Bucuria de a fi parinte vine la pachet cu numeroase provocari, cum ar fi aceea de a-l face pe nou nascut sa doarma linistit in patutul sau. Daca la inceput adoarme cu tine, in timp ce-l alaptezi sau il legeni, pe masura ce creste, este timpul sa te gandesti cum sa-l faci sa doarma singur in patutul sau. Iata cateva sfaturi care te vor ajuta in acest sens.
Cand este momentul potrivit ca bebe sa doarma singur in patut
Imediat dupa nastere, copilul tau are nevoie de ingrijire si atentie constanta pentru calmare si alaptare. De aceea, multe mame ajung sa stea numai in prezenta bebelusilor atunci cand ajung acasa de la spital.
Totusi, la un moment dat ar trebui sa-i permiti micutului tau sa se mute linistit in patutul sau si sa se odihneasca asa cum trebuie. Vei sti ca este momentul potrivit pentru acest lucru, daca iei in considerare urmatorii 3 factori:
- varsta. In general, este o idee buna ca bebe sa doarma singur in patutul sau incepand cu varsta 6 de luni. Academia Americana de Pediatrie recomanda sa ramai in aceeasi camera cu micutul tau in primele sale 6 luni. Fie ca se afla intr-un cos, intr-un patut portabil sau un patut fix sau un patut pentru co-sleeping, daca vei dormi in aceeasi camera cu micutul tau vei putea reduce la jumatate riscurile de sindrom de moarte subita in somn.
- marime si greutate. Daca observi ca bebelusul este mai marisor si ca are nevoie de spatiu mai mare, este timpul sa-l ajuti sa doarma numai in patutul sau.
- mobilitate. Bebelusul tau invata deja sa se intoarca de pe o parte pe alta sau sa se ridice? Daca da, s-ar putea misca mai mult in timpul noptii. Un patut robust, fix, il va ajuta sa doarma mult mai bine decat un cos ingust.
- Pentru patuturi co-sleeping click AICI
Cum il ajuti pe bebe sa doarma singur in patut?
S-ar putea sa simti ca aceasta este o misiune imposibil de indeplinit, dar exista modalitati prin care poti avea succes. Tine cont de aceste sfaturi:
- Pentru patuturi elegante, click AICI
1.Pregateste patutul si camera bebelusului
Mentine senzatia de caldura si confort cu care s-a obisnuit. In dormitor ar trebui sa fie o temperatura confortabila. Evita sa asezi bebelusul pe o saltea rece. Daca are sub 3 luni, il poti infasa sau il poti pune intr-un sac de dormit. Elimina din patut orice asternut liber sau jucarii care ar putea reprezenta un pericol pentru sanatatea sa.
- Pentru categorie de Patuturi Medii, click AICI
2.Fa ca tranzitia sa fie una lina
Atunci cand vrei sa-l ajuti pe bebe sa doarma singur in patutul sau si in camera sa, este absolut necesar sa-ti pastrezi rabdarea. Incearca sa pui bebelusul la somn in timpul zilei, astfel incat sa invete sa asocieze somnul cu patutul. Fa acest lucru in fiecare zi timp de mai multe saptamani inainte de a-l instala total in camera lui.
3.Creaza o rutina de culcare
Stabileste o rutina pentru a-l pregati de somn. De exemplu, poti sa-i faci baie, sa-l alaptezi si sa-l imbraci in pijamalute. Cu cat practici aceasta rutina mai constant, cu atat mai repede vei reusi sa implementezi schimbarea.
4.Ramai alaturi de bebe si calmeaza-l cu prezenta ta atunci cand e nevoie
La inceput, bebelusul se poate simti nelinistit si se poate trezi de mai multe ori pe noapte. Ramai atunci langa patutul sau, mangaie-l usor si linisteste-l cu prezenta ta pentru a putea sa adoarma din nou.
5.Cand il asezi in patut, ai grija sa fie somnoros, dar inca treaz
Expertii recomanda sa-ti asezi bebelusul in patut inainte ca el sa adoarma efectiv. Daca il lasi sa-ti adoarma in brate, apoi el s-ar putea sa perceapa schimbarea mediului si sa se trezeasca din nou.
Ce faci daca nu reusesti sa-l convingi pe bebe sa doarma in patutul sau?
Uneori, in ciuda eforturilor pe care le depui, bebelusul tau pur si simplu nu va dori sa se desprinda de tine si sa doarma in patutul sau, in camera lui. Desi acest lucru este frustrant, este important sa retii ca, asa cum se intampla cu majoritatea reperelor (cum ar fi vorbitul, cititul sau acceptarea mancarurilor solide), fiecare copil se misca in propriul sau ritm. Micutul tau ar putea sa ajunga sa doarma singur in patutul sau si in camera sa undeva intre 3 luni si 1 an.
Pana la ce varsta doarme bebelusul in patut?
Acest lucru variaza de la copil la copil, dar de obicei asta se intampla pana la 2 sau 3 ani. Cel mai bun indicator este acesta: cand bebelusul incepe sa se ridice singur si chiar sa-si doreasca sa escaladeze singur patutul, e clar ca trebuie sa faci tranzitia la un pat mai mare. Sunt copii care ajung sa-si foloseasca patutul atat de drag pana la 4 sau chiar 5 ani (conditia este sa aiba o laterala eliminata sau o usita de intrare).
Este normal sa te gandesti cum sa-l faci pe bebe sa doarma singur, in patutul sau si in camera sa. Cu toate astea, procesul este unul care necesita rabdare si acordarea unei atentii deosebite nivelului sau de confort. Daca ai incercat orice si bebelusul nu vrea sa doarma singur in patutul sau, incearca sa folosesti un patut co-sleeping si mai amana ideea de a-l determina sa doarma singur in camera sa.