Oh, ce entuziasm! Primele zile din viata bebelusului tau sunt atat de speciale. Chiar daca este greu sa te trezesti des peste noapte ca sa-l alaptezi si chiar daca esti luata pe sus de avalansa de emotii nascute in acelasi timp cu bebelusul tau, totul e o noutate incredibila. Atat de multe lucruri se intampla in primele zile ale bebelusului tau - bebe doarme in reprize de cate 4 ore, foarte multe, trebuie sa-l alaptezi des (la 2- 3 ore), sa-i faci baita, sa-l schimbi des si sa iti gasesti din nou rutina.

 

Dar, cat trebuie sa doarma bebelusul in primele zile de viata?

cat doarme bebelusul
Cum arata un program tipic de somn pentru un nou nascut?

In medie, un nou nascut doarme 11 pana la 16 ore pe zi. Cu toate astea, nou nascutii pot dormi doar 1 sau 2 ore legate. In primele 3 luni, bebelusul va incepe sa doarma pentru perioade mai lungi de timp, dar majoritatea sugarilor nu reusesc sa doarma mai mult de 4 - 6 ore legate pe zi sau noapte. Somnul lor este inca fragmentat.

Trebuie sa intelegi ca este normal ca bebelusul sa aiba un ciclu de somn neregulat de la nastere si pana la 3 luni pentru ca la aceasta varsta ei nu si-au dezvoltat inca ciclul circadian (ciclul somn - veghe).

Apoi, somnul lor este imprevizibil si din cauza nevoilor de hranire. In prima luna, bebe poate avea nevoie sa manance la fiecare 2 - 3 ore, iar la doua luni la fiecare 3 - 4 ore. Pe masura ce creste, bebe va renunta la mesele de noapte.

Din fericire, programul de somn al bebelusului se poate schimba si dupa 3 sau 4 luni va reusi sa doarma mai multe ore consecutive. Totusi, acest lucru nu este valabil pentru toti bebelusii.

 Patut Pliabil Nanan Tato cu masa de infasat si accesorii 39097

Bebe poate sa faca diferenta intre zi si noapte?

 

La inceput nu. Pana la o luna, cantitatea de somn pe care o primeste in timpul noptii va fi egala cu cea din timpul zilei. De la 6 saptamani pana la 3 luni, temperatura corpului sau si melatonina (hormonul de somn) il vor ajuta sa inceapa sa dezvolte un ciclu de somn - veghe pentru a face distinctia intre noapte si zi.

 

Ciclurile de somn ale bebelusilor nou nascuti sunt mult mai scurte decat cele ale adultilor. Nou nascutii care dorm petrec aproape jumatate de timp in somn REM. In schimb, copiii mai mari si adultii petrec mult mai putin timp in somn REM. Studiile arata ca acest lucru este necesar pentru nou nascuti pentru ca creierul lor sa se poata dezvolta in mod corespunzator.

cat doarme bebe

 

Trebuie sa stii ca fiecare copil este diferit, asa ca nu ar trebui sa impui un program rigid in primele zile si chiar luni. Astfel, ii vei permite bebelusului sa se bucure de ceea ce are nevoie.

De asemenea, incet - incet vei putea sa stabilesti usor o rutina, in functie de nevoile sale de sanatate si confort. In loc sa te straduiesti sa impui un program rigid, mai degraba ar trebui sa te orientezi dupa ciclul "mancare, joaca, somn". Asigura-te ca bebe doarme intotdeauna cu capul si fata descoperite. Cel mai sigur loc pentru el este in patutul sau, singur.