Curaj, esti deja la jumatate!


In luna a cincea, lucrurile devin deja foarte serioase. Fiindca burtica a crescut destul de mult, iti dai seama ca a trecut mult timp de cand esti insarcinata, iar teancul de carti despre bebelusi pe care l-ai cumparat la inceput, e inca la fel de mare. Asa ca, e posibil ca aceasta luna sa stai mai mult citind si informandu-te, dar si cautand hainute ori diverse lucruri de care vei avea nevoie cand cel mic va veni pe lume.

Fiindca, deja stii ce sex va avea cel mic, probabil ca luna aceasta va fi luna in care vei sta ceva mai mult prin magazinele cu articole pentru bebelusi, cumparand tot felul de costume adorabile pentru cel sau cea mica. Fie vorba intre noi, aceasta luna, e ideala pentru astfel de activitati, fiindca burtica inca te lasa in pace si poti sa te misti in voie.

jurnal de sarcina a cincea luna

Ce se anunta in a cincea luna?



Daca pana acum ai mai avut ceva haine largi prin dulap, care te incapeau fara probleme, de acum, burtica nu va mai tine cont de nimic. Din luna a cincea, in garderoba e cazul sa apara haine noi, fiindca talia pe care o aveai la inceputul sarcinii, sigur a disparut cu desavarsire.

In aceasta luna, si burtica, si sanii, "isi fac de cap", fiindca, organismul tau are grija ca bebe sa aiba si "o casa foarte spatioasa", dar face pregatirile si pentru masa principala din primele luni de viata. Corpul tau e atat de "entuziasmat", incat, la nivelul sanilor este posibil sa inceapa secretia de colostru. Asa ca, nu te speria daca pe tricourile tale vor aparea mici pete de lapte. Sanii tai doar "prepara" cea mai buna formula de lapte, pentru ca bebelusul sa aiba ce sa manance pentru a creste mare si voinic.

Pe langa toate aceste lucruri, luna a cincea vine cu ceva ce, in urmatoarele luni, s-ar putea sa devina destul de neplacut: crampele musculare la nivelul membrelor inferioare, dar si umflarea lor. In luna a cincea, picioarele, si, in special gleznele, s-ar putea sa ti se para mai umflate ca niciodata, iar de aici inainte e posibil ca asa sa si ramana. Din cauza ca bebe a adus cu el cateva kilograme in plus, picioarele tale incep sa duca o povara tot mai grea, ajungand in timp sa se umfle.

luna a 5 a de sarcina

Nu doar picioarele sunt cele care parca striga dupa ajutor si arata de parca ar spune "nu mai pot, am cam obosit", ci, tot din cauza greutatii s-ar putea sa apara si durerile de spate. Fiindca burtica e tot mai mare, iar greutatea ta a crescut deja destul de mult, cu greu vei mai putea sa mentii o pozitie corecta a spatelui, de aceea, vor aparea si dureri.

Din pacate, fiindca pana cel mic nu va veni pe lume, nu vei putea scapa nici de kilogramele in plus, atat durerile musculare de la nivelul picioarelor, cat si durerile de spate si inflamatia gleznelor si a picioarelor, te vor urmari pe toata aceasta perioada. Incearca, insa, sa reduci disconfortul, masand zonele dureroase si stand in picioare ceva mai putin decat de obicei.

Draga dormit pe burta, adio!



Daca lunile trecute cresterea in greutate nu te-a afectat prea tare si ai avut libertate de miscare ca si inainte de a ramane insarcinata, incepand cu luna a cincea lucrurile se schimba, iar burtica si sanii iti cam fac probleme. In cazul in care erai obisnuita sa dormi pe burta, din aceasta luna, ar cam trebui sa iti iei la revedere de la acest obicei, si, sa te impaci cu ideea ca va veti "reintalni" abia dupa ce vei naste.

