Pielea bebelusului si cat poate fi ea de sensibila



Cand vezi un bebelus abia nascut si iti spui ca pare atat de mic si fragil nu te prea inseli! Cei mici vin pe lume fara un sistem imunitar inca dezvoltat si gata, gata sa raceasca la cea mai mica briza. Vin, de asemenea, si cu o piele fina si catifelata, pe care ai vrea sa o mangai fara incetare, dar care, e predispusa la iritatii.

In primele luni de viata, bebelusilor trebuie sa le oferi un regim mai special, fiindca, din cauza sensibilitatii, lucruri obisnuite pentru tine, lor le-ar putea face rau. O deosebita atentie, trebuie acordata pielii celui mic, pentru ca acesta sa ramana ferit de iritatiile ce ar putea sa apara, iar tu ca parinte, sa fii ferit de noptile nedormite din cauza plansului, pe care aceste iritatii le-ar putea provoca.

Iritatiile bebelusului, pot sa existe atat pe fata, cat si pe corp, iar factorii de la care acestea apar, sunt foarte variati. De asemenea, anumite tipuri de iritatii ale pielii ii pot provoca celui mic un disconfort, iar altele nu.

Pentru inceput, va trebui sa facem distinctie intre doua lucruri, acestea fiind - acneea bebelusului si iritatiile pielii.

 

Cum se manifesta acneea bebelusilor?


In ce priveste acneea bebelusilor, aceasta afectiune poate aparea destul de des la nou nascuti, insa, nu este ceva care sa te faca sa te ingrijorezi ca si parinte. Este caracterizata prin aparitia unor mici cosulete si roseata, in zona fetei, si, in marea majoritate a cazurilor, nu exista complicatii care sa apara, acneea nefiind nici dureroasa pentru cel mic.

Fiindca acneea bebelusilor isi face aparitia din cauza unor factori ce vin "din interior", cum sunt predispozitia genetica de a face cosuri ori activitatea ridicata a glandelor sebacee, nu exista nici metode de prevenire a acesteia. Este o afectiune adesea inofensiva, ce poate fi ameliorata prin folosirea tratamentului recomandat de medicul pediatru sau de medicul dermatolog.

 

Ce reprezinta iritatiile pielii bebelusului si de ce apar?


In ceea ce priveste iritatia pielii, in schimb, aceasta apare de la factorii externi. Pielea bebelusului este mult mai sensibila decat cea a adultilor si este destul de simplu sa iti dai seama de acest lucru.

Pe langa faptul ca pielea bebelusului este mult mai subtire decat a unui om matur, aceasta se afla si intr-o perioada de adaptare la noua lume in care a aparut, mediul fiind cu totul altul decat cel din uter. Exista multe diferente ale pielii intre bebelusi si adulti - PH-ul este un exemplu, in primele 3 luni de viata acesta fiind mult mai ridicat.

  • Pentru hainute si accesorii din bumbac organic CLICK AICI


Din toate aceste motive, lucrurile cat se poate de normale pentru adulti, pe cei mici, i-ar putea irita. Tocmai de aceea, trebuie sa acorzi atentie multor aspecte, cum sunt igiena, materialele din care sunt confectionate hainele copilului, detergentul cu care le speli, gelurile de dus si uleiurile folosite pentru a-i face baie. Toate acestea, si multe alte lucruri, pot cauza iritatii ale pielii, insa, le vom trata mai pe larg in randurile urmatoare, pentru a sti ce este de facut.

 

Igiena celui mic


In special din cauza diferentei de Ph existente, produsele de igiena pentru adulti, nu sunt compatibile cu pielea celui mic. De aceea, cand ii faci baie, va trebui sa folosesti doar produse compatibile cu pielea lui, special create pentru bebelusi. In acelasi timp, poti chiar sa nu folosesti deloc sapun sau gel de dus pentru bebelusi, ci doar apa simpla, calduta.

De asemenea si hainele celui mic vor trebui spalate, inainte de purtare, chiar daca acestea sunt noi, pentru a te asigura ca pe suprafata lor nu exista reziduuri ce irita pielea. Tot in privinta hainelor, trebuie sa stii, ca tot ce apartine bebelusului, va trebui spalat separat de hainele ce apartin adultilor din casa.

Se recomanda spalarea lor la temperaturi ridicate, pentru distrugerea bacteriilor si cu detergenti prietenosi cu pielea sensibila. Trebuie sa te asiguri, de asemenea, ca hainele sunt clatite bine si ca dupa uscare, au fost si calcate, tot pentru a evita bacteriile.


Hainele cu care il imbraci si ingrijirea de pe parcursul zilei



Pielea bebelusului e subtire si anumite tipuri de materiale care il inconjoara ii pot provoca iritatii. Inclusiv dupa ce ii faci baie, va trebui sa il stergi cu prosoape foarte moi, pentru a nu irita pielea. In acelasi timp, stergerea nu se face prin frecarea pielii intr- un mod agresiv, ci prin usoara tapotare cu prosopul.

De asemnea, fiindca exista multe situatii pentru care bebelusul va transpira in exces, trebuie sa te asiguri ca hainele pe care le are, sunt confectionate din materiale ce ii lasa pielea sa respire, cum este cazul bumbacului.

In acelasi timp, o alta cauza frecventa a iritatiilor de la nivelul pielii bebelusului, o reprezinta modul in care acesta este ingrijit pe parcursul zilei. Trebuie sa te asiguri ca cel mic este intotdeauna schimbat la timp de scutec, fiind recomandat ca in locul servetelelor umede, sa folosesti doar apa calda, simpla, pentru a-l curata.

Felul in care te porti cu pielea bebelusului tau se va vedea cu siguranta. Daca ii vei oferi o igiena corespunzatoare si o vei trata la fel de delicat precum este si ea, riscurile ca cel mic sa aiba iritatii, vor fi minime. Insa, chiar daca acestea apar, nu te cataloga drept un parinte mai putin bun!

In anumite cazuri, pielea bebelusului poate totusi sa se irite. Asa ca, daca aceasta iritatie persista, apeleaza la sfatul medicului pediatru, care iti va putea oferi indrumarea necesara, pentru a-l face pe cel mic sa scape de iritatie.