In sfarsit, acasa!
Poate ca la spital n-ai stat prea multe zile, insa, cu siguranta, abia asteptai sa ajungi acasa. Si, uite ca momentul a si venit!
Sunt primele zile cu bebe si, atat entuziasmul, cat si frica, au crescut la cote maxime. Te uiti la puiul tau, care pare asa micut si fragil si te gandesti ca abia astepti sa ii faci o baita, dar parca, in acelasi timp, iti e si putin teama. O gramada de ganduri te fac sa te ingrijorezi, insa ganguritul celui mic, le astupa pe toate si te linisteste teribil.
Esti, in sfarsit, acasa! Iar mediul de aici e cu mult mai prietenos decat cel din spital. Chiar daca nu mai ai ajutor din partea unei asistente, linistea de acasa face ca totul sa para ceva mai usor.
Respira adanc si incearca sa te relaxezi putin!
Ultimele zile probabil au fost destul de dificile, atat pentru tine, cat si pentru bebe. Dupa cum deja se cunoaste, nasterea nu se afla printre cele mai usoare lucruri "de facut". Asa ca, acorda-ti un mic ragaz. Cere ajutorul sotului, al mamei sau poate chiar al unei prietene bune.
Orice sfat si orice mana in plus, e de folos acum. Nu le face pe toate singura si nu te umple de griji sau de frustrari ca lucrurile nu ies asa cum vrei. E normal sa nu stii exact cum trebuie sa il speli pe bebe, iar asta nu e motiv de suparare. Te vei descurca din ce in ce mai bine, odata cu trecerea timpului.
Nu te supara nici pe faptul ca bebelusul nu e nici el prea indemanatic, iar alaptarea e mai dificila la inceput. Asa cum tu te acomodezi cu el si cu nevoile lui, si el face asta in ritmul si felul lui.
Daca inca iti e teama de modul in care va decurge prima baita acasa, trebuie sa te simti norocoasa, fiindca avem un articol unde poti gasi informatii utile pentru ca aceasta activitate sa nu fie un chin nici pentru tine, dar nici pentru cel mic.
Pentru a descoperi care sunt secretele unei baite placute, citeste si articolul "Cum facem baita bebelusului in primele zile". Vei gasi aici toti pasii pe care trebuie sa ii urmezi.
Care sunt "subiectele de interes" pentru bebe in prima luna?
In randurile de mai sus, am inceput deja sa enumeram cateva lucruri carora va trebui sa le acorzi interes. Trebuie sa stii ca, cel mic, are nevoie, in primul rand de hrana corespunzatoare.
Daca ai decis sa alaptezi, atunci, in primele luni de viata, laptele matern va fi suficient ca bebe sa aiba parte de mese copioase si sa creasca mare si voinic. Daca nu, va trebui sa te consulti cu medicul pediatru, care iti poate recomanda o formula potrivita pentru nevoile bebelusului tau.
Dupa mancare, mai vin doua lucruri tare importante, igiena bebelusului si somnul. Cand vine vorba de igiena, trebuie sa stii ca, cel mic trebuie spalat zilnic si trebuie schimbat la timp. Iar in privinta somnului, trebuie sa stii ca, bebelusii dorm destul de mult in primele luni de viata.
Pare atat de simplu sa ai un bebe! Ai crede ca doarme mult si ca nu are nevoie de prea multe lucruri. Insa, realitatea este ca, avand un stomacel nu foarte mare, trebuie hranit o data la cateva ore, iar somnul acela "mult", nu e chiar neintrerupt. Asa ca, activitatea de mamica, ar putea deveni un job destul de solicitant pentru tine.
Cu cine si unde doarme bebe in primele luni?
Daca ai rezolvat cu mancatul, dormitul este urmatoarea "problema". Daca atunci cand erai tanara, n-ai avut prea multe nopti albe, sigur vei recupera acum!
Cel mic se va trezi si iti va cere de mancare, chiar si in miez de noapte, asa ca, ideal ar fi ca in primele luni, bebe sa doarma in camera parintilor. Pe langa faptul ca va fi mai usor sa te ridici si sa vezi de ce anume are nevoie fiind mai aproape, cel mic va fi mai linistit simtindu-te prin preajma.
Daca medicii recomanda ca bebe sa doarma in primele luni in aceeasi camera cu parintii, nu se recomanda, in schimb, ca el sa doarma si in acelasi pat cu ei. Pentru a preveni orice fel de accidente, cel mic va avea nevoie de propriul patut.
Si unde gasesti mai multe patuturi de bebe superbe daca nu aici?
Pe camerabebelusului ai o gramada de tipuri de patuturi care mai de care mai frumoase si mai utile pentru micutul tau. Asa ca, daca inca nu ai reusit sa ii cumperi un patut celui mic, intra si vezi ce anume i se potriveste!
Pe site gasesti o gramada de modele, insa, noi iti recomandam sa optezi pentru un cosleeper. Aceste tipuri de patuturi pot fi atasate la patul matrimonial al parintilor, iar asta va face trezitul in miez de noapte, alaptatul si chiar schimbatul, o activitate mai usoara.
In cazul in care nu ai gasit un patut cosleep, sau un alt tip de patut, care sa fie pe gustul tau, trebuie sa stii ca, si pe annebebe poti gasi astfel de articole. Daca vrei sa vezi si alte modele, intra aici.
Un bebe adormit = un parinte fericit!
Pentru cei mici, odihna este esentiala. Daca ei nu pot sa doarma bine, nici tu nu o vei face. Asa ca, fa tot ce iti sta in putinta pentru ca bebelusul tau sa nu aiba parte de niciun disconfort.
Nu amana niciodata alaptarea si asigura-te ca e schimbat la timp pentru ca nimic sa nu il deranjeze. Imbraca-l in functie de temperatura camerei, astfel incat sa nu ii fie prea cald si asigura-te ca patutul sau este si el curat, comod si sigur. In acest mod, vei reusi sa treci de prima luna cu bebe fara probleme!