Aducerea unui copil pe lume este un adevarat miracol pentru orice mamica. Micutii vor completa acel gol pe care parintii l-au resimtit uneori in suflet, acestia devenind dupa cum se spune din popor - doza lor zilnica de oxigen si aerul pe care-l respira.

 Prima luna de sarcina

Indiferent ca sarcina este planuita din timp si reuseste de la prima incercare sau ca aceasta apare ca o surpriza in urma realizarii unui test de sarcina, prima luna ce consta in 4 saptamani de sarcina din totalul de 39 saptamani reprezinta perioada in care fatul incepe sa se dezvolte. Unii medici spun ca e o perioada critica si e necesar sa fie monitorizata atent pentru a se asigura formarea corespunzatoare a embrionului.

 

Fiecare mamica are un corp diferit. Este bine sa consulti medicul in cazul in care te confrunti cu anumite afectiuni de sanatate pentru a te asigura ca totul decurge conform asteptarilor. Cum de altfel, vizita la ginecolog devine obligatorie atunci cand planuiesti sa ramai insarcinata. Daca e prima data cand ai decis alaturi de partener sa faci un copil, nu te descuraja indiferent de situatie! Nu orice sarcina e problematica, la fel cum nu orice mamica ramane insarcinata din prima sau are parte de o experienta anevoioasa. 

 

Simptome ca te afli in prima luna de sarcina

Sunt mamici care nu-si dau seama ca sunt insarcinate si pun anumite modificari ale organismului din primele 4 saptamani pe seama unui stil de viata agitat, al dereglarilor hormonale etc. Insa, daca printre simptomele tale se regaseste intarzierea de menstruatie care e si cea mai intalnita situatie, e ideal sa faci un test de sarcina sau o serie de analize. Intarzierea menstruatiei poate fi data de mai multi factori, iar la dezvoltarea embrionului sunt si persoane care nu preintampina niciun fel de schimbari ale acesteia.

 

In momentul in care ai totodata si episoade de greata, dureri si/sau sangerari usoare, o senzatie brusca de oboseala, precum si dureri la nivelul mameloanelor, ba chiar o serie de schimbari comportamentale si emotionale, sansele de a fi in prima luna de sarcina cresc semnificativ. Poti experimenta toate aceste simptome sau o parte din ele. Si da, poti ramane insarcinata chiar si utilizand diferite metode contraceptive.

Ce nu este recomandat sa faci in prima luna de sarcina?

Daca ti s-a confirmat sarcina, te felicitam! Nu ramane decat sa-ti insusesti treptat ce presupune aceasta experienta, mai ales daca e prima data, si sa-ti oferi grija cat pentru doi. Bineinteles, asta nu presupune de exemplu, sa mananci mai mult. Ci sa limitezi stresul din viata ta, sa te asiguri ca ai o alimentatie echilibrata, bogata in nutrientii care vor contribui la buna dezvoltare a micutului, sa renunti la vicii sau sa consumi vitamine de prindere a sarcinii (conform indicatiilor medicului).

 

prima luna de sarcina

Asigura-te ca nu faci exagerari de niciun fel si nu ezita sa-i ceri ajutorul partenerului ori de cate ori simti nevoia, atat fizic, dar si emotional. In cazul in care apar tot felul de modificari care te ingrijoreaza, cum sunt sangerarile care pot fi normale, dar si un semn al unei probleme, nu ezita sa consulti medicul.

Primele pregatiri pentru bebe

Pe cat de entuziasmanta va fi aceasta experienta pentru tine, pe atat de incantati vor fi si cei apropiati sa afle vestea. Asa ca, daca totul este bine, poti sa discuti deja cu cei care-ti sunt aproape si sa faci primele pregatiri pentru venirea sa pe lume. Daca ai un stil inedit de a te face remarcata, poti face cunoscuta vestea sarcinii intr-un mod inedit, pregatind o petrecere sau diferite alte experiente jucause, fara a transmite direct vestea.

 

Poti sa-ti faci o idee cu privire la cum ti-ai dori sa arate camera bebelusului si poti arunca un ochi catre un patut de bebe in care el sa doarma confortabil si in siguranta. Totodata, poti arunca un ochi si peste decoratiuni simpatice, peste jucarii. Nu iti recomandam sa cumperi hainute si alte lucruri de genul caci, pana la data in care vei naste se vor produce multe modificari de greutate si risti sa achizitionezi piese care sa nu-i vina. Ca prin urmare, aceste tipuri de cumparaturi vor fi lasate pentru ultimele luni.

 

Acestea fiind zise, iti uram o sarcina usoara si fantastica din toate punctele de vedere!