Mitul care afirmă că micuțul trebuie să doarmă într-o cameră întunecată ziua, iar noaptea într-o camera cu lumina aprinsă pentru a nu se speria, nu are la bază studii științifice dezvoltate. Dacă până acum ați crezut acest mit, atunci astăzi ne vom ocupa de desființarea lui, acesta nefiind unul întemeiat.
De ce nu s-ar speria copilul într-o cameră întunecată pe timpul zilei, dar s-ar speria noaptea?
Pentru a avea o imagine de ansamblu mai clară, trebuie să înțelegem principiile somnului și funcțiile fiziologice care au loc în timpul acestuia.
Ritmul circadian
Este un ciclu sau un ceas biologic care ține de procesele fiziologice, biochimice, dar și de comportament, cu o durată de aproximativ o zi (24 de ore). Odată cu dereglarea lui, își fac apariția mai multe simptome, cel mai frecvent fiind tulburările de somn.
Lumina aprinsă în timpul nopții
Să lăsăm lumina aprinsă în timpul nopții poate fi dăunătoare sănătății micuțului. În timpul somnului de noapte, temperatura corpului scade, iar anumite glande endocrine își încep secreția. Epifiza este o glandă endocrină cu un rol important în reglarea ritmului circadian, ea secretând melatonina, hormonul somnului.
Deoarece secreția melatoninei scade în prezența luminii, fie ea artificială sau naturală, iar în prezența întunericului crește, lumina aprinsă în timpul somnului copilului îi poate afecta somnul.
Somnul din perioada zilei
Chiar dacă este în timpul zilei, lumina nu trebuie îndepărtată complet din camera în care doarme copilul. Putem crea un mediu confortabil trăgând perdelele, dar nu eliminând total sursa de lumină, deoarece putem afecta ritmul circadian personal, deregla secretiile endocrine și multe altele.