Au trecut deja 3 sferturi dintr-un an!
Mai tii minte cand bebe abia era in burtica? Sau, ma stii cum era cand abia ai nascut? Acum te uiti la bebe si la cat de bine se descurca sa mearga de-a busilea, parca nu iti vine sa crezi!
Deja "mama", "tata", "papa", sunt cuvinte pe care le indrageste. Iar viata alaturi de el e din ce in ce mai palpitanta si mai amuzanta.
Au trecut deja 9 luni de dragoste, fericire si fel de fel de incercari, si, mai e putin si cel mic va implini un an! Multe lucruri s-au intamplat in aceasta perioada, iar experienta de mamica sau tatic incepe sa se mai schimbe, iar lucrurile devin mai putin dificile.
Ce face bebelusul la 9 luni?
La 9 luni de viata, bebelusii sunt deja "oameni mari". Merg de-a busilea fara nici cea mai mica problema si au capacitatea sa stea in sezut pentru perioade destul de lungi de timp.
Se pot ridica singuri in picioare, agatandu-se de obiectele din jurul lor, iar atunci cand au nevoie isi pot duce singuri la gura tetina.
Sunt, de asemenea, mai vocali decat pana acum, si, chiar daca nu pot sa vorbeasca inca, iti pot arata cu degetul obiectele pe care doresc sa le vada mai aproape.
In medie, la 9 luni, bebelusii cantaresc la aceasta varsta aproximativ 8 kg, sau chiar mai mult, si au o inaltime de aproximativ 69-71cm. Asa ca, din aceasta perioada, s-ar putea sa reapara una din problemele cu care te-ai confruntat si in timpul sarcinii.
Si anume, durerile de spate! Asta, bineinteles, daca puiului tau ii place mult sa stea in bratele tale. Ceea ce, in multe cazuri, se si intampla.
Bebelusul si jucaria lui preferata
Probabil ca ai auzit deja povesti de la alti parinti, despre cum, copiii lor nu pot sa se desparta de ursuletul preferat, care, de cele mai multe ori, e mai mare decat chiar bebelusul, si ocupa aproape toata bancheta din spate, de fiecare data cand e vorba de o plimbare cu masina.
Marimea ursuletului, poate fi uneori amuzanta in povesti si poate fi si putin exagerata, insa, ce nu este exagerat, este faptul ca bebelusul tau sigur se va atasa de o anumita jucarie. Pe care, in mod cert, o va pastra alaturi mult timp de acum inainte, oricat de urat va arata in viitor si oricat de mult ai incerca tu sa il faci sa accepte sa o arunce.
Fie ca e vorba de un ursulet, o papusica sau un alt obiect, incepand cu aceasta varsta, bebelusul va vrea sa faca orice, cu conditia ca jucaria sa ii stea alaturi. Fie ca vorbim de somn sau de mancat, intotdeauna si jucaria va trebui sa faca aceleasi activitati.
Tocmai din acest motiv, e foarte posibil ca odata cu atasamentul celui mic fata de noul lui prieten, sa apara si petele de mancare sau murdarie pe hainele ori blanita jucariei.
Ceea ce te sfatuim noi este sa cumperi una sau chiar mai multe jucarii identice cu cea pe care bebele o indrageste. Fiindca, oricat de calitativa ar fi papusica lui, nu va putea "supravietui" la nesfarsit lungilor spalari la masina, ori jocurilor celui mic.
Si, in mod sigur, nu ti-ai dori sa vezi reactia celui mic, in cazul in care papusa lui preferata sa rupe in vreun anume loc.
Iar daca esti in cautarea unor jucarii pentru puiul tau, vezi daca gasesti ceva si aici pe placul lui: https://annebebe.ro/collections/jucarii-terapeutice-pentru-colici-bebelusi.
De asemenea, si aici poti gasi o gramada de jucarii frumoase, ce pot ajunge prietenul cel mai bun al copilului tau: https://camerabebelusului.ro/collections/jucarii-copii-si-bebelusi.
9 luni si un mic explorator
Daca pe unii adulti nu ii mai pot impresiona prea multe lucruri cand ajung la o anumita varsta, pe bebelusii de 9 luni, ii incanta aproape orice. Iar asta inseamna ca mereu vor gasi ceva interesant, dupa care sa plece singuri.
In urmatoarea perioada, s-ar putea sa intampini probleme cu schimbatul hainelor, fiindca bebelusul va avea intotdeauna ceva mai important de facut. Si, spre deosebire de perioada in care avea o luna sau doua si nu se misca prea mult, acum poate sa se ridice singur si sa plece "unde are treaba".
Sfatul nostru, este sa te misti cat mai rapid cand il schimbi si sa incerci sa ii distragi putin atentia cu o jucarie de care e interesat. Iar pentru ca acest lucru sa se poata intampla, trebuie sa ai la indemana tot hainele necesare, pe care, ideal ar fi sa le ai cat mai bine aranjate in dulap.
Ca schimbatul sa nu fie un chin nici pentru tine si nici pentru bebe, ordoneaza atent toate articolele de imbracaminte ale bebelusului. Daca nu stii cum sa faci asta intr-un mod eficient, te sfatuim sa citesti articolul "Cum sa organizezi hainutele bebelusului?".
Ordinea in hainute, duce la gasirea lor cu usurinta si schimbarea rapida a celui mic. Crede-ne pe cuvant cand iti spunem ca timp nu va fi sigur prea mult, nici pentru a alege o tinuta si nici pentru a-l imbraca. Asa ca, ia in considerare acest sfat.
In luna a noua, bebelusii se transforma in exploratori, insa si exploratorii pot fi gestionati cu putin noroc si mult calm. Speram ca articolul te-a ajutat sa afli mai multe atat despre dezvoltarea bebelusului cat si despre ce ar trebui sa faci, pentru ca lucrurile sa para mai usoare!