Somnul la nou-nascuti
Multi parinti gasesc ca tiparele de somn ale nou-nascutului le dau peste cap propria rutina de somn. Este destul de comun ca sugarii de pana la 6 luni sa experimenteze nelinisti si intreruperi de somn in timpul noptii.
Un nou nascut doarme de obicei toata ziua si se trezeste doar pentru a manca. Acest lucru poate reprezenta o dilema pentru noii parinti. Bebelusii nu au un program bine stabilit, dorm undeva intre 16 - 17 ore pe zi si par ca le este foame la fiecare cateva ore. Acest lucru poate face ca odihna noilor parinti sa fie stirbita.
- Pentru categoria Patuturi co-sleeping, click AICI
Te gandesti de ce tiparul de somn al unui nou-nascut tinde sa fie atat de diferit de cel al copiilor mai mari sau chiar de al adultilor?
Ei bine, in primele 6 luni, bebelusii nu produc in mod constant suficienta melatonina, mai ales noaptea. Prezenta luminii scade nivelul melatoninei si ne ajuta sa ne trezim dimineata. Invers, intunericul creste nivelul de melatonina, facilitand somnul odihnitor noaptea. Cu toate acestea, lipsa melatoninei din corpul bebelusilor interfereaza cu ritmul natural circadian care regleaza ciclul somn - veghe.
De obicei, nou-nascutii dorm intre 8 - 9 ore pe parcursul zilei, apoi inca 8 ore pe noapte. Pentru ca stomacul lor este mic, trebuie sa se trezeasca la aproximativ 3 ore pentru o sesiune de alaptare sau pentru o masa la biberon.
La fel ca si adultii, bebelusii trec prin faze diferite de somn. Jumatate din timp, nou-nascutii se afla in faza de miscare rapida a ochilor (REM), cand apare visul. CIclul lor alterneaza intre somn REM si non-REM. Pentru bebelusi poate fi dificil sa adoarma din nou profund dupa o faza REM. Se vor trezi si vor deveni agitati. Acest lucru se intampma mai rar pe masura ce cresc.
- Pentru Patuturi elegante click AICI
Poti sa schimbi tiparele de somn ale unui nou nascut?
Incearca sa-ti pastrezi rabdarea si calum si permite-i bebelusului sa doarma oricand doreste. Initial, bebelusii isi vor stabili propriul programul de somn. Parintii s-ar putea sa nu se mai bucure de un somn lung si neintrerupt in timpul noptii. Cu toate astea, un ciclu de 6 - 9 ore de somn pe zi ar trebui sa fie suficient ca sa ramai intr-o zona sanatoasa. Daca apare insomnia, contacteaza medicul.
Pe masura ce se apropie de prima aniversare, bebelusii incep sa aiba un somn neintrerupt pentru mai multe ore. Se adapteaza incet la propiul ritm circadian si incep sa doarma pentru perioade mai lungi de timp.
De ce nou nascutii nu dorm toata noaptea?
Stomacul bebelusilor este capabil sa digere cantitati mici de lapte la o singura masa. Acest lucru inseamna ca trebuie sa fie alaptati sau hraniti o data la 2 sau 3 ore. Ocazional, unii din ei pot sa doarma linistiti 4- 5 ore fara intrerupere, dar nu ar trebui sa te ingrijoreze acest lucru.
Cand incepe un nou nascut sa doarma mai mult?
Treptat vei observa modificari vizibile in somnul bebelusului mic. Sugarii nu dorm de obicei toata noaptea pana aproape de 3 luni sau pana cand ajung la greutatea de 12 - 13 kg. Pana atunci, stomacul lor creste putin ca si dimensiune. Totusi, in realitate exista diferente intre copii, asa ca unii s-ar putea sa se trezeasca mai des noaptea, pana aproape de 1 an.
Stabileste obiceiuri sanatoase de somn pentru nou nascuti
Cand bebelusul este gata pentru somn, transmite niste indicii: isi freaca ochisorii, casca, se agita sau plange. Aceste simptome arata ca este obosit si ca trebuie sa doarma.
Pentru a regla tiparele de somn ale nou-nascutului, este important sa creezi o rutina de somn. Expertii recomanda sa-l asezi in patut inainte de a adormi efectiv. Daca se obisnuieste sa doarma in bratele tale, poate fi dificil pentru el sa adoarma apoi altfel. Si daca se trezeste in patut, automat o sa planga.
Incurajeaza-i independenta si asteapta cateva secunde atunci cand se agita. Acest lucru il poate ajuta sa invete sa adoarma din nou singur. Deci, nu sari la primul sau icnet. Daca plansul continua, verifica bebelusul, dar evita sa aprinzi lumina, sa te joci cu el sau sa-l ridici din patut.
Daca dai dimineata draperiile la o parte pentru a permite luminii sa patrunda in camera, vei ajuta de asemenea la declansarea ritmului circadian. Va creste astfel productia de melatonina si bebelusul va putea sa faca legatura intre lumina zilei si trezire.
In fine, o activitate linistita si relaxanta il va pregati pe bebe pentru somn. Ofera-i o baita calda, alapteaza-l sau citeste-i o carte cu voce calma.
E nevoie de timp si rabdare ca sa poti construi o rutina sanatoasa de somn pentru cel mic. In cele din urma, vei reusi sa faci astfel incat bebelusul si tu sa va bucurati de un somn odihnitor in fiecare seara.