vei folosi mult timp, aproximativ vreo 2 ani, însă ce este mai important, siguranța bebelușului tău sau să salvezi câțiva bani?

Poți să alegi o opțiune mai ieftină doar dacă aceasta respectă reglementările de siguranță, iar materialele sunt de calitate.

Există pătuțuri care sunt făcute din plastic, însă acesta se poate rupe și astfel devine un risc pentru siguranța celui mic.

Tot aici trebuie să ai în vedere și vopseaua folosită la pătuț. Alege doar vopsele ecologice, non-toxice.

Când îi vor da primii dințișori, cadrul pătuțului va fi jucăria lui preferată, de aceea este important ca materialele și vopseaua să fie de calitate.


Co-sleeper

Acest tip de pătuț este conceput pentru a fi lipit de patul tău. Are o laterală detașabilă și este reglabil pe înălțime. Facilitează procesul de hrănire, mai ales în timpul nopții, pentru că nu trebuie să te mai ridici din pat.

Partea care detașează trebuie lăsată în jos numai când ești lângă bebeluș și îi dai să mănânce, îl mângâi. Ca să poată dormi nesupravegheat aceasta trebuie ridicată.

Cel mai mare avantaj pe care îl are acest pătuț este că îl vei avea aproape de tine pe bebe în timpul nopții, însă vine și cu riscurile de a împărți același pat.


Babynest sau cuib pentru nou-născuți.

Acestea sunt folosite pentru somnul din timpul zilei al bebelușului pentru că poate fi mutat oriunde dorești. Însă nu sunt recomandate pentru dormitul nesupravegheat din cauza riscului de surpaîncălzire, dar mai ales sufocare.

Meriți să dormi liniștită, la fel și bebelușul tău. Primul loc pe care nou-născutul îl cunoaște este pătuțul confortabil, de aceea acesta trebuie să fie și primul loc sigur.