Un nou mit popular între mămici este folosirea premergătorului de la o vârstă fragedă, mai exact de la 6 luni. Acest subiect este foarte dezbătut, părerile fiind pro și contra, dar mulți părinți îl consideră un real ajutor.
Ajută la dezvoltarea abilităților motorii
Primele mișcări ale copilului sunt necontrolate, acestea fiind niște reflexe puternice, involuntare. La 3 luni, musculatura gâtului începe să stabilizeze capul copilului, ajutându-l să și-l țină singur. După 6-7 luni, va învăța să se miște independent, să se întoarcă singur de pe o parte pe alta, să stea în fund și să meargă de-a bușilea, musculatura părții inferioare a corpului începând să fie activată.
Jocul fizic prin intermediul premergatorului îl va ajuta la dezvoltarea motorie și la o mai bună coordonare a musculaturii.
Familiarizarea cu mersul
Un premergător ar putea fi soluția ideală pentru a familiariza copilul cu mersul. Aceasta se poate întâmpla într-o manieră plăcută pentru copil, putând fi percepută ca o joacă.
Tipuri de premergătoare
Premergătoarele sunt de mai multe feluri, cum ar fi: premergătorul de tip scaun, premergătorul de tip vertical și premergătorul 2 în 1.
Premergătoarele de tip scaun (cunoscute și ca premergătoarele primilor pași) sunt recomandate în special copiilor mai mici, deoarece acestea oferă susținerea necesară micuțului pentru a sta în șezut.
Premergătoarele verticale sunt destinate copiilor mai mari, deoarece acestea nu susțin șezutul copiilor. Aceștia trebuie să-și mențină singuri echilibrul, dezvoltându-și astfel mult mai bine aparatul locomotor.
Premergătoarele 2 în 1 sunt o combinație între cele două tipuri de premergătoare menționate mai sus. Acestea pot să difere de la producător la producător, cum ar fi: șezutul care este detașabil, premergătorul care este mobil datorită prezenței roților, jucăriile care pot fi înlocuite cu altele etc.