Coronavirus
Riscuri pentru femeile insarcinate, bebelusi & copii
Prevenirea transmiterii infectiei cu coronavirus reprezinta subiectul principal al acestor zile. Se vorbeste foarte mult despre masurile generale pe care le putem lua, astfel incat sa prevenim transmiterea infectiei cu coronavirus in randul populatiei generale. Cu toate ca aceasta infectie are manifestari mai grave in cazul persoanelor de peste 60 de ani, si in special in grupa de varsta 70 - 80 de ani, este important ca o categorie speciala a populatiei sa manifeste o atentie sporita. Din aceasta categorie fac parte femeile insarcinate, bebelusii si copiii mici.
Prevenirea transmiterii coronavirusului in cazul femeilor insarcinate
Conform datelor Centers For Disease Control (CDC), pana acum nu s-a putut evidentia faptul ca femeile insarcinate prezinta un risc sporit de a fi afectate de aceasta infectie cu coronavirus. De asemenea, in acest moment nu se poate afirma cu certitudine faptul ca infectia cu coronavirus ar putea evolua diferit, in cazul in care o femeie insarcinata este infectata. Pana in acest moment, nu exista dovezi clare cu privire la posibilitatea ca infectia sa fie transmisa de la mama, in cazul in care aceasta s-a infectat la fatul nenascut.
Ceea ce trebuie sa luam in considerare insa este faptul ca femeile insarcinate prezinta o susceptibilitate ridicata la anumite afectiuni, printre care si gripa. Intrucat coronavirusul face parte din aceeasi familie cu virusurile gripale, este important ca femeile insarcinate sa manifeste o grija deosebita in aceasta perioada, astfel incat sa se protejeze atat pe ele insele, cat si fatul.
Atunci cand vorbim despre masuri de prevenire a transmiterii infectiei cu coronavirus, Organizatia Mondiala A Sanatatii, dar si CDC recomanda cateva masuri generale, si anume: acoperirea gurii cu mana, atunci cand tusim sau stranutam; in cazul in care mainile nu sunt curate, putem sa folosim cotul. Ideal ar fi sa evitam interactiunea cu persoane care ar putea prezenta simptome de gripa sau raceala, sa pastram distanta fata de cei din jurul nostru (minim 1,5 – 2m), dar si sa respectam regulile de igiena impuse de autoritati. Atunci cand vorbim despre igiena, un rol important il are igiena mainilor, care este recomandat sa se faca cu apa si sapun sau cu geluri dezinfectante.
Ideal ar fi ca in aceasta perioada sa fie limitata la maxim expunerea fiecaruia dintre noi in public. Acest lucru este valabil mai ales in cazul femeilor insarcinate, carora li se recomanda sa evite parasirea domiciliului, atunci cand acest lucru nu este neaparat necesar, dar si sa limiteze contactul cu alte persoane, chiar in confortul propriei locuinte. Cu toate acestea, in cazul in care ai musafiri, este important sa pastrezi distanta fata de acestia si sa limitezi accesul cunoscutilor, in cazul in care acestia sunt purtatori ai infectiei, chiar daca lipsiti de simptomatologie, sau cu o simptomatologie destul de redusa sau chiar nespecifica.
In cazul in care se suspecteaza o posibila infectie si incep sa apara simptome, este bine ca mai intai sa fie contactat telefonic medicul de familie sau obstetricianul, pentru a-i cere sfatul. Nu este indicat sa te prezinti direct la cabinetul acestuia, intrucat poti intra in contact cu alte persoane care pot fi infectate. Autoritatile au pus la dispozitie un numar special de telefon care poate fi apelat pentru a afla informatii suplimentare in legatura cu coronavirusul. Informeaza-te corespunzator inainte de a lua masuri!
Ce facem in aceasta perioada daca suntem programate pentru nastere?
Pentru a ramane in siguranta, este important sa discuti cu medicul curent, dar si sa adopti o serie de masuri si precautii speciale in ceea ce priveste igiena sau contactul cu cei din jur. Medicul va decide care este cea mai buna masura care se impune si este bine sa actionezi in consecinta. Ai incredere ca recomandarea pe care ti-o va face va fi atat in interesul tau, cat si cel al bebelusului.
