Mi-a intrat ceva in ochi!
Stim cu totii ca ai incercat sa stai calm pe tot parcursul sarcinii sotiei, ca sa dai impresia ca esti stapan pe situatie. Insa, chiar si ea a vazut lacrima din coltul ochiului, cand ti-ai tinut pentru prima data in brate copilul.
Daca, de alti bebelusi ti-a fost pana acum frica, si te-ai temut sa ii iei in brate fiindca pareau prea fragili, pe al tau abia asteptai sa il stangi la piept. Si, asteptai asta inca de cand era in burta mamei!
Ai stiut mereu ca va fi mama copiilor tai. De fiecare data cand o vedeai fugind pe la botezuri dupa mamici pe care le ruga sa o lase sa le tina bebelusii in brate, vedeai cat isi doreste un copil si vedeai ce mamica minunata va fi. Stiai ca va veni momentul candva, si, uite ca a si venit!
Mai stii cum ai primit vestea?
Va doreati amandoi un copil enorm de mult. Iar ea ti-a pus intr-o cutie niste papucei parca de jucarie, pe care, daca te chinuiai putin, ii incaltai pe degetele de la maini. Nici macar nu te-ai prins din prima ce e cu acest cadou, insa, atunci cand ai realizat, au inceput sa-ti sclipeasca ochii.
Ai inceput sa razi si sa urli de fericire. Loveai aerul de parca echipa preferata castigase meciul. Insa, de data asta, era mai mult decat un simplu meci! Era cel mai important moment din viata ta! De tatic!
"Daca e baiat, o sa il invat sa joace fotbal si o sa mergem impreuna la pescuit". "Daca e fata, o sa o invat sa fie independenta, o sa petrec mult timp cu ea, o sa ma port cu ea, de parca ar fi o printesa, fiindca vreau sa stie pe viitor ca merita tot ce e mai bun". Iti faceai planuri, inca de dinainte sa afli ce va fi si stiai de dinainte ca il vei iubi, sau o vei iubi din toata inima.
Insa, nu iti imaginai vreodata cat va fi de coplesitor totul! Ca sa joci fotbal, sau sa te joci de-a printesele, trebuie mai intai sa schimbi cateva scutece, sa plimbi copilul prin parc si sa renovezi o camera pentru noul venit. Asa ca, socoteala de acasa, nu s-a potrivit intocmai cu ce s-a intamplat dupa ce bebelusul a aparut pe lume.
Primele luni de tatic
Poate, ca barbat, nu ai fost prea indemanatic pana acum in ce priveste copiii, insa, cu al tau, lucrurile vor sta diferit. Vei trece rapid peste faptul ca bebelusul pare mititel si fragil, iar cu cat vei interactiona mai mult cu el, cu atat va deveni totul mai natural.
In primele luni de viata ale bebelusului, va trebui sa iti dai interesul mult, si, sa iti ajuti sotia cum poti mai bine, fiindca a trecut printr-o perioada mai dificila. Probabil ai vazut cu ochii tai starile de greata, durerile de spate, de picioare, oboseala, iar apoi si nasterea. Asa ca, e de la sine inteles ca, sotia ta, ar avea si ea nevoie de o bine meritata...pauza!
Pe cat posibil, incearca sa ii fii alaturi cum poti mai bine. Implica-te in mod activ in cresterea si ingrijirea celui mic, si, atunci cand stii ca poti, ofera ajutor si sprijin. Un nou membru al familiei va putea parea destul de dificil de gestionat, asa ca, depinde de amandoi sa faceti familia sa functioneze si dupa aparitia bebelusului.
Comunicarea intre mamica si tatic vor duce la succes!
Acum ca a mai aparut cineva, e dificil sa va mai intoarceti la vechea voastra viata. Fiecare, va trebui sa isi ia putin timp din timpul lui atat pentru copil, cat si pentru partener. Asa ca, aveti grija sa nu uitati sa comunicati, daca nu vreti sa apara frustrari.
