scutece bebe

Draga mamica, stim cat de coplesitoare pot fi primele luni de viata a puiului tau. Este normal sa te gandesti daca ii oferi cea mai buna ingrijire. Din start, acest lucru inseamna ca deja esti cea mai buna mama pentru copilul tau. Insa, nu lasa anxietatea sa te cuprinda. 


Cauta informatii doar din surse sigure, iar daca vrei raspunsuri corecte la intrebarile tale, adreseaza-te medicilor si specialistilor din domeniu. Vrem sa te ajutam si sa iti oferim cateva informatii pentru inceput, care te vor ajuta sa iti ingrijesti bebelusul cat mai bine. Sunt sfaturi pe care le recomanda si specialistii, astfel ca bebelusul tau va fi ingrijit cat mai bine. 


De asemenea, te incurajam sa mergi la medic ori de cate ori vezi ceva anormal. Niciodata nu intreba pe formuri sau pe grupuri de social media, intrucat sfaturile medicale trebuie sa vina doar de la medici. 

Sistem Monitorizare Respiratie Nou Nascuti Nanny H-BM02 - Camera Bebelusului
Sistem de monitorizare respiratie bebelusi

Ingrijirea cordonului ombilical pana cade 

Probabil unul dintre primele lucruri pe care le vei afla despre ingrijirea bebelusului este legat de cordon ombilical. Pana la caderea acestuia si la formarea buricului, trebuie sa il ingrijesti cat mai bine. 


Sterge cu grija baza cordonului cu alcool sanitar sau cu o alta solutie recomandata de medici, de fiecare data cand schimbi scutecul. Pana acesta cade, evita hainutele care se pot agata de cordon si pastreaza zona cat mai uscata. 


Nu aplica diverse produse cosmetice direct pe cordonul ombilical, cum ar fi alcoolul sau creme, deoarece acestea pot incetini procesul natural de uscare si cadere a cordonului. 


In cazul in care observi semne de infectare, cum ar fi roseata excesiva, sangerarea sau secretiile neobisnuite, este important sa contactezi medicul pediatru pentru un consult imediat si recomandarea unui tratament adecvat. 


In general, cordonul ombilical cade singur cam la 7-10 zile dupa nastere. 

Alaptarea bebelusului 


In primele luni de viata, este recomandata alaptarea exclusiva, daca acest lucru este posibil.  Alaptarea ofera numeroase beneficii atat pentru bebelus, cat si pentru tine. Din nefericire, nu pentru toate mamicile este usor procesul de alaptare, mai ales in primele saptamani, pana se obinuieste corpul.  

Perna pentru alaptat cu microparticule Mini Inimioare Maxi Amore 741-700-530 - Camera Bebelusului

Totusi, poti pune in aplicare cateva sfaturi pentru o alaptare cat mai lina. Cere ajutorul asistentelor in maternitate sau a unui consultant de alaptare, daca exista. Utilizeaza o perna de alaptare, atat de importanta mai ales daca ai nascut prin cezariana. Apoi, invata cum trebuie atasat corect bebelusul la san. De obicei, daca doare, inseamna ca trebuie ajustate pozitia si tehnica de alaptare. 


Poti folosi si diverse produse care sa te ajute, cum ar fi creme speciale pentru vindecarea ranilor ce pot aparea (ragade) si pentru prevenirea lor si chiar si protectii pentru sani, care previn ranile. 


Pentru a depasi dificultatile legate de alaptare, nu ezita sa ceri ajutor. Consultantii in alaptare sau medicii specializati in lactatie pot oferi sfaturi si asistenta personalizata pentru a-ti imbunatati experienta de alaptare. 

Baita bebelusului 


O alta ingrijorare a proaspetilor parinti este legata de baita bebelusului. Vrei sa fie totul perfect, sa te asiguri ca temperatura este potrivita si ca bebelusul se va relaxa cu adevarat.  


