Filosofia Mariei Montessori de a incuraja creativitatea si independenta trece dincolo de sala de clasa. Conform spuselor sale, pentru un bebelus este important sa aiba un spatiu pe masura staturii sale, cu lucruri la indemana, chiar de la o varsta frageda. De aici porneste minunata idee de a amenaja un dormitor montessori.
Particularitati dormitor montessori pentru copii si bebelusi
Deseori, parintii tind sa proiecteze si sa amenajeze camera copilului din punctul lor de vedere, dar abordarea montessori propune ca parintii sa priveasca din perspectiva copilului. Pentru asta, o idee geniala este sa te asezi la nivelul podelei si sa privesti ce ai in jur. Ce vezi de acolo? Vei descoperi rapid ceea ce vede de fapt si copilul tau mic.
Daca vobim de un dormitor montessori pentru copii, in niciun caz nu trebuie sa angajezi un designer interior sau sa fii expert Montessori. In schimb, simplitatea este cheia. Tot ce trebuie sa faci este sa tii cont de cateva sfaturi de baza pentru a crea un dormitor care sa inspire explorarea, independenta si odihna, fiind in acelasi timp sigur si confortabil.
Iluminatul si culorile in dormitorul Montessori
Dormitorul in stil Montessori este in general neutru in nuante, vopsit in alb sau in tonuri naturale. Aceste nuante stimuleaza sentimentele de liniste si calm, ceea ce permite ca bebelusul sa fie atras de jucarii, fotografii sau tablouri. Iluminatul trebuie sa fie cald, cu o stralucire minima. Draperiile opace ajuta la crearea unui mediu confortabil, ideal pentru odihna.
Patutul Montessori
Patutul este elementul central din dormitorul unui bebelus. Patuturile in stil Montessori sunt apropiate de podea, permit libertatea de miscare, independenta si mobilitatea. Pentru siguranta bebelusilor sub 6 luni, patutul nu trebuie sa aiba paturi, perne, animale de plus.
Zona de schimbare a scutecelor
Alege o comoda alba, cu sertare la indemana, care sa-ti permita sa ajungi la articolele de care ai nevoie, fara sa iei mana de pe bebelus. Pentru ca bebelusul sa fie ocupat, aseaza in apropiere o oglinda sigura, o jucarie sau un carusel cu ursuleti.
Pe masura ce copilul creste, ar trebui sa te gandesti la mobilier pentru statura sa, astfel incat cel mic sa poata ajunge usor la el. De exemplu, poti gandi cuiere la indemana copilului pentru agatarea jachetelor. De asemenea, poti crea o zona de ingrijire, cu o oglinda de perete la inaltimea copilului (care nu se sparge), alaturi de o perie de par si cateva servetele. Micutul tau va putea folosi aceasta zona pentru a-si sufla nasucul si pentru a se pieptana.
Zona de joaca din dormitorul Montessori
Daca spatiul iti permite, aseaza un covor moale in camera copilului, alaturi de un raft jos, cu spatiu pentru jucarii si carti. In cazul nou nascutilor, agata cateva jucarii atragatoare si fotografii de familie pe care acesta sa le poata observa. Cand bebelusul incepe sa mearga, pune-i la indemana 4 - 6 carti si un cos cu jucarii adecvate varstei sale. Este recomandat sa rotesti aceste jucarii si carti la fiecare 7 - 14 zile.
Dormitorul montessori pentru nou nascuti
Sugarii si mamele care alapteaza au nevoie de o zona confortabila , asa ca te poti gandi la un scaun fotoliu confortabil si o masuta laterala. Cand copilul creste si poate desena, poti inlocui zona de alaptare cu o masa si scaune pentru copii, un balansoar sau un fotoliu de citit pentru copii.
Vrei sa amenajezi un dormitor in stil montessori? Te ajutam noi! Vino in magazin si descopera o multime de piese de mobilier ideale pentru stilul montessori, jucarii si alte articole care se vor incadra perfect in camera copilului.