Cu toate ca parintii au o multime de lucruri de facut si organizat inainte ca bebelusul sa se nasca, nu uitati ca sunt unele aspecte pe care le puteti aborda din timp. Unul dintre acestea ar fi lenjeria pentru patutul bebelusului. La fel cum aceasta trebuie luata in considerare, si mobilierul pentru camera copilului trebuie ales cu grija.
1. Ce lenjerie alegem pentru bebelusi?
Materialele trebuie sa permita respirabilitatea pielii bebelusului si sa nu ii provoace acestuia mancarimi sau iritatii. Asternuturile trebuie schimbate zilnic, inca de la nastere. Cel mai bine este sa alegem pentru inceput o lenjerie cu imprimeuri simple, de preferat alba, pentru ca bebelusii sunt foarte sensibili si nu trebuie sa ii bulversam cu nuante tipatoare.
Asadar, cel mai bine este sa le cumparam asternuturi care sa fie prietenoase cu pielea lor, sa fie confortabile si sa nu atraga prea mult atentia. A doua varianta ar fi una cu imprimeu floral, dar nu este in topul preferintelor parintilor. Pentru bebelusi, se recomanda paturi, perne si hainute de bumbac, fara sa contina parfumuri sau alte substante care au ramas neclatite in urma spalarii. Lenjeria alba este mult mai usor de spalat si se potriveste cu orice jucarie si decor din camera.
Sfaturi
- Lenjeria pentru bebelusi trebuie sa fie in ton cu restul mobilierului, astfel incat sa nu creeze o imagine aglomerata;
- Incercati sa optati pentru modele de alb si care nu sunt multicolore, insa cu o combinatie interesanta de culori. De exemplu: bej cu alb.
2. Din ce material sa fie mobilierul bebelusului?
Dormitorul bebelusului, alaturi de baia si bucataria sunt cele mai importante incaperi ale unei case. De aceea, trebuie sa acordam atentie sporita in alegerea mobilierului si accesoriilor care il vor decora. Cum moda pentru mobila bebelusilor si a adultilor se schimba destul de repede, va recomandam sa alegeti un stil clasic, deoarece nu se demodeaza niciodata.
Acest tip de mobilier se poate transforma foarte usor in functie de varsta copilului. Astfel, daca folositi culori neutre, puteti schimba rapid lenjeria de pat cu o alta mai distractiva sau puteti decora peretele cu o pictura ori stickere. Mobilierul trebuie sa fie cat mai simplu ca forma si nu colorat. Cele mai bune variante de culori sunt:
- alb – deoarece vor fi multe jucarii si culori in camera, iar culorile puternice, il pot deranja pe bebelus. In plus, albul mareste vizual orice tip de incapere;
- crem, wenge, nuc, maro, ivory, gri, crem.
Sfaturi
- Mobilierul bebelusilor trebuie sa fie cat mai simpatic, dar in acelasi timp, practic. Devenind parinti, ne dorim sa oferim celui mic tot ce este mai bun, astfel ca mobila nu se neglijeaza, ci devine un obiect de baza al camerei bebelusului nostru.
- Trebuie sa alegem mobilierul din materiale ce nu au vopsea toxica pentru copii si nu trebuie sa fie nici prea dificil de curatat. Trebuie sa poata fi sters cu usurinta, cu o carpa umeda, de exemplu, intrucat produsele pe care le folosim in restul casei (de exemplu, spray de mobila) au parfum si nu sunt deloc adecvate pentru camera unui bebelus.
- Mobilierul ideal este cel care nu are colturi ascutite, pentru a se evita eventualele accidentari. Pentru o mai buna optimizare a bugetului, atunci cand alegeti mobila bebelusului, luati in considerare culori si modele ce pot fi folosite si pentru cand acesta va creste.
Mobilierul si lenjeria de pat pe care le alegem pentru decorarea camerei bebelusului, trebuie sa aduca si un plus de confort, atat parintilor, cat si copilului. Ca sa te asiguri ca nu dai gres, opteaza pentru alb, atat pentru mobila, cat si pentru asternuturi. Nuantele puternice (de exemplu rosu, mov) induc o stare de neliniste a celui mic si implicit un somn deloc odihnitor!