Cum miturile sunt la ordinea de zi, astăzi ne vom ocupa de unul care se leagă de somnul și odihna micuțului. Pentru început, ar trebui să înțelegem care sunt procesele organismului în timpul somnului.


Somnul de noapte și importanța acestuia

Somnul de noapte este mult mai important decât cel de la amiază, deoarece în timpul acestuia au loc diferite reacții biochimice, ajutându-l pe micuț să crească și să se dezvolte armonios. Mușchii și oasele cresc, imunitatea crește, procesele de vindecare sunt mai rapide, ritmul circadian se reglează, începe secreția de melatonină etc. Acesta este mult mai profund, iar un mediu cât mai liniștit este esențial în timpul acestuia, pentru ca procesele de mai sus să nu fie afectate.


Somnul de la amiază

Somnul din timpul zilei este mult mai scurt decât cel din timpul nopții. Deși poate unii părinți nu se gândesc la asta, obișnuința copilului cu zgomotele obișnuite din casă îl poate ajuta să-și dezvolte abilitățile de adaptare și poate reduce sensibilitatea la zgomotele din timpul zilei, în perioada când acesta simte nevoia să se odihnească. Păstrând o liniște absolută pentru acesta, ar putea avea anumite urmări negative în viitor (posibil stari de irascibilitate), deoarece a fost obișnuit să doarmă în liniște tot timpul.


Fiecare copil este unic, iar mulți dintre ei ajung să nu mai poată dormi dacă nu sunt anumite zgomote cu care s-au obișnuit, deoarece sensibilitatea la stimuli auditivi este diferită și adaptivă pentru fiecare în parte. Prin urmare, fie că spălați vasele, ștergeți praful sau puneți mașina de spălat, continuați cu ceea ce aveți de făcut, deoarece mediul de somn din timpul zilei nu trebuie să fie absolut tăcut.