In cazul in care te numeri printre persoanele infectate cu noul coronavirus, nu este cazul sa te alarmezi. Informeaza medicul despre aceasta posibilitate si asteapta instructiunile acestuia. Daca suspectezi ca te-ai imbolnavit, este indicat sa limitezi pe cat posibil contactul cu ceilalti membrii ai familiei, mai ales daca acestia sunt varstnici. Poti sa porti o masca medicala pentru a reduce riscul de transmitere. In ceea ce priveste o posibila transmitere a infectiei de la mama la fat, in prezent nu exista suficiente dovezi care sa ateste cu certitudine transmiterea virusului.
Ce putem face pentru a proteja bebelusul fata de infectia cu coronavirus?
Organizatia Mondiala A Sanatatii recomanda inceperea alaptatului la aproximativ o ora de la nastere. Acest lucru se datoreaza faptului ca laptele matern este deosebit de eficient in crearea unei imunitati naturale pentru cel mic, asigurand in acelasi timp protectie impotriva bolilor infectioase. Avand in vedere faptul ca prin laptele matern se transmit anticorpi si factorii de imunitate de la mama la bebelus, este important ca mai ales in aceasta perioada bebelusul sa fie hranit la san.
Bineinteles, se recomanda ca masurile de igiena sa fie sporite atunci cand interactionam cu bebelusul, astfel incat sa limitam la maxim expunerea acestuia fata de posibili agenti infectiosi. Putem folosi o masca medicala si este indicat si sa igienizam suprafetele cu solutii dezinfectante deosebit de frecvent.
Suprafetele trebuie dezinfectate corect si frecvent
Pentru a limita transmiterea infectiei, specialistii ne recomanda sa dezinfectam frecvent suprafetele. Ai grija sa folosesti substante care sunt eficiente mai ales in camera celui mic. Poti plasa dozator cu gel antiseptic in casa, astfel incat sa iti poti curata mainile ori de cate ori este nevoie. Nu uita – cel mic este deosebit de sensibil, si este bine sa nu il expui la pericole inutile, chiar daca, pana in prezent, aceasta infectie nu a avut manifestari grave la copii sau bebelusi. Este mai bine sa previi decat sa tratezi. Asigura-te in plus ca bebelusul este hranit corect, ca se odihneste suficient, astfel incat sa isi creeze o imunitate optima, dar ai grija si de tine. Fii atenta la orice eventuale semne si simptome care iti pot indica o eventuala imbolnavire. In cazul in care survin, nu te panica. Apeleaza-ti medicul de familie si cere-i sfatul. Nu te prezenta la urgente sau la cabinet, intrucat riscul de a contracta infectia creste exponential in aceste unitati.
Deci, fie ca esti insarcinata sau ai deja un bebelus, iti recomandam sa iti pastrezi calmul si sa te informezi corespunzator, din surse oficiale cu privire la masurile care se impun. Incearca sa ii ajuti si pe cei din jur sa se protejeze, oferindu-le informatii si sfaturi. Aplica toate masurile de igiena si dezinfectie indicate de autoritati, si incearca sa limitezi la maxim contactul cu alte persoane, in afara membrilor apropiati ai familiei.
Desi copiii si tinerii sunt afectati intr-o masura destul de mica de aceasta infectie, situatia se schimba radical atunci cand vorbim de varsta adulta si mai ales de grupa de varsta de peste 60 si 70 de ani. Deci, este important sa ne protejam pe noi si pe cei dragi noua intr-o maniera corespunzatoare, resposabila, pentru cat mai mult timp posibil.
Siguranta si bunastarea tuturor clientilor AnneBebe & Camera Bebelusului sunt mereu o prioritate pentru noi. Urmarim activ situatia legata de coronavirus (COVID-19) si luam masuri pentru a contribui la protejarea comunitatilor noastre.
Ramai informata si ai grija de sanatatea ta si a familiei tale!