Unul dintre cele mai importante lucruri pe care le cumperi atunci cand urmeaza sa ai un bebelus, este cu siguranta un pat special pentru el. Acesta poate avea diferite marimi, poate fi confectionat din diferite materiale, fiind de asemenea si de mai multe tipuri.

 

       Ce tipuri de patuturi poti cumpara pentru bebelusul tau?

Atunci cand cumperi un patut pentru bebelusul tau, trebuie sa ai in vedere cateva aspecte precum:

  • Spatiul alocat patutului
  • Cat timp vrei sa il folosesti
  • Tipul de material dorit
  • Locul unde doresti sa il amplasezi.

Daca optezi pentru a aseza patul bebelusului langa patul tau, poti comanda un patut co-sleeping. Acesta se ataseaza patului de adult, avand posiblitatea de a-i lasa o laterala coborata, astfel incat atunci cand doresti sa alaptezi sa fie totul mai usor. De regula, acest tip de patut se foloseste pana alaptezi sau pana cand bebelusul nu mai incape in el atunci cand creste. 

Poti alege un patut pliabil sau unul de lemn, pe care sa il asezi in camera cu tine, dar nu lipit de patul tau. Altfel, poti amplasa patutul direct in camera bebelusului daca ai optat pentru aceasta varianta inca de la aducerea celui mic acasa. Aceste tipuri de patuturi pot fi folosite pana la varsta de 2 sau chiar 3 ani, atata timp cat copilul tau se incadreaza in limitele de inaltime si greutate impuse de producatorul patutului. Ambele variante, au de obicei doua sau chiar trei trepte de nivel, fiecare fiind potrivit intr-un anumit moment.

 

   De ce un pat de bebelus are mai multe nivele? La ce te ajuta?

Ei bine, dupa cum spuneam in randurile anterioare, patuturile de bebelusi au de obicei doua sau trei trepte de nivel. Iata de ce..

In primele luni dupa venirea celui mic pe lume, este indicat sa ii fixam patutul pe treapta cea mai inalta de nivel. Acest lucru este un real ajutor pentru tine ca mama, pentru ca recuperarea dupa nastere poate fi una mai grea, dar si pentru ca oboseala isi spune cuvantul. Astfel, iti va fi mai usor sa te apleci deasupra patutului.

Asa, te asiguri ca iti protejezi spatele, dar de asemenea faci un efort mai mic si mai usor de suportat in cazul in care ai si o operatie. De regula, acest nivel se foloseste pana ce bebelusul tau sta in sezut sau se ridica in picioruse pentru ca astfel nu exista riscul ca el sa cada din patut sub nici o forma!

 

Dupa ce copilul tau poate sta in pozitia de sezut sau chiar se ridica in picioare, este extrem de important sa fixam patutul pe nivelul cel mai jos. In acest mod, nu exista riscul ca acesta sa coboare singur din patut, ori chiar sa cada.  Pentru tine devine mai usor de luat din patut, iar el se poate tine de margini pentru a explora mai bine diverse actiuni pe care este capabil sa le faca. In timp ce este treaz, poti sa ii lasi o laterala jos, in cazul patuturilor de lemn sau sa ii deschizi marginea prin care poate iesi singur, in cazul paturilor pliabile din material.

 

    Ce faci cu patutul dupa ce bebelusul nu mai doarme in el?

In jurul varstei de aproximativ trei ani, patutul bebelusului deja nu mai este la fel de potrivit pentru copilul tau. Este timpul sa ii cumperi un alt pat, potrivit varstei si necesitatilor sale, dar in acelasi timp poti gasi alte intrebuintari pentru vechiul patut.

De exemplu, poti folosi patutul ca si tarc de joaca. Ii pui celui mic diverse jucarii acolo, iar el este liber la distractie, ferit de orice pericol.

O alta optiune este sa il transformi intr-o jucarie. Ii poti adapta un mic tobogan, un tunel de panza, ori il poti transforma intr-o piscina cu bile sau canapea.