Impreuna va fi cuvantul cel mai des intalnit in cadrul acestui articol.

De ce?

Pentru ca atat mama cat si tata au un rol foarte bine definit atunci cand discutam despre nasterea unui copil.

Sigur ca majoritatea articolelor sunt adresate exclusiv mamei, deoarece in multe situatii ea este cea care se informeaza si apoi il pune in tema si pe tata.

Cu toate acestea, m-am gandit sa va ofer amandurora un ghid indrumator, care sa va serveasca drept sursa de inspiratie in noua voastra calatorie.

 

Deschide bratele, cuprinde-o si inchide-le inapoi!


Draga viitor tatic, ea are nevoie de tine in aceste clipe! Trece prin multe schimbari fizice, dar mai ales emotionale. 

Are nevoie sa iti simta imbratisarea, sa simta ca bratele tale ii ofera siguranta si alinare in momentele in care lacrimile incep sa-i curga fara incetare.

Nu e nevoie sa spui ceva. Doar fii acolo cu toata fiinta ta! Invaluie trupul sau in mantia dragostei tale!

Astfel, te vei asigura ca si bebelusul e linistit! Probabil ca va trimite semnale: o lovitura de piciorus sau de manuta vor fi indeajuns ca sa stiti ca e bucuros sa va simta atat de aproape unul de celalalt.


Impartirea sarcinilor – colacul vostru de salvare


Stiu ca te simti coplesita de cumulul de sarcini pe care le ai de indeplinit in aceasta perioada, premergatoare nasterii. De aceea, vreau sa te rog sa te opresti putin si sa iti privesti sotul.

Il vezi cum sta tacut, pitit intr-un colt al camerei, in asteptarea unui strigat al neputintei?

E timpul sa o faci! Lasa-l sa faca si el ceva! Implica-l in deciziile pe care le iei!

Fie ca vorbim de bagajul de maternitate, de cumparaturile pe care trebuie sa le mai faci sau de amenajarea camerei in care il veti primi pe copilas, delega-i sarcini pe care le poate indeplini cu usurinta.

Vei vedea ce repede se va schimba starea din casa atunci cand veti face lucrurile impreuna!

De exemplu, daca tu ai fost cea care a ales un model de carucior, doar pentru ca stii ca tu il vei folosi cel mai des, atunci lasa-l pe el sa se ocupe cu montajul. 

Ia-l cu tine in magazine si alegeti impreuna primele hainute ale lui bebe. Vei vedea cum i se insenineaza chipul! Chiar daca o ora mai tarziu se va instala si oftatul! 

Totodata, il poti lasa pe el sa se ocupe de gestionarea finantelor familiei. Tu vei avea alte prioritati, iar asta ar fi inca o bataie de cap in plus. 

Cum spuneam si mai sus, impartirea sarcinilor va fi colacul salvator in situatiile de criza sau in cele care presupun un consum de resurse foarte mare.


Mami, tati, invatati sa ma ajutati!


Tineti-va strans de maini! Ganditi-va ca ele vor fi responsabile de o noua viata!

Acum, nu doresc sa va sperii, insa as vrea sa fiti constienti cata nevoie aveti de informare.

Din surse sigure, bineinteles! Nu doar de la soacra, vecina, prietena, etc.

Apelati la specialisti pentru a invata ce presupune ingrijirea unui bebelus. Participati impreuna la cursuri de puericultura, documentati-va din carti special concepute pentru parinti, ascultati podcasturi in care apar invitati ce va inspira incredere, luati legatura cu un neonatolog sau un medic pediatru din zona voastra si adresati-le intrebarile care va macina...

Un curs la care va indemn sa luati parte este cel de prim ajutor! Acesta chiar nu ar trebui sa lipseasca de pe lista cu lucruri de facut.

Este esential sa ai cunostintele necesare intr-o situatie limita precum cea in care bebelusul se ineaca sau in nefericitul caz cand trebuie sa ii faci manevrele de resuscitare. 

A sti cum sa ingrijesti o rana, cum sa aplici corect pansamentul, cum sa reactionezi in cazul unor episoade de febra ce risca sa declanseze convulsii... 

E bine sa acumulati toate aceste informatii, cu scopul de a le accesa atunci cand este nevoie.

De asemenea, un consultant in alaptare ar putea sa te ajute pe tine, draga mamica, sa scapi de temerile cu privire la acest aspect. Mai bine sa te pregatesti in avans si sa stii exact ce ai de facut atunci cand cel mic va plange ca vrea sa se hraneasca la pieptul tau. 

El iti poate fi de folos si tie, draga tatic, pentru a-ti arata metode prin care iti poti sustine sotia. 

De exemplu, daca observi ca ii este dificil sa il mai tina in brate pe cel mic, caci i-a amortit mana in timp ce o avea in aer, ii poti aduce repede o perna pentru alaptat. Astfel, ea se va relaxa, iar alaptarea va decurge mult mai usor. 

Puterea cuvantului “impreuna” se zareste si in acest caz!


In loc sa proiectati imaginea copilului, lucrati cu voi insiva! 


Puneti stop oricarei proiectii in legatura cu bebelusul vostru!

Ca va fi plangacios sau va fi in mare parte linistit, ca va dormi ca un ingeras sau va fi precum o pasare de noapte cu ochii mai tot timpul deschisi, ca va avea colici insuportabile sau va avea o burtica mai putin zgomotoasa...

Toate acestea va consuma energia inainte de a se naste copilasul, iar cand veti avea cu adevarat nevoie de ea, veti fi deja epuizati. 

Sfatul meu este acela de a va concentra pe consolidarea relatiei dintre voi, deoarece ea este fundatia peste care se va cladi relatia cu bebelusul. 

Lucrati cu fricile voastre, cu modul in care va exteriorizati anumite frustrari, reparati ce credeti ca e disfunctional in acest moment si nu amanati pentru perioada de dupa nastere.

Daca voi veti avea stabiilitate din punct de vedere al laturei emotionale, atunci veti fi capabili sa gestionati mult mai bine orice situatie pe care nu o luaseti in calcul.

Indiferent cum va fi bebelusul, parintii trebuie sa fie in echilibru si in unitate!


Asadar, dragii mei, sper sa culegeti ce anume va este util din acest ghid si sa aplicati in familia voastra. 

Cu totii avem nevoie de indrumare, pentru a nu ne rataci pe cale!

Aduceti pacea in casa si in inimile voastre, iar cel mic o va inmulti!

Drept multumire, el o sa va ofere o bucatica de Rai. Trebuie doar sa fiti dispusi sa o primiti si sa va bucurati... IMPREUNA!