Miturile referitoare la creșterea copilului sunt extrem de periculoase și pot duce la confuzii și neînțelegeri în rândul părinților. Unul dintre aceste mituri este acela că copilul are nevoie doar de afecțiunea părinților pentru a crește sănătos și fericit.

Aceasta este o idee greșită și periculoasă, care poate duce la neglijarea altor nevoi esențiale ale copilului. Pentru a combate acest mit, trebuie să înțelegem nevoile esențiale ale copilului și să acordăm atenția și resursele necesare pentru a le îndeplini.

mituri afectiune copii

Afectiunea este importanta, dar nu este suficienta pentru dezvoltarea armonioasa a copilului

Din pacate, multi parinti confunda afectiunea cu tot ceea ce un copil are nevoie pentru a creste sanatos si fericit. Ei considera ca, daca isi arata iubirea si afectiunea fata de copil, acesta va fi multumit si va creste bine. Insa adevarul este ca afectiunea este doar unul dintre multele lucruri de care un copil are nevoie pentru a se dezvolta armonios.

Copilul are nevoie de o multitudine de resurse, cum ar fi timpul, banii, nutritia adecvata, educatia, sportul, socializarea si multe altele.


Timpul petrecut cu copilul este esential pentru dezvoltarea lui

Unul dintre cele mai importante lucruri de care un copil are nevoie este timpul petrecut alaturi de parinti. Timpul petrecut cu copilul nu trebuie sa fie doar o simpla prezenta fizica, ci trebuie sa fie un timp de calitate, in care copilul se simte important si iubit.

Timpul petrecut cu parintii ii ofera copilului un sentiment de securitate si stabilitate emotionala, ii intareste increderea in sine si il ajuta sa se dezvolte intr-un adult echilibrat.


Banii sunt necesari pentru a oferi copilului conditii bune de crestere

Banii sunt o resursa esentiala pentru cresterea copilului. Aceasta nu inseamna ca trebuie sa cheltuiti sume uriase de bani pentru a va satisface toate dorintele copilului. Insa trebuie sa aveti in vedere ca, pentru a oferi copilului un trai sanatos si decent, trebuie sa acordati o atentie sporita resurselor financiare(vezi de exemplu importanta amenajarii camerei bebelusului). 

Astfel, copilul va avea acces la cele mai bune conditii de crestere, cum ar fi o alimentatie echilibrata, hainele si echipamentele necesare, excursii si activitati extracurriculare.


Nutritia adecvata este esentiala pentru sanatatea copilului

O dieta echilibrata si variata, bogata in vitamine si nutrienti, este esentiala pentru o dezvoltare fizica si mentala armonioasa. Copilul trebuie sa aiba acces la alimente sanatoase si variate, pentru a-si mentine un sistem imunitar puternic si pentru a-si dezvolta creierul si corpul in mod corespunzator.


Deși toate cele de mai sus sunt importante, să nu uităm de stabilitatea emoțională, interacțiunea socială și de educația și dezvoltarea intelectuală care joacă de asemenea un rol foarte important în viața copilului.