Multi bebelusi adorm in timp ce sunt alaptati, mai ales in primul an de viata. Unii din ei isi continua acest ritual si dupa varsta de 1 an, daca mamicile permit asta. Daca tu si bebelusul tau aveti aceasta rutina, nu exista un motiv pentru care sa renuntati la ea. In afara de faptul ca acest lucru creaza o conexiune puternica mama - copil, alaptarea ofera copilului nutrienti si hormoni vitali care il vor ajuta sa doarma linistit.
De ce adoarme bebelusul cand il alaptezi?
Suptul se poate dovedi obositor pentru mushii obrajilor unui bebelus mic. Acest lucru se intampla mai ales la nou nascuti, pentru ca acestia se obisnuiesc cu acest mod de a obtine nutrienti.
Alaptarea elibereaza hormonul colecistochinina la copii, ceea ce induce senzatia de somn. Apoi, laptele contine si alte substante care induc somnul, substante ce pot ajuta bebelusii sa-si dezvolte propriul ritm circadian. Nou nascutii sunt mai predispusi sa adoarma in timpul alaptarii in comparatie cu bebelusii mai mari, pentru ca ei au nevoie de mai multe ore de somn pe zi.
In cele din urma, dupa ce vor fi intarcati, bebelusii nu vor mai adormi la san. Aici intervine si o rutina buna de somn. Prin stabilirea unei astfel de rutine, bebelusul va invata diferite tehnici de relaxare si somn. Acest lucru difera de la un copil la altul. De aceea, in fiecare familie trebuie stabilitat o rutina aparte.
Pentru patuturi medii CLICK AICI
Ce se intampla daca bebelusul adoarme la san?
Hormonii care induc somnul si care sunt produsi de laptele matern sunt mai intensi in timpul serii si acest lucru, in mod natural, face ca bebelusii sa doarma mai usor. Alaptarea ii face, de asemenea, se simta o caldura mai mare, sa se simta in siguranta, iubiti si protejati. Alaptarea poate ajuta bebelusii sa-si dezvolte propriul ritm circadian, care va fi de ajutor in momentul in care acestia vor fi invatati sa doarma singuri.
Pe de alta parte, daca bebelusul adoarme doar la san, el nu va invata sa se linisteasca singur si sa adoarma usor singur. Sanul va deveni un inlocuitor auto-linistitor, iar bebelusul ar putea sa se agate tot mai mult de alaptare. De asemenea, intarcarea va fi mai dificila. Specialistii recomanda sa asezi bebelusul in patut inainte ca el sa adoarma complet.
Ce se intampla daca bebelusul tau tot adorme in timpul alaptarii?
Ce poti face in aceasta situatie? Daca simti ca bebelusul adoarme, dar nu s-a hranit suficient, poti incerca sa-i gadili usor obrazul sau sa-i masezi picioarele ori nasucul. Acest lucru ar trebui sa-l trezeasca usor. De asemenea, poti vorbi cu el in timp ce il alaptezi. Daca este zi, asigura-te ca incaperea este bine iluminata. Daca esti ingrijorata ca nu se hraneste suficient pentru ca adoarme la san, poti incerca hranirea cu biberonul ca sa vezi exact cat lapte consuma inainte de a adormi.
Daca crezi ca bebelusul tau devine suspect de somnoros de fiecare data cand il alaptezi, iti recomandam sa discuti cu medicul pediatru, pentru ca in anumite cazuri poate fi vorba de o afectiune, cum este icterul.
Cand e cazul sa te ingrijorezi?
Daca bebelusul adoarme prea des si prea repede cand il alaptezi, acest lucru se poate intampla si din cauza faptului ca nu primeste suficient lapte. Iata cateva indicii care arata ca laptele nu curge suficient pentru bebe:
- in timp ce suge, bebelusul scoate un sunet ciudat ca de clinchet. Cel mai probabil, laptele nu curge suficient.
- ritmul de alaptare ramane acelasi. In mod normal, bebelusul va incetini ritmul si va inghi dupa fiecare supt.
- daca bebe pare tensionat (pumnul ii este inclestat si sprancenele incordate) in timp ce doarme, s-ar putea sa-i fie in continuare foame.
Pentru fiecare parinte este important sa gaseasca o modalitate usoara si rapida de a-si adormi bebelusul. Cu toate acestea, hranirea corespunzatoare este critica. Discuta cu medicul pediatru daca suspectezi ca bebelusul nu se hraneste suficient si adoarme prea usor la san.
Te invitam pe site sa vezi cele mai frumoase Dormitoare pentru bebelusi.