Baita bebelusului nu este doar despre spalatul propriu-zis, ci si despre formarea unei rutine si despre a obisnui bebelusul cu un program. Apa nu trebuie sa fie fierbinte, ci la temperatura corpului. Cel mai simplu este sa folosesti un termometru special. 


Poti folosi o cadita care sa aiba suport pentru primele luni sau o comoda care sa aiba si cadita. De asemenea, daca este nevoie sa speli bebelusul pe timpul zilei, dupa schimbarea de scutec, il poti tine deasupra chiuvetei (niciodata nu pune bebelusul in chiuveta) si sa il speli doar in zona funduletului. 

 

Set prosopele baie bambus 3 bucati Babyono Roz Pudra 786 - Camera Bebelusului


Daca vorbim despre produse cosmetice pentru baita, alege un sampon special pentru bebelusi, care este delicat si nu irita ochii. Pentru pielea sensibila, un gel de dus fara sapun este o alegere buna, deoarece ajuta la mentinerea echilibrului natural al pielii. Asigura-te ca produsele pe care le folosesti sunt testate dermatologic si fara parfum, uleiuri esentiale, alcool sau coloranti artificiali, pentru a minimiza riscul de iritatii.


Inainte de pune bebelusul in cadita, sterge-l usor cu o carpa umeda, pentru a se obisnui cu apa. Ai grija sa speli fiecare pliu al pielii sale, pentru a evita eventualele iritatii. 


Dupa ce l-ai spalat, clateste-l bine si asigura-te ca nu mai ramane sapun pe pielea sa.

O baie de 5-10 minute este suficienta pentru o spalare foarte buna si pentru a relaxa bebelusul. 


Dupa ce ai terminat baia, scoate-l din cada si infasoara-l intr-un prosop moale, tapotand usor pielea pentru a o usca. Aplica o crema hidratanta delicata pentru bebelusi pentru a-i mentine pielea catifelata si hidratata.

 

Masajul pentru bebelusi 


Dupa baita, cel mai bine merge un masaj usor pentru bebelusi. Acesta nu este bun doar pentru relaxare, ci si pentru dezvoltarea armonioasa si imbunatatirea sanatatii lor generale. Prin masaj, se poate imbunatati circulatia sangelui, se relaxeaza muschii si se stimuleaza sistemul nervos, ceea ce poate ajuta la un somn foarte bun, dar si la reducerea disconfortului cauzat de colici sau gaze.

Set prosopele baie bambus 3 bucati Babyono Roz Pudra 786 - Camera Bebelusului

Foloseste o crema hidratanta special formulata pentru pielea bebelusului cand il masezi.  Cremele pentru bebelusi ar trebui sa fie non-alergenice, fara parfumuri sau coloranti artificiali. Incepe masajul cu miscari blande si delicate, indreptandu-te de la cap catre degetele de la picioare. Poti folosi miscari circulare usoare pe burtica pentru a ajuta la eliminarea gazelor si a disconfortului abdominal.


Masajul pentru bebelusi poate fi un moment special de legatura si conectare intre tine si micutul tau, oferindu-le ocazia de a se simti iubiti si ingrijiti. 

Infasatul bebelusului 

Scutece Bebelusi Muselina Bumbac Bleu Gri 70x70cm 348/07 - Camera Bebelusului

Dupa baita si masaj, urmeaza somn pentru bebelus. In primele luni de viata, bebelusii se simt cel mai bine daca sunt infasati. Infasatul creeaza o senzatie de liniste si siguranta, deoarece bebelusul se simte ca in burtica. De asemenea, este util si pentru bebelusii care ajung in etapa in care se sperie de manutele lor. Alege materiale speciale pentru infasat si asigura-te ca nu pui presiune prea mare.

