Sa culci bebelusul in camera lui sau sa-l asezi lipit de patul tau?
Chiar daca adesea avem impresia ca micutul bebelus se poate adapta situatiilor la care este supus, fiind mult prea mic sa asimileze numeroase lucruri, trebuie sa stii ca si cei mici au propria personalitate si propriile nevoi.
Calitatea somnului este unul dintre cele mai importante aspecte, pentru ca este una dintre principalele activitati ale oricarui copil.
Unii parinti aleg sa se bucure de fericirea unui nou membru in familie alegand ca cel mic sa doarma impreuna cu ei, altii decid sa-i ofere si celui mic propria intimitate si independenta amenajandu-i o camera dedicata. Cei care vad fiecare dintre aceste doua situatii drept o alegere mult prea extrema, vor opta pentru room-sharing sau dormitul alaturi de copil in aceeasi camera, dar nu in acelasi pat, cu ajutorul patuturilor co-sleeping. Niciuna dintre aceste optiuni nu e gresita, fiecare oferind atat avantaje, cat si dezavantaje.
Astfel, alegerea si pozitionarea unui patut va fi printre primele aspecte pe care parintii le vor analiza cu atentie.
Culcat bebelusul in camera lui vs dormit in patutul lipit de patul parintilor
Unii parinti considera dormitul independent al copilului in propria lui camera un lucru mult prea riscant, in timp ce altii vor avea impresii similare in ceea ce priveste impartirea camerei cu cel mic, printr-un patut lipit de patul parintilor.
Pentru ca este deseori o alegere extrem de dificila, vom expune astazi diferentele dintre cele doua forme de odihna ca tu sa alegi cea mai buna cale pentru micutul tau, in functie de preferintele tale.
Sa culci bebelusul in camera lui?
l Avantaje
Orice copilas, chiar daca pare mult prea mic, are prorpiile lui nevoi, pe care si le poate implini atunci cand acesta va detine propria camera si/sau propriul patut independent.
Prin oferirea unei camere si/sau unui pat dedicat, cel mic va intelege cu usurinta, treptat, ca trebuie sa doarma in camera lui fara teama, lucru ce va contribui la dezvoltarea acestuia in viitorul apropiat. In acelasi timp, atat copilul, cat si parintii se vor bucura de propria lor intimitate, realizand un echilibru in viata de familie, cat si la nivel individual. Totodata, copilul nu va trebui sa ia parte la o serie de dezbateri ce pot avea loc intre parinti, fapt ce nu-i va afecta sanatatea emotionala.
De altfel, nu vor mai exista discutii privind cine si cat timp petrece alaturi cu copilul, parintii avand oportunitatea de a-si adresa atentia catre cel mic in mod egal.
l Dezavantaje
Atunci cand cel mic se trezeste si plange in timp ce parintii se odihnesc, parintii responsabili, in special mamele, alearga catre cel mic pentru a-l linisti, a-l legana, a-l hrani, la fiecare sunet. Chiar daca in aparenta drumul catre camera vecina, unde este amenajata adesea camera copilului, nu pare anevoios, toata aceasta practica va deveni extrem de solicitanta pentru proaspata mamica. Nu e nicicum placut sa trebuiasca sa te trezesti de zeci de ori de noapte si sa te deplasezi in camera micutului. Chiar daca aceasta este una dintre principalele atributii ale unei mamici, se poate instala oboseala cronica ce poate fi fatala. De asemenea, un mic moment de neatentie poate duce la incidente neplacute pentru cel mic, fapt ce poate explica dorinta parintilor de a dormi cu cel mic in aceeasi camera sau acelasi pat.
De la ce varsta e indicat sa doarma copilul singur?
Copiii din prezent se dezvolta extrem de repede, iar odata cu trecerea timpului vor simti nevoia tot mai intens sa fie independenti, chiar si in timpul somnului. Astfel, specialistii atrag atentia ca varsta recomandata de la care copilul poate dormi singur, in patutul sau dedicat, incepe de la varsta de 6 luni-un an si aceasta perioada poate fi prelungita pana la pubertate si mult timp dupa.
