Mai putine griji, mai multe kilograme!


Luna a patra de sarcina aduce ceva nou, fiindca acum urmeaza sa inceapa al doilea trimestru. Pentru majoritatea viitoarelor mamici, a patra luna de sarcina este cea in care devin ceva mai relaxate si incep sa se bucure mai mult de acest eveniment minunat din viata lor.

A patra luna de sarcina este un mare moment de bucurie pentru majoritatea viitoarelor mamici, fiindca au trecut peste perioada mai riscanta a sarcinii. Daca nu stiai, in primul trimestru, exista un risc mult mai mare de pierdere a sarcinii, motiv pentru care, majoritatea mamicilor respira usurate odata ce au trecut peste aceasta etapa. Cele doua trimestre ramase, nu sunt insa nici ele lipsite de riscuri, insa cel mai mare, a trecut!

luna a 4 a de sarcina
Totodata, viitoarele mamici devin mai relaxate si pentru ca, burtica incepe sa fie din ce in ce mai vizibila din aceasta luna. Daca pana acum, o alta frustrare, si, totodata, o alta grija ca lucrurile nu merg cum trebuie, a fost faptul ca burtica nu a aparut, de acum inainte, si aceasta va disparea.

De catre specialisti, luna a patra de sarcina, mai poarta si numele de "luna de miere a gravidelor", fiindca reprezinta o perioada ceva mai usoara pentru viitoarele mame. Acestea, scapa, de stresul ce le-a urmarit pana acum, iar anumite simptome neplacute ale sarcinii dispar si ele.

Pentru majoritatea viitoarelor mame, faptul ca burtica a inceput sa creasca, le linisteste enorm, fiindca asta le face sa creada ca si cel mic se dezvolta bine. Sarcina, este cam singura perioada din viata unei femei, in care, kilogramele in plus, sunt mare motiv de bucurie. Iar din a patra luna, vei putea incepe sa observi schimbari din acest punct de vedere.

Ce e nou in luna a patra?

luna a 4 a sarcina
La inceputul celui de-al doilea trimestru de sarcina, nu doar aparitia burticii te va face sa te simti mai linistita, ci, intregul tau corp, te va lasa, in sfarsit, sa iei o pauza. Daca in primele luni, nu te-ai putut bucura de mare lucru, fiindca, ori iti era greata, ori iti era somn, trebuie sa stii ca urmeaza sa scapi de acest calvar!

Incepand cu a patra luna, vei putea sa te bucuri cu adevarat de mancarea de care ti s-a facut pofta, fiindca de acum, greata pe care ai resimtit-o in primele luni se va diminua ori va disparea complet.

Pentru mamicile norocoase, luna a patra, vine cu cea mai frumoasa surpriza: miscarile bebelusului! Ai citit bine! Incepand cu aceasta luna, s-ar putea sa te napadeasca un val de emotii, fiindca e foarte posibil sa incepi sa simti miscarile bebelusului tau! Cu toate acestea, insa, luna a patra nu poate veni doar cu vesti bune, de aceea, trebuie sa stii ca vor exista si lucruri mai putin placute prin care vei putea trece.

Durerile abdominale, vor fi, spre exemplu, cele care "vor strica mereu petrecerea", si, in functie de noroc sau de ghinion, acestea s-ar putea sa te urmareasca toata sarcina. In principiu, durerile in zona abdominala, apar din cauza modificarii continue a dimensiunii uterului, si, cat timp acestea nu au o intensitate foarte mare, sunt perfect normale.

Ca sa eviti disconfortul, misca-te cat mai usor. Faptul ca acum nici nu mai ai greturi si nu mai e nevoie sa alergi panicata spre baie, e doar in favoarea ta! Din aceasta luna, motivele pentru care pana acum ai fi putut fi nevoita sa faci miscari bruste, care sa iti provoace durere, sunt tot mai putine! Asa ca, va fi mai simplu pentru tine sa iti controlezi miscarile.

Cu ce vesti bune mai vine a patra luna?


Desi exista si neplaceri, in principiu, luna a patra de sarcina, vine cu mult mai multe lucruri bune decat ai crede. Pe langa posibilele miscari ale bebelusului, diminuarea greturilor si a oboselii, este foarte posibil sa scapi si de durerile la nivelul sanilor.