Manichiura si pedichiura bebelusului 


Asa este ca iti e groaza ori de cate ori te gandesti ca trebuie sa ii tai unghiutele bebelusului tau? Multi proaspeti parinti prefera sa lase bunicii sau alte persoane sa faca manichiura si pedichiura bebelusului. Insa, ar fi bine sa treci peste teama, deoarece nu se intampla nimic. 


Alege momentul cel mai bun, cand bebelusul este relaxat, cum ar fi dupa baita. Mai poti incerca si in timpul somnului. Foloseste o foarfeca speciala pentru bebelusi, care are varfurile rotunjite. Astfel, se evita accidentarile. Taie unghiutele drept si nu exagerat de scurt, pentru a evita taierea pielii din jurul unghiilor. 


Daca tai unghiutele noaptea, poti aplica o crema hidratanta, speciala pentru bebelusi. 

Ingrijirea parului si a scalpului bebelusului 


Sa vorbim si despre Ingrijirea scalpului si a parului bebelusului. Pentru acest lucru, foloseste un sampon delicat, spala parul cu mare grija fara sa aplici presiune pe capsor. 


In cazul in care observi ca bebelusul tau dezvolta cojite pe scalp, este posibil sa fie vorba despre dermatita bebelusului, cunoscuta si sub numele de „cojite de lapte”. Evita sa folosesti unghia pentru a indeparta cojitele, deoarece poti irita scalpul sau delicat. Cel mai bine este sa intrebi un dermatolog pediatru ce poti folosi. 


Pentru a pieptana parul bebelusului, alege o periuta de par cu peri moi si rotunzi, special conceputa pentru bebelusi. Poti pieptana parul in mod delicat, fara a aplica prea multa presiune sau a trage de parul sau sensibil.

Set Bebelusi Perie Par Moale 570/04 - Camera Bebelusului

Continua sa monitorizezi scalpul si parul bebelusului tau cu atentie si, daca observi orice schimbare sau iritatie persistenta, este recomandat sa consulti medicul pediatru sau un dermatolog pentru evaluare si sfaturi suplimentare. Cu o ingrijire blanda si atenta, scalpul si parul micutului tau vor fi mereu sanatoase. 

Ingrijirea ochilor, urechilor si a nasucului bebelusului 


Cum ingrijesti ochii, urechile si nasucul bebelusului tau? Cu mare grija si ascultand sfaturi de la specialisti. Pentru a curata ochii bebelusului, poti folosi ser fiziologic sau picaturi oftalmice speciale pentru nou-nascuti. Inmoaie o compresa de tifon in ser si sterge usor zona din jurul ochilor, indepartand cu grija eventualele secretii sau cruste.


Pentru ingrijirea nasului, poti folosi, de asemenea, ser fiziologic pentru a ajuta la indepartarea mucozitatilor si la desfundarea cailor respiratorii ale bebelusului. Aplica cateva picaturi in fiecare nara si apoi foloseste un aspirator nazal daca este cazul, pentru a indeparta mucozitatile in exces.  


In ceea ce priveste ingrijirea urechilor, foloseste o carpa moale si umeda pentru a curata cu grija zona din jurul urechilor, evitand sa introduci vata sau alte obiecte in interiorul canalului auditiv. Nu este necesar sa cureti urechile bebelusului in profunzime, deoarece acestea se curata in mod natural.

Schimbatul scutecului 


Un alt subiect delicat este schimbatul scutecului. Pentru a schimba scutecul, incepe prin a-ti pregati toate materialele necesare: scutece curate, servetele umede, crema de fundulet si eventual pudra pentru scutec.

Cabinet bebelusi trei sertare Nido Alb cu Suport Masa Infasat, Erbesi, Italia - Camera Bebelusului

Schimbatul scutecului poate fi realizat pe o masuta de infasat, pe pat sau pe canapea, unde iti este mai comod. Indeparteaza scutecul si in functie de necesitati, foloseste servetele umede pe baza de apa sau chiar spala bebelusul la chiuveta.  

Comoda bebelusi Charly cu masa infasat si cadita Design Italian Erbesi - Camera Bebelusului

Dupa ce ai curatat si uscat bine pielea, aplica o cantitate mica de crema pentru scutec. Cremele speciale pentru bebelusi ajuta la protejarea pielii delicate impotriva iritatiilor si eruptiilor cutanate. Aplica crema in strat subtire, asigurandu-te ca acoperi intreaga zona care vine in contact cu scutecul.


Este important sa schimbi scutecul ori de cate ori vezi ca este ud sau murdar. Pielea sensibila poate fi predispusa la iritatii daca stau prea mult timp intr-un scutec ud sau murdar.


Daca observi semne de iritatie persistenta sau alte probleme ale pielii, nu ezita sa consulti medicul pediatru pentru sfaturi si tratament adecvat.

Temperatura adecvata pentru bebelus 


O alta ingrijorare a parintilor este legata de temperatura ambientala adecvata pentru bebelus. Cand este bine sa scoti bebelusul afara? La ce temperatura ar trebui sa doarma? Cate grade sa fie ziua in casa? Este foarte important sa mentii o temperatura confortabila si constanta in casa pentru bebelusul tau, atat ziua, cat si noaptea. 

  • Pentru accesorii carucior click AICI
  • Pentru portbebe si wrap click AICI

Temperatura ideala in interiorul casei ar trebui sa fie intre 20 si 22 de grade Celsius. Asigura-te ca bebelusul tau este imbracat corespunzator in functie de temperatura din casa si foloseste un sac de dormit sau lenjerie potrivita pentru a-l mentine confortabil in timpul somnului.


Este bine sa stii ca bebelusii pot fi scosi afara incepand de la nastere, daca temperatura este potrivita si daca nu sunt intemperii. In timpul sezonului rece, asigura-te ca bebelusul este bine imbracat in straturi si acoperit, evitand expunerea prelungita la frig. In timpul verii, incearca sa eviti expunerea directa la soare si asigura-te ca bebelusul este bine hidratat si racorit in timpul activitatilor in aer liber.

dormitor bebelus

Nu doar temperatura camerei este importanta, ci si calitatea aerului. Aerisirea casei este foarte importanta pentru asigurarea unei calitati optime a aerului, nu doar pentru bebelus, ci si pentru toti oamenii. 


Este recomandat sa aerisesti casa de cel putin doua ori pe zi, deschizand ferestrele timp de cateva minute, indiferent de conditiile meteorologice. Aerisirea trebuie sa fie realizata si inainte de somn, pentru relaxare. Pentru calitatea aerului, poti opta si pentru un purificator si umidificator 2 in 1. 

Hainute pentru bebelusi 

hainute maternitate

Nu in ultimul rand, iti vorbim si despre hainutele pentru bebelusi. Este important sa alegi haine din materiale naturale, cum ar fi bumbacul organic sau lana merinos, care sunt moi si delicate pentru pielea sensibila a bebelusului si permit pielii sa respire.


In garderoba bebelusului ar trebui sa se regaseasca pijamale, body-uri cu maneca lunga si scurta, salopete, caciulite si sosete. De asemenea, alege si haine de exterior pentru diverse anotimpuri. 

hainute nou nascut

Evita hainele cu etichete sau cusaturi care ar putea sa-i provoace disconfort micutului tau.

In plus, este important sa alegi haine potrivite pentru conditiile meteorologice. In timpul verii, opteaza pentru haine usoare, respirabile si cu protectie solara, iar in timpul iernii, asigura-te ca ai haine calduroase, care sa il protejeze de frig si umiditate.

 

Rasfoieste aici o multime de hainute minunate pentru bebelusul tau in primele lui lunite - AICI

 

Asadar, draga mamica, tine cont de aceste sfaturi si nu uita: daca ai nevoie de informatii punctuale, intreaba medicul pediatru sau specialistii in domeniu!