Bineinteles, nu e nimic gresit in ideea ca micutul sa doarma ocazional si cu parintii. Insa este mai mult decat indicat ca acesta sa nu-si vada propria camera drept o zona infioratoare si nesigura, cum o asociaza cei mai multi copii care petrec mult prea mult timp exclusiv in compania dedicata a parintilor.
Sa culci bebelusul intr-un patut cosleeping?
l Avantaje
Un prim avantaj al cosleeping-ului este faptul ca atat copiii, cat si parintii, vor descoperi impreuna experienta de parenting, pas cu pas. Parintii vor fi incantati sa-si poata supraveghea copilul indeaproape, 24/7, si sa-i vina in ajutor la nevoie, fara a fi necesar sa se suprasolicite la nivelul maxim.
De asemenea, copilul se va bucura de un somn mult mai linistit, dat fiind ca patutul special este realizat din materiale de calitate care sa nu-i puna sanatatea in pericol.
Copilul va adopta o pozitie optima in cea mai fragila perioada a varstei sale astfel incat, masa osoasa se va dezvolta corespunzator. De asemenea, va respira mult mai linistit si nu va preintampina probleme dupa alaptare unde, deseori se instaleaza senzatia de reflux. Posibilitatea de a ajusta patutul dupa nevoi, pe diferite trepte de nivel si saltelutele cu proprietati antiregurgitare, precum si marginile rotunjite cu laterale culisante, transforma odihna bebelusului intr-o adevarata placere pentru parinti si pitici.
Aceasta conexiune creste potentialul emotional pe care si-l dezvolta copilul, dar si al parintilor care vor trece mult mai usor prin aceasta perioada aparent dificila.
l Dezavantaje
Bineinteles, si odihna bebelusului in aceasta forma vine cu o serie de dezavantaje.
De exemplu, intimitatea parintilor este limitata, mai ales ca cel mic poate fi distras si afectat psihologic de o serie de actiuni care se desfasoara exclusiv in cuplu (momente romantice, discutii aprinse etc.).
Totodata, prezenta atat de apropiata a celui mic induce teama si probabilitatea unui somn neodihnitor pentru adulti, de frica accidentarii copilui.
Pentru ca deseori patutul coesleeping este asociat cu partea mamei, tatal se poate simti usor exclus.
Copilul poate dezvolta in acelasi timp o relatie mult prea dependenta de parinti de care va fi greu de dezvatat ulterior.
Pana la ce varsta e indicat sa doarma copilul in patuturile cosleeping?
Specialistii recomanda ca micutii sa doarma alaturi de parintii lor prin asocierea cu un patut dedicat inca din prima zi in care cel mic este adus acasa de la maternitate si pana la varsta de 6 luni. Ulterior, patuturile cosleeping au marele avantaj ca pot fi transformate in patuturi obisnuite. Astfel, ele pot fi utilizate ulterior inclusiv pana la varsta de 6 ani, in functie de rapiditatea cu care acestia se dezvolta si de usurinta cu care cel mic se adapteaza la un stil de viata relativ independent cel putin din punct de vedere al ritualului de odihna.
Cum e mai bine - Sa culci bebelusul in camera lui sau sa-i lipesti patutul de patul tau?
Dat fiind atat avantajele, cat si dezavantajele, putem spune ca decizia depinde in mod exclusiv de alegerea parintilor si de modul in care acestia se simt mai confortabil si mai impliniti cu decizia aleasa.
Totusi, credem ca viata unei mame la inceput de drum si nu numai, poate fi mult mai usoara prin intermediul unui patut co-sleeping care ii vine in ajutor atat cu stabilitatea psihologica redata de sanatatea micutului, de usurinta pe care un astfel de patut i-o ofera in recuperare, cat si de influentele pozitive in educarea copilului pe termen lung.
Asadar, indiferent de tipul de patut ales sau de modalitatea in care alegeti sa va cresteti copilul, nu uitati ca la noi veti regasi toate articolele necesare pentru bebelusii vostri, de la patuturi, accesorii pentru acestea, jucarii, cat si accesorii si articole pentru botez.