Daca in primele trei luni de sarcina probabil sanii tai ti-au provocat durere chiar si la cea mai mica atingere, de acum, disconfortul va incepe sa se diminueze semnificativ, chiar daca marimea lor va continua sa creasca.

O alta veste buna este aceea ca, frecventa urinarii va fi din nou aproape de normal. Daca pana acum simteai mai tot timpul ca trebuie sa mergi la baie, din luna a patra, corpul tau se obisnuieste cu schimbarile hormonale prin care trece, iar urinarea ajunge iar in limitele normalului.

Ce trebuie sa stii, insa, este faptul ca, nu te vei bucura de acest "beneficiu" la nesfarsit. Cand bebelusul isi va face mai mult "loc" la tine in burtica, iar uterul va deveni tot mai mare si va apasa pe vezica, urinarea frecventa va fi iar pe ordinea de zi. Asa ca, profita de aceasta luna de "liniste", insa, nu iti face sperante ca totul va decurge la fel pe tot parcursul sarcinii.

Prin ce schimbari trece bebelusul luna aceasta?


Pe parcursul intregii sarcini, corpul tau te va surprinde cu schimbari majore, si, luna de luna, si bebelusul va avea parte de lucruri noi. Daca in primele trei luni, ai aflat ca organele celui mic deja s-au format si ca e posibil sa ii simti miscarile sau sa ii auzi inima atunci cand mergi la control, luna a patra te va surprinde si ea.

Cel mic, deja incepe sa prinda obiceiuri caracteristice bebelusilor, iar vizitele la ecograf s-ar putea sa il surprinda sugandu-si degetelul, daca ai putin noroc!

Fiindca bebe devine mai mare, corpul tau se va pregati intens sa ii ofere cele mai bune conditii, iar faptul ca burtica ta va creste, se datoreaza si maririi cantitatii de lichid amniotic. Fiindca cel mic va avea nevoie de tot mai mult spatiu sa creasca si sa se miste in voie, corpul tau lucreaza la o "casa" mai mare si mai comoda.

Tot in aceasta luna, corpul tau va lucra mult si la scheletul bebelusului. Este luna in care vor aparea o parte din coaste, dar si cateva oase existente la nivelul mainilor si al capului.

Bebelusul va incepe tot mai mult sa isi formeze si sistemul muscular, asa ca, pregateste-te ca din aceasta luna sa ii simti tot mai mult prezenta prin miscari. Cu siguranta ca, iti va arata muschii nou formati, "dansand" si miscand mainile si picioarele tot mai mult. Asa ca, fii pe faza! Desi, inca nu poate vorbi, vei auzi prin multele manevre din burtica un mare: "Uite, mami, ce mare m-am facut!"

Si la nivelul organelor sexuale, bebelusul are parte de schimbari interesante. In cazul baieteilor, luna a patra este cea in care se va forma prostata, iar in cazul fetitelor, ovarele urmeaza sa coboare in pelvis.

Chiar si parul va inceape sa ii creasca celui mic! Luna a patra este cea in care "incepe sa primeasca" gene si sprancene superbe, dar si cea in care ii apar primele fire de puf pe corp. Urechile, ajung si ele sa coboare in pozitia lor normala, iar cel mic incepe sa semene tot mai mult cu un bebe!

De acum inainte, vei putea observa chiar tu ca cel mic creste pe zi ce trece, doar uitandu-te la burtica, asa ca, ia o mica pauza! Inceputul celui de-al treilea trimestru e despre relaxare, asa ca nu iti mai face atat de multe probleme. Citeste o carte interesanta sau iesi la o plimbare, fiindca aceasta perioada e un moment mult mai linistit decat ce va urma!

 

  • Te gandesti deja la ce lucrusoare iti trebuie pentru maternitate? Vezi ofertele noastre aici

 

  • Incepi sa decorezi camera bebelusului? Iti recomandam dormitoarele noastre speciale. Verifica ofertele pentru ca avem mai mereu promotii. Click aici

 

  • Te emotionezi cand vezi hainute de bebe? E ok, mami! In curand iti vei putea tine puiul in brate. Pana atunci, vezi la noi pe site ce hainute frumoase avem pentru bebei. Click aici