Vorbiti unul cu celalalt despre oboseala pe care o resimtiti. Stabiliti impreuna un program de stat cu bebelusul, in asa fel incat fiecare dintre voi sa aiba timp si pentru el, si, daca aveti posibilitatea, apelati uneori si la familie si prieteni, atunci cand v-ati dori sa luati o pauza si sa stati doar voi doi!
Un bebelus, nu poate decat sa uneasca mai mult o familie. Insa, depinde si de voi cum gestionati lucrurile. Comunicati-va intotdeauna gandurile si ajuati-va reciproc pentru a pastra echilibrul in familie.
Camera bebelusului - locul in care tati a avut mult de lucru
Primele "probleme", au inceput sa apara inca de dinainte ca bebelusul sa vina pe lume. Si acum iti aduci aminte ce ingrijorat ai fost. "Trebuie sa ma ocup, doar va avea nevoie de o camera unde sa doarma, nu?".
Au urmat luni de munca in echipa, in care tu ai zugravit peretii, iar ea i-a pictat frumos si i-a colorat, ca sa fie mai prietenosi. In care tu ai montat mobila de bebe iar ea a pus cu grija lenjerii curate in patut si a calcat si impachetat cu grija toate hainele din dulapioare. In care tu ai pus parchet nou sau mocheta, iar ea s-a asigurat ca totul e curatat perfect, ca bebelusul sa ajunga intr-un mediu in care sa nu fie microbi.
Acum, ca il vezi la el in patut, cum doarme linistit, totul pare ca a trecut. Insa, mai chicotesti uneori, cand iti aduci aminte cat de greu a fost sa asamblezi toate lucrurile care acum va inconjoara. Cand stai sa te gandesti acum, iti dai seama cat de mult ai suparat-o pe sotia ta cand ii spuneai ca trebuie sa dai mai multe gauri in scanduri, fiindca cei care au trimis patutul nu au facut destule.
Cu o burta care aproape statea sa explodeze, se uita la tine si nu stia daca sa planga sau sa rada! Nu stia ce sa faca, nici cand veneai la ea fericit si ii spuneai ca in cutia in care a venit masa pentru infasat, ai primit mai multe suruburi decat a trebuit sa folosesti. Asta, inainte sa iti dai seama ca nu ai montat-o bine!
Insa toate au trecut pana la urma, iar locul in care mami si tati au muncit pe branci ca sa arate superb, a devenit acum caminul copilului si, in curand, va deveni si primul lui loc de joaca! Asa ca, motive de bucurie sunt destule! Sau, mai degraba, unul singur este motivul vostru de bucurie, dar este cel mai important!
Ce trebuie sa faca un tatic, daca vrea sa fie PERFECT?
Sa nu crezi ca sotia ta e stapana pe situatie! Desi pare experta in manevrat bebelusi, dar si in a citi gandurile copiilor suparati, in realitate si ea are inima cat un purice de fiecare data cand cel mic e racit, are febra sau plange. Poate ca ti se pare ca tu nu te descurci, ca bebelusul plange atunci cand il iei tu in brate sau chiar atunci cand te uiti la el sau ii vorbesti, insa, in realitate nu e asa!
Poate ca bebelusul vostru nu stie inca sa vorbeasca, insa stie ca nici tu, nici sotia ta, nu v-ati mai confruntat cu asta. Stie ca si voi va obisnuiti cu el, asa cum si el se obisnuieste cu voi. Daca vrei sa fii un tatic "perfect", doar poarta-te cat de natural se poate.
Ca bebelusul sa creasca frumos, va avea nevoie, in primul rand, de niste parinti relaxati. Asa ca, oricat ar parea de greu, uneori, arata-i celui mic ca te simti comod in preajma lui, ca el sa se simta comod langa tine.
Un tata perfect, nu trebuie decat sa isi iubeasca familia, iar restul va veni de la sine. Asa ca, nu lasa grijile sa te copleseasca in niciun fel, si ramai alaturi de sotia ta si de copil. Ofera-le sprijinul atunci cand ai puterea sa o faci, insa nu uita, ca din cand in cand, sa iti faci timp si pentru tine. O familie nu e un motiv sa te simti stresat, ci e un motiv sa te bucuri de viata!