Uneori sa fii parinte este foarte dificil, tocmai pentru ca incerci sa fii perfect pentru copilul tau si se poate intampla sa dai gres in anumite situatii. Spre exemplu atunci cand se loveste, cade sau plange, te simti vinovat pentru ceea ce bebelusul simte. Totusi, aceste lucruri trebuie asimilate si percepute logic, incat sa nu te simti zi de zi fiind un parinte rau.

 

patut bebe

 

Una dintre cele mai problematice chestiuni legate de cresterea bebelusului este patutul in care se dezvolta. Vine acel moment cand cel mic simte nevoia sa se ridice, sa plece din locul in care l-ai lasat, si pentru a evita o greseala de care sigur te-ai simti responsabil, parinte fiind, cel mai bine este sa stii cand copilul incepe sa sara din tarc/pat. Citeste in continuare pentru a afla!

 

Trei etape reprezentative pentru copil

Multi parinti opteaza pentru cosulet in primele luni ale bebelusului. Este intr-adevar un loc bun pentru somnul celui mic, insa, afla ca bebelusii cresc foarte repede, iar dupa doar cateva luni, acest cosulet nu va mai fi indicat. De ce? In somn este produsa o substanta ce ajuta la dezvoltarea fizica si psihica a piticului, astfel, pentru ca in primele saptamani doarme destul de mult, si cresterea in inaltime si greutate sunt mai rapide. Treptat va fi nevoie de o prima tranzitie, de la cosulet la tarc.

 

patut pentru bebelus

 

Tarcul este primul patut real pentru copil, lucru de care se va atasa enorm. Chiar daca spunem ca sunt foarte mici si modul lor de perceptie inca nu este dezvoltat, afla ca se formeaza o legatura puternica intre copil si patutul cu gratii. Inceputul este unul extrem de benefic, pentru ca piticul inca nu poate sa se ridice. Jucariile, plusurile si paturica lui pufoasa sunt suficiente pentru a il mentine linistit. Insa, ce se intampla cand invata sa faca primii pasi sau cand deja poate sa stea in sezut?

Ei bine, odata cu aceasta perioada, ar trebui sa fii mult mai atent, pentru ca usor-usor va invata sa se ridice si sa se catere. La 2-3 ani piticul ar trebui sa mearga bine, sa se ridice singur si sa asimileze anumite lucruri din jurul sau.

Este momentul cand tarcul nu mai este suficient de bun. De ce? Pentru simplul fapt ca prichindelul va stii cum sa ,,evadeze”. Si ce se intampla daca reuseste? Poate sa cada de la inaltimea tarcului, sa se ascunda prin casa si multe alte lucruri nu tocmaii avantajoase.

 

patuturi pentru bebe

 

Si astfel, timpul ca cel mic sa se desparta de tarc a sosit. Insa, nu uita ce ti-am povestit mai sus si anume, copilul se ataseaza de primul sau tarc, iar asta poate sa reprezinte o problema. Cum se manifesta? Somnul ii va fi agitat, nu va sta cuminte in pat, va plange des, nu va adormi usor...pe scurt, se va creea un haos in interiorul lui. Ce poti face pentru a evita o asemenea situatie? Sa incerci sa formezi aceeasi atmosfera precum cea din tarc.

 

De la tarc la patut

Ultima etapa din cele trei a sosit si pentru a il convinge pe cel mic sa fie cuminte si linistit, ar trebui sa tii cont de urmatoarele indicatii:


  1. Vorbeste cu el si explica-i ce urmeaza sa se intample. Da, stim ca cel mic nu intelege 100% ce i se spune, dar din nou, puterea lor de a percepe anumite lucruri este destul de avansata. Transmite-i emotia ta, calmul tau...va intelege ca este un lucru bun sa stea in patut.
  2. Sigur in tarc avea jucarii si paturica lui preferata. Pune-le in pat de data aceasta, inveleste-l cu patura sa si nu uita de jucaria pe care o iubeste. Va simti ca este din nou in tarcul sau.
  3. Pastreaza aceeasi rutina de seara, nu schimba si acest proces din viata lui. In plus, nu il forta la mai multe schimbari simultan. Momentan trecerea de la tarc la pat este suficienta pentru viata lui.

 

patut cosleeping bebe

 

Daca te gandesti la un patut cu mai multe nivele de inaltime, sa stii ca aceasta este o idee exceptionala. Astfel, poti lasa patutul mai jos pe masura ce bebe creste, pentru o siguranta sporita. La noi in oferta gasesti atat de multe patuturi pe inaltimi diferite. Te invitam in sectiunea magazin sa alegi ce iti place si ce este mai bine pentru tine si bebe, iar daca ai nevoie de ajutor, conteaza pe noi. Apeleaza-ne sau vino in showroom-ul CameraBebelusului si te vom ajuta cu placere. 

Concluzie

Suntem siguri ca esti un parinte foarte bun pentru pitic, iar aceasta noua provocare va fi indeplinita cu succes. Daca vei avea in vedere varsta lui si perioadele in care este nevoie de o schimbare, te asiguram ca totul va fi ideal.