Bebelusul tau a venit pe lume, ati ajuns acasa si te minunai de puiul de om ce doarmea, mananca si iar doarmea. Dar dupa cateva saptamani, ceva s-a intamplat, iar micutul tau a inceput sa planga mult, sa se incoarde, sa isi stranga pumnii si sa aiba fata rosie. In acele momente, pare ca nimic nu functioneaza, iar micutul tau nu se linisteste. Aceasta este lumea colicilor, o lume in care mamicile se ingrijoareaza si se simt neputincioase in fata acestor neplaceri, ce nu ii lasa in pace pe bebelusi. Afla cum recunosti colicile, care sunt cauzele, dar mai ales, cum il poti ajuta pe bebe.
Cum iti dai seama ca bebe are colici?
Colicile incep, aproximativ, in a sasea saptamana de viata a bebelusului si dureaza pana in luna a cincea sau a sasea, cand pot disparea de sine.
Este foarte important sa stii ca acestea nu reprezinta o boala si nu afecteaza sanatatea copilului, dar din cauza lor, se poate instala stresul in randul parintilor.
Asadar, cele mai clare semne ca micutul tau are colici sunt lipsa unui somn odihnitor, noaptea se trezeste des si se foieste mult, este foarte agitat si plange mult, cu precadere dupamasa si seara. De asemenea, vei vedea ca bebelusul este destul de incordat, tinand piciorusele ridicate la piept si pumnii stransi, se inroseste la fata si poti vedea grimase de durere pe chipul lui.
Studiile arata ca aparitia colicilor nu are legatura cu sexul copilului, tipul de hranire sau nasterea la termen, ori prematura.
Care sunt cauzele colicilor?
Odata cu venirea sa pe lume, bebelusul nu se adapteaza doar emotional la noua lui viata extrauterina, ci si corpul lui trece prin schimbari. Asadar, colicile reprezinta un proces de adaptare a sistemului digestiv la noua modalitate de alimentatie, care difera enorm fata de felul in care el se alimenta in burtica ta. Colicile sunt,in fapt, niste crampe abdonimale, ca urmare a acestui proces, ce provoaca un disconfort pe masura copilului.
Cauzele exacte sunt inca un subiect de discutie in randul pediatrilor, nefiind stabilite niste cauze anume. Un motiv ar fi faptul ca bebelusul nu are suficiente enzime digestive in tractul digestiv, ce sunt necesare pentru digerarea alimentelor, astfel ca proteinele din lapte sunt mai greu digerate, lucru ce duce la crampe dureroase sau gaze.
De asemenea, atunci cand mananca sau plange, copilasul poate inghiti mult aer, ceea ce provoaca gaze suplimentare, ce contribuie la disconfortul lui.
Cum poti ajuta bebelusul cu colici?
Exista mai multe modalitati prin care ii poti alina durerea bebelusului tau.
Printr-un masaj bland, poti ajuta la disiparea gazelor din burtica, inlaturand astfel disconfortul. Alege un ulei natural si rasfata-l pe bebe cu un masaj pe burtica si pe spate. Pe langa inlaturarea gazelor, il vei ajuta sa se relaxeze si sa se bucure de mangaierea ta.
Sunetele “albe” il pot ajuta sa se linisteasca, deoarece acestea seamana cu sunetele ce el le auzea in burtica. Aspiratorul sau uscatorul de par iti pot deveni ajutoare de nadejde.
O baita calda il va ajuta, cu siguranta, pe micutul tau, sa se pregateasca de somn, linistindu-l si calmandu-l.
Jucarii anticolici
Se stie ca atunci cand te doare burta, apelezi la ceva cald, pentru a pune pe locul dureros. Iti recomadam jucariile anticolici cu interior bio, pentru a calma colicile bebelusului tau. Acestea imbina perfect puterea plantelor si beneficiile caldurii, ele fiind umplute cu mei si lavanda parfumata. Pe langa faptul ca in primele lui luni de viata il vor ajuta sa se relaxeze si sa ii calmeze durerile de burtica, jucaria va deveni un partener ideal de joaca si de somn, atunci cand copilasul mai creste.
Colicile bebelusilor nu sunt ceva grav, insa provoaca neliniste, atat pentru copilas, cat si pentru parintii care nu stiu cum sa il ajute mai bine. Totusi, abordand totul cu grija si calm, colicile vor fi tratate cu usurinta si vor deveni doar o amintire.