Bun venit acasa!
Acum, formula este completa, iar bucuria de necuprins in cuvinte. Probabil ca esti extenuata dupa primele zile, mai cu seama ca ai stat departe de locul si de oamenii care iti ofera liniste. Insa, da-mi voie sa iti spun ca va trece... si oboseala, dar si clipele acestea minunate se vor scurge precum nisipul din clepsidra. De aceea, te indemn sa te uiti in jur, sa te uiti catre bratele care acum au devenit plasa de siguranta a copilului tau, sa iti privesti sotul cu dragoste si sa multumesti pentru tot ce traiesti.
Ofera-ti timp sa te odihnesti! De fiecare data cand cel mic doarme, incearca si tu sa inchizi macar un ochi (stiu ca vei vrea sa il folosesti pe celalalt pentru a-l supraveghea). Vei avea nevoie de energie pentru luna care urmeaza (si pentru restul anilor, dar asta deja e alta poveste).
De ce am facut referire doar la prima luna?
Pentru ca e atat de importanta pentru intreaga familie! E luna in care iau nastere primele amintiri cu bebelusul, in care rutina va fi complet schimbata sau adaptata in functie de nevoile celui mic si-n care veti trece de la extaz la tristete in doar cateva clipe.
Despre toate aceste schimbari iti voi scrie pe scurt in articolul de fata. Imi doresc sa iti ofer informatii cat mai clare, care sa iti foloseasca atunci cand simti ca iti e greu sa continui.
-
Totul va fi perfect!
Exact! Ti-am citit gandurile! “Ce minciuna mai e si asta?”
Cu adevarat, afirmatia este departe de a fi realista. Stii care e adevarul?
Va fi greu! Vor fi momente in care iti va veni sa iti faci bagajul si sa fugi in munti sau la mare, depinde de ce preferi.
Vor fi clipe de neputinta, de lacrimi care vor curge siroi pe obraz, de cearcane care se vor adanci pe masura ce se mai aduna o noapte nedormita.
Poate vor fi si situatii de cumpana (de ex. copilul sa cada din patut) sau de furie (atunci cand se instaleaza oboseala si cand esti coplesita de griji).
Toate acestea vin la pachet, ca un bonus la buchetele de flori si baloanele cu “Bine ati venit!” pe care le-ai primit de la cei dragi.
Cum poti trece mai usor?
Cu rabdare. Gandeste-te ca e doar o etapa din viata voastra. Ai nevoie sa treci prin ea, pentru a va cunoaste mai bine, pentru a sti cum reactionati la stres, pentru a va apropia mai mult si a invata sa fiti o echipa.
Incearca sa iti oferi timp si pentru tine. Sa stai singura, sa te plimbi, sa citesti...
Un alt lucru care te poate ajuta este sa vorbesti cu alte mamici despre ce simti. Vei vedea ca si ele trec prin stari asemanatoare. Va puteti sustine reciproc si incuraja.
Si tine minte: maine e o noua zi!
-
Daca nu il alaptezi, nu va fi sanatos!
Incearca sa iti astupi putin urechile si sa blochezi tot ce vine din exterior. Apoi, asculta-te pe tine. Asculta-ti intuitia si constiinta! Vei vedea ca rezultatul e cu totul altul.
De cele mai multe ori, o mama este asaltata cu fel si fel de “sfaturi” nesolicitate din partea asa-zisilor cunoscatori. Toate acestea pun pe umerii sai o presiune insuportabila.
La fel e si in cazul alaptarii. Stiu ca faci toate eforturile pentru a-ti alapta bebelusul, dar poate ca vor si clipe in care nu vei reusi. Sau poate el nu va dori sa se ataseze cum trebuie la san. Si vei fi nevoita sa apelezi la formula.
E in regula! Judeca-te mai putin! Nu e nici primul nici ultimul bebelus care va fi crescut cu formula. Si va fi sanatos si puternic!
Ideea e ca tu sa fii impacata cu orice decizie ai lua. Sa simti liniste si nu impovarare.
Sigur ca alaptatul creeaza acea legatura magica intre mama si copil. Dar ce faci cand acest moment special se transforma intr-unul stresant si greu de suportat pentru ambii?
Cred ca si biberonul va poate apropia. Cand tii sticla, da-i voie sa te prinda de degetelul mic. Ce senzatie minunata!
Oricum, sufletele voastre sunt legate pe veci!
-
“Luna portilor deschise”
Stiu ca cei dragi sunt bine intentionati atunci cand doresc sa vina in vizita la cel mic. Doar ca trebuie sa le amintesti faptul ca aveti nevoie de o perioada de acomodare si de intimitate.
“Luna portilor deschise” catre casa voastra mai poate fi amanata pana cand veti fi pregatiti.
Acum, prioritar este somnul si timpul petrecut impreuna, in formula restransa.
Cum ti-am scris si la inceput, sfatul meu este sa dormi cat mai mult. Organismul tau are nevoie sa se refaca dupa nastere si sa isi recapete forta.
Incearca sa il lasi pe cel mic in patut, desi stiu ca ai vrea sa il simti mereu la piept.
Poti folosi o varianta care se ataseaza langa patul vostru, cum sunt cele de pe site-ul nostru https://camerabebelusului.ro/collections/patuturi-co-sleeping . Astfel, distanta dintre voi se micsoreaza si va puteti uni manutele in timpul somnului.
-
“Oare sotul mai e pe aici?”
Stiu ca e posibil sa iti cer prea multe, dar fa tot ce poti astfel incat sa iti amintesti si de sotul tau.
In putinele momente libere pe care le vei avea, invita-l alaturi de tine la o discutie sau vizionati un film impreuna.
Uitati putin ca sunteti parinti si amintiti-va ca inainte de toate sunteti sot si sotie.
Tendinta multor cupluri este sa situeze copilul in centrul Universului lor si sa uite unul de altul.
E adevarat ca el devine o prioritate pentru voi, insa si relatia voastra trebuie hranita cu dragoste si cu timp de calitate.
Daca aveti ocazia sa il lasati o ora cu vreun bunic, e minunat! Va echipati repede si iesiti la o plimbare sub cerul instelat sau la o inghetata, ca sa-l pacaliti pe Soare.
Orice decideti sa faceti, fiti impreuna! Vei vedea cat de mult o sa va ajute pe viitor!
As mai avea multe sa iti impartasesc, insa e momentul sa iti trimit o imbratisare calda si sa iti spun ca esti o mama unica! Evita cat poti de mult comparatiile cu alte mame!
Esti tot ceea ce trebuie, iar copilul si sotul tau sunt binecuvantati sa te aiba alaturi.
Bucura-te! Traieste! Iubeste!