Dormitul pe burta, va fi practic, imposibil de acum incolo, iar asta, fie din cauza abdomenului marit, fie din cauza durerilor de la nivelul sanilor. Acesta este momentul in care somnul incepe sa fie problematic. Mai exact, pozitia in care dormi. Va fi dificil sa iti gasesti locul, fiindca de acum, somnul "se face" doar pe o parte. Tot acesta este momentul in care apar tot mai multe perne, pentru a reusi, cat de cat, sa gasesti un mod de a dormi bine.


Luna a cincea - luna in care o lasi mai moale cu plansul



Daca in primele luni, te puteai trezi plangand si din cauza ca din greseala ai omorat un gandacel, cu cat vei avansa mai mult in sarcina, cu atat vei deveni mai puternica. Valurile de hormoni ce iti "inundasera" corpul la inceput, vor fi secretati, incepand cu luna a cincea, aproape in totalitate de catre placenta. Asa ca, de acum si pana la sfarsit, vei deveni tot mai increzatoare in ce va urma.

Adio stari schimbatoare si lacrimi din orice nimic! Lucrurile vor incepe sa fie iar normale iar tristetea care, in primele luni te lovise de nicaieri si nu iti mai dadea pace, te va parasi in sfarsit!


Lucruri despre bebelus in luna a cincea



In cazul in care pana acum nu te-ai aflat printre norocoasele viitoare mamici care au simtit miscarile puiului, din aceasta luna ele ar trebui sa  fie tot mai prezente. Daca pana acum le puteai confunda usor cu senzatia de balonare, fiindca cel mic devine tot mai puternic si mai mare, si miscarile lui prind mai multa forta, iar aparitia lor devine inconfundabila!

Si pofta de mancare pe care o ai va creste mult, iar asta pentru ca si cel mic se dezvolta enorm in urmatoarea perioada. In aceasta luna majoritatea organelor ajung sa se maturizeze, iar bebe ajunge sa creasca apropate 25 cm in lungime.

Tot luna aceasta s-ar putea sa incepi sa simti o conexiune tot mai mare cu bebelusul. Acum ca urechile lui sunt deja bine dezvoltate, este capabil sa auda ce se intampla in exterior, de aceea, vei putea observa ca vocea ta il va linisti atunci cand devine agitat.

De asemenea, celui mic i se dezvolta mult si sistemul digestiv, devenind deja functional, deoarece, bebelusul va incepe sa bea din lichidul amniotic. In acelasi timp, este momentul in care, cel mic devine "mai strict cu programul lui", si incepe sa isi creeze intervale regulate de somn.


Felicitari, mai e putin si esti mamaica!


Probabil ca, la cum a inceput cel mic sa dea din picioare, simti inca de pe acum ca ai devenit mamica. Nici nu trebuie sa ii vezi chipul, ca pe primul loc, deja se afla cel mic. Inca de pe acum ii porti de grija si te gandesti ce trebuie sa faci pe viitor, ca bebe sa aiba de toate!

Din aceasta luna, vei incepe sa simti ceva ce se mai numeste si "nevoia de a face cuib". Ca orice mamica in asteptarea puiului ei, vei vrea sa ii oferi conditiile necesare. Si, de aceea, te vei trezi adesea curatand casa ori cumparand diverse lucruri pe care le consideri folositoare.

Acest obicei este unul perfect normal, care, in apropierea nasterii, va deveni si mai intens. Nu face insa din acest obicei ceva plin de stres, ci adu-ti aminte sa te bucuri in fiecare moment! Fa totul cu calm si rabdare, fiindca, desi au trecut deja cinci luni, mai ai inca jumatate de sarcina de dus la capat! Asa ca, timp va fi suficient pentru ca bebe sa te prinda pregatita!

 

  • Te gandesti deja la ce lucrusoare iti trebuie pentru maternitate? Vezi ofertele noastre aici

 

  • Incepi sa decorezi camera bebelusului? Iti recomandam dormitoarele noastre speciale. Verifica ofertele pentru ca avem mai mereu promotii. Click aici

 

  • Te emotionezi cand vezi hainute de bebe? E ok, mami! In curand iti vei putea tine puiul in brate. Pana atunci, vezi la noi pe site ce hainute frumoase avem pentru bebei. Click aici