Bebelusul alimentat exclusiv la san

 

Pentru ca bebelusul tau sa creasca sanatos, medicii recomanda cu caldura ca alimentatia copilului tau sa fie reprezentata de laptele matern. Acesta are foarte multe beneficii asupra bebelusului, cat si a mamei, si, cu ajutorul unei diete echilibrate, alaptarea poate reprezenta o baza solida pentru dezvoltarea normala a copilului.

            In special in primele zile de dupa nastere, sanul mamei secreta colostrul, care, desi e secretat in cantitati mult mai mici decat laptele matern obisnuit, reprezinta o masa copioasa pentru bebelusul tau. Pe langa faptul ca, in primele zile, colostrul este mai mult decat suficient pentru ca bebelusul sa se sature, acest lapte ii aduce nenumarate beneficii, iar medicii recomanda alaptarea macar in aceste prime zile de dupa nastere, pentru ca bebelusul sa poata profita de toate substantele prezente in colostru.

 sfaturi alaptare bebe

        

    La ce il ajuta colostrul pe bebelus? Cum stiu daca am suficient lapte?

 

            Pentru inceput, trebuie sa stii ca acest lapte special e secretat in cantitati mai mici, insa contine si de trei ori mai multe proteine decat laptele obisnuit al mamei. Motiv pentru care, cantitatea mica nu ar trebui sa te sperie. Hraneste copilul de fiecare data cand acesta o cere si lucrurile ar trebui sa decurga in mod obisnuit.

 

alaptare nou nascut

Daca totusi te ingrijoreaza cantitatea de lapte pe care o consuma bebelusul, monitorizeaza constant greutatea acestuia, iar in cazul in care acesta nu are o crestere in greutate in parametri normali, apeleaza la sfatul medicului. In cazul in care medicul stabileste ca secretia de lapte nu ii asigura necesarul zilnic de vitamine si minerale pentru a se dezvolta sanatos, se va introduce in dieta bebelusului si un supliment de lapte, a carei formula trebuie sa fie adaptata varstei acestuia.

            La polul opus se pot afla mamicile care au o secretie mult prea mare de lapte fata de necesarul bebelusului. Desi situatia aceasta nu e intalnita foarte des, ne putem da seama daca avem prea mult lapte prin faptul ca  sanul nostru se simte greu si poate chiar deveni dureros, desi bebelusul este deja satul. Rezolvarea acestei probleme se poate face prin utilizarea unei pompe de muls, astfel incat sa colectam laptele in exces, iar sanul sa nu se mai simta greu.

 

Pentru accesorii maternitate mami si bebe CLICK AICI

bebelusul alaptat exclusiv

            Revenind insa la colostru, pe langa nivelul ridicat de proteine, acesta contine si nenumarate vitamine si minerale, care il vor ajuta pe cel mic sa se dezvolte sanatos. Un rol important il au si anticorpii prezenti in colostru.

Daca pana in momentul nasterii, puiul tau a fost protejat de corpul mamei, unde i s- a oferit tot ce a avut nevoie, ulterior nasterii, acesta vine pe lume fara sistem imunitar dezvoltat, motiv pentru care, va trebui sa fie tinut intr- un mediu cat mai steril si sa nu ia contact cu alti oameni care prezinta simptome de raceala. Colostrul joaca un rol deosebit din acest punct de vedere, deoarece ii pune bazele sistemului imunitar, prin cantitatea mare de anticorpi prezenta in compozitia sa.

            Colostrul ajuta, de asemenea, si in ce priveste sistemul digestiv. Este bine cunoscut faptul ca, prin consumarea colostrului de catre bebelus se realizeaza captusirea stomacelului sensibil al bebelusului si, pe viitor, il ajuta sa aiba o digestie normala si sa raspunda pozitiv la diversele alimente consumate de mama. De asemenea, prin consumul de colostru, va fi impiedicata pe viitor penetrarea intestinului subtire a bebelusului cu substante straine. Daca nu exista probleme de ordin medical, incearca sa ii oferi bebelusului tau sansa de a consuma acest tip de lapte, pentru ca pe viitor sa aiba un stomacel puternic!

 

Pentru seturi hainute nou nascuti CLICK AICI

 

            Sfaturi utile pentru a trece cat mai usor peste aceasta perioada

 

             Frecventa alaptarii va fi destul de mare in primele zile de viata, putand fi necesar sa il pui la san si din ora in ora, in functie de cerintele bebelusului. Acest lucru poate parea foarte solicitant, mai ales prin prisma faptului ca, in primele luni dupa nastere si tu va trebui sa te refaci. Poate fi o perioada grea pentru tine, insa incearca sa ii tii pe cei apropiati langa tine si sa ii lasi si pe ei sa te ajute cu cel mic, astfel incat sa poti trece mai usor peste aceasta perioada.

alaptare bebe nou nascut

            Un alt aspect care ar putea sa iti dea batai de cap e actiunea in sine de a pune copilul la san. Cel putin in primele zile, alaptarea ar putea parea o corvoada. Fiindca, de cele mai multe ori, nu va fi chiar ca in filme. In sensul in care, e foarte posibil ca bebelusul sa nu stie cum sa reactioneze si sa nu inceapa sa suga la san din prima incercare, fiind ceva nou pentru el. Pastraza-ti calmul insa, si continua sa incerci sa pui bebelusul la san, iar in cazul in care aceste incercari nu dau roade, apeleaza la un consultant in alaptare.

 

Pentru solutii ANTI COLICI bebe CLICK AICI

 

alaptarea bebelusului exclusiv

            Desi ai reusit sa convingi bebelusul sa se hraneasca la san, pentru tine poate exista, totusi, un disconfort in ce priveste alaptarea. Disconfort care poate fi mai mic sau mai mare in functie de sensibilitatea mamei in zona mamelonara si premamelonara.

Din cauza frecventei alaptarii, a sensibilitatii pielii mamei, cat si a altor factori, la nivelul mamelonului pot sa apara chiar fisuri sau ragade, care pot crea neplaceri mamei. Pentru aceste probleme exista si diverse solutii, ca disconfortul mamei sa fie cat mai mic.

Pentru salopete bebe si pernute maternitate CLICK AICI

Daca si tu ai aceasta problema trebuie sa stii ca exista diverse unguente care pot diminua disconfortul creat la nivelul sanului, cum sunt lanolina sterila sau garmastanul.

            Cu siguranta si tu te- ai confruntat cu diverse probleme in timpul alaptarii bebelusului tau. Insa la fel de sigur e faptul ca fiecare efort pe care il depui, merita pentru ca bebelusul sa duca o viata sanatoasa. Chiar daca e dificil in primele zile, datorita frecventei cu care o practici, va deveni un automatism, atat pentru tine cat si pentru copil. Iar ceea ce la inceput ti s- a parut greu, cu siguranta va deveni mai usor odata cu trecerea timpului!