Cum e viata bebelusilor si proaspetilor parinti in pandemie?
Pentru multe mamici, pandemia a fost o adevarata sursa de “inspiratie”. Rata natalitatii din timpul pandemiei a atins cote crescute, asa cum nu a mai fost niciodata, intrecand procentul vizat pe parcursul anului trecut. Insa abia de acum incepe adevarata provocare, odata cu nasterea si aducerea pe lume a sufletului mult iubit si asteptat.
Iar pentru familiile care au planuit conceptia unui copil inainte de pandemie, mai precis, in cazul femeilor ce au dat nastere in prima decada a debutului Covid 19, lucrurile au luat o intorsatura neasteptata.
Cum sunt afectati bebelusii de pandemia COVID-19?
Bucuria nasterii a luat locul temerii de a se imbolnavi de un virus necunoscut din punct de vedere medical. A aparut nevoia sau obligatia de a sta despartite de copilul, incepand cu clipa aducerii pe lume a acestuia si ulterior, la inchiderea in locuinte pentru perioade interminabile de timp, pentru a proteja viata intregii familii. Mai mult, mamicile cu o adevarata cariera infloritoare au fost nevoie sa intre in somaj. Altele s-au trezit fara locuri de munca.
Actualele mamici in devenire sunt din ce in ce mai speriate despre modul cum va decurge totul in continuare, despre evolutia bolii si despre destinul pe care-l va avea familia, modul cum pandemia va afecta cresterea si dezvoltarea bebelusului, sanatea acestuia, bunastarea familiei. Iar situatia din spitale nu e deloc roz, mai ales ca medicii au ajuns si ei la capatul rabdarilor, fiind repartizati de la un spital la altul, de la o sectie la alta, asa ca nu e exclus ca momentul nasterii sa intampine o serie de evenimente neasteptate.
Este important ca bebelusul sa beneficieze constant de atentia unui medic si de consulturile medicale necesare/obligatorii pentru sanatatea lui, in primul an de viata. Dar si acest lucru vine cu temeri nenumