Ce recomanda doctorii pentru ingrijirea nou nascutilor?

 

Ca si parinti, noi stim ce este mai bine pentru copilul nostru. Fiecare copil in parte, inca de la nastere, vine cu necesitati individuale si isi formeaza in timp personalitate proprie. Motiv pentru care, fiecare bebelus vine cu nevoi "personalizate", si de aceea, de cele mai multe ori, parintii sunt cei care le cunosc si care le pot asigura.

Cu toate acestea, exista cateva recomandari ale medicilor de care ar trebui sa tinem cont. Desi, noi, ca parinti, decidem ce este mai bine pentru bebelusul nostru, exista cateva aspecte generale, legate de alimentatie, de igiena bebelusului si de ingrijirea acestuia, care ar putea sa iti usureze viata. Iata cateva dintre ele!

bebe nou nascut

          In privinta igienei bebelusului, va trebui sa fim foarte atenti. Pe langa faptul ca bebelusului va trebui sa ii fie schimbate la timp scutecele, medicii recomanda sa i se faca baita in fiecare zi. De asemenea, atunci cand ii schimbam scutecul, este recomandat sa nu folosim servetele umede decat in situatiile in care nu avem acces la apa. In restul timpului, se recomanda ca mizeria ramasa pe corpul bebelusului sa fie indepartata cu apa curata si sapun.

 

          Bontul ombilical - spaima tuturor mamicilor

 

          Probabil ca si tu ii acorzi sau i- ai acordat bebelusului tau in primele zile de dupa nastere o mare atentie bontului ombilical. Ulterior nasterii, cordonul ombilical prin care bebelusul s- a hranit in uterul mamei, este taiat de catre medic, urmand ca apoi aceasta terminatie sa se usuce si sa cada, intr- o perioada cuprinsa intre 5-15 zile de la nastere.

ingrijire bont ombilical bebe

Aceasta terminatie, poarta denumirea de bont ombilical, si, in mod obligatoriu are nevoie de o atentie deosebita din partea parintilor, deoarece, o igiena necorespunzatoare in aceasta zona, poate duce la infectii.

          Cu toate acestea, cu siguranta au fost momente in care acest bont ombilical te- a bagat in sperieti. Si cu siguranta au fost momente in care i- ai acordat mult mai multa atentie decat ar fi fost necesar. De aceea, exista cateva lucruri pe care ar trebui sa le stii despre el:

  1. In timpul baitei, faptul ca apa ajunge pe suprafata bontului ombilical, nu reprezinta o problema. Si aceasta este o zona care trebuie curatata si, in acelasi timp, e o zona care poate fi uscata rapid si care, dupa baita, trebuie curata cu alcool sanitar. Pentru accesorii baita CLICK AICI
  2. Nu intra in panica  atunci cand apar mici sangerari pe parcursul procesului de detasare a bontului, curata zona cu alcool sanitar si comprese sterile si totul ar trebui sa decurga normal. Atata timp cat sangerarile sunt mici, nu trebuie sa te ingrijorezi.
  3. Nu te speria ca ai putea sa ranesti bebelusul in timpul curatarii bontului. Curata zona cu calm si acorda- i importanta pe care o necesita. Incearca sa cureti complet zona cu alcool si nu lasa suprafete necuratate din frica de a atinge sau de a misca bontul in alta directie, deoarece curatarea incompleta ar putea duce la infectii. Gandeste- te ca tot ce faci, e spre binele bebelusului tau, iar in ce priveste bontul, curatarea completa a zonei, ii poate face doar bine, nu il va rani.

 

          Alimentatia bebelusului

 

          Medicii recomanda ca alimentatia bebelusului sa fie constituita din lapte matern, deoarece acesta are capacitatea de a sustine necesarul de nutrienti de care bebelusul are nevoie pentru ca, in viitor, sa ajunga un adult puternic.

Motiv pentru care, daca nu exista probleme de ordin medical si corpul tau este capabil sa aiba lactatie ulterior nasterii, iti recomandam ca in primele 6 luni de la nastere, sa iti alimentezi bebelusul exclusiv la san, deoarece ii vei face o mare favoare!

ingrijire bebelus

Ulterior acestor 6 luni, se recomanda ca, usor, usor, sa inceapa si procesul de diversificare a hranei, si, treptat, in alimentatia bebelusului sa se introduca noi alimente. 

Pentru accesorii masa CLICK AICI

          Alaptarea prezinta un rol foarte important si in ceea ce priveste depistarea precoce a alergiilor. In sensul in care, in laptele mamei se gasesc nutrientii existenti in alimentele pe care aceasta le consuma inainte, asa ca, prin reactiile pe care le are bebelusul in urma alaptarii (diaree, voma, eruptii ale pielii,etc.), ne putem da seama daca anumite alimente consumate de mama ii fac rau, si astfel le putem scoate din alimentatia mamei si implicit a copilului. In ceea ce priveste alergiile alimentare ale bebelusului, alaptarea are un rol foarte important, deoarece aceste alergii se pot depista cu mai putine repercursiuni asupra copilului.

Asta inseamna ca, in momentul in care alaptezi, si bebelusul e alergic la un aliment pe care tu l- ai consumat, nu il hranesti direct cu alergenul, cum ar putea fi in cazul in care deja a inceput diversificarea, ci il hranesti cu laptele matern, caz in care alimentul la care bebelusul e alergic si pe care laptele tau il contine, va produce mult mai putine reactii decat ar produce alimentul acela in stare pura.

 bebe si mami ingrijire nou nascuti

          Alte lucruri care ti- ar putea fi de folos

 

          Cateodata, din prea multa dragoste, noi mamicile ne protejam bebelusii mai mult decat ar fi cazul. Iar imbracarea bebelusului cu prea multe haine, din teama de a nu raci sau de a nu i se face frig, este unul din aceste cazuri.

Incearca sa te pui mereu in pielea bebelusului tau, si oricat de tentant ar parea, daca tu mergi vara in tricou cu bebeluslui la plimbare, lui nu ii pune caciulita in cap! Incearca, pe cat posibil, sa nu ii dai prea multe haine, imbraca- l cum te- ai imbraca pe tine. Daca tie iti e cald, ii e si lui, daca tie iti e frig, cu siguranta ii va fi si lui.

Gasesti hainute de calitate pentru nou nascuti in magazinul nostru. 

          Nu te feri nici sa aerisesti camera bebelusului. Adesea, ca mamica, iti e teama ca bebelusul tau sa nu raceasca. Si incerci sa il protejezi prea mult pe cel mic. Ce pot sa spun insa, e faptul ca aerul curat cu siguranta ii va face bine bebelusului, ai doar grija ca cel mic sa fie imbracat corespunzator sau ca temperatura camerei sa ramana una potrivita.

nou nascut alimentatie ingrijire

          Un alt aspect ce trebuie adus in discutie, este somnul bebelusului, in special pozitia in care trebuie sa stea copilul atunci cand doarme. Fiindca cel mic nu are sistemul digestiv complet dezvoltat, adesea vor putea aparea regurgitarea sau vomitarea laptelui, motiv pentru care, bebelusul va trebui sa fie pus in patut intotdeauna pe o parte. Niciodata pe spate! Evitand astfel orice ocazie de a se ineca in timpul somnului. 

Pentru patuturi si mobila bebelusi CLICK AICI

          Este recomandat ca, ocazional, bebelusul sa fie lasat in patut si cu fata in jos, pe burtica, deoarece aceast lucru il ajuta in timp sa se dezvolte si sa isi creeze o mai mare mobilitate. Acest lucru se face insa doar sub supravegherea unui adult, pentru a preveni orice fel de accidentare.

          In ceea ce priveste vizitatorii, se recomanda ca macar in perioada de lauzie acestia sa vina la bebelus cu o frecventa mai redusa. Aceatsa perioada e una dificila si pentru tine ca mama, si ar trebui sa fie o perioada in care tu, ca mamica, iti revii si te recuperezi usor, usor dupa nastere. Asa ca poate ar fi cazul sa te gandesti mai mult la tine, si nu la oaspeti. Incearca sa tii in jurul tau doar persoanele foarte apropiate, care iti sunt de un real ajutor in aceasta perioada.

nou nascut alimentatie ingrijire

Focuseaza- te pe tine si pe puiul tau, lasa- i pe ceilalti deoparte. Sigur ca toti vor fi curiosi si super incantati de venirea pe lume a unui nou membru in familie, insa lasa- i pe ei, tu si cel mic sunteti cei mai importanti! Va fi timp si pentru joaca, va fi timp si de reuniuni de familie, pe primul loc insa, va trebui sa fie linistea ta si a copilului tau.

Concentreaza- te pe ce e mai bine pentru voi si incearca sa iei doar partea buna a lucrurilor. Speram ca macar cateva lucruri din acest articol sa iti fie de folos!