Miturile legate de naștere și de creșterea copiilor pot fi periculoase atunci când sunt adoptate fără o evaluare realistă a situației și a necesităților proprii. Un astfel de mit este acela că este bine să faci copii după ce ai ajuns într-o poziție de putere și câștigi bine, mai ales dacă ești mamă. Acest mit sugerează că, odată cu atingerea succesului profesional, urmează în mod natural și succesul familial. Însă, realitatea este adesea diferită și se poate întâmpla ca așteptările să nu fie îndeplinite.

mit sau realitate

De ce amânarea deciziei de a avea copii poate avea efecte negative asupra lor

Primul și cel mai important motiv pentru care nu este întotdeauna o idee bună să amâni momentul în care vei avea un copil este legat de fertilitate. Pe măsură ce îmbătrânim, șansele de a concepe un copil scad semnificativ. În plus, riscul de complicații în timpul sarcinii crește odată cu vârsta. Prin urmare, dacă amâni prea mult momentul în care decizi să ai un copil, șansele tale de a avea o sarcină sănătoasă și un copil sănătos pot scădea semnificativ.


De asemenea, trebuie să luăm în considerare și faptul că viața poate fi foarte imprevizibilă. Chiar dacă te afli într-o poziție financiară stabilă și te simți pregătit să ai un copil, nu poți prevedea ce se va întâmpla în viitor. Poți pierde locul de muncă sau poți suferi o boală gravă care să îți afecteze capacitatea de a avea un copil sau de a avea grijă de unul. De asemenea, poate apărea și o situație neprevăzută, cum ar fi o despărțire sau o divorț, care poate afecta negativ decizia ta de a avea un copil.


Să fii părinte este o responsabilitate mare și nu ar trebui să fie o alegere bazată doar pe propriul confort 

Un salariu mare nu garantează automat succesul parental. Nu există momentul perfect pentru a avea copii. A avea un copil nu ar trebui să fie o alegere care se bazează doar pe confortul personal. Să fii părinte este o responsabilitate mare dar frumoasa și ar trebui să fie o alegere făcută cu grijă și considerație, ar trebui să se bazeze pe dorința de a-ți crește o familie, de a fi un model și de a oferi dragoste și îngrijire unui copil, și nu doar pentru satisfacția personală sau pentru a avea o "moștenire".


A amana decizia de a avea copii poate avea, de asemenea, efecte negative asupra copiilor tăi. O vârstă înaintată poate crește riscul de probleme medicale și genetice și poate face sarcina și nașterea mult mai dificile. De asemenea, copiii pot avea dificultăți în a-și construi o relație puternică cu părinții lor dacă aceștia sunt prea ocupați cu munca și cu alte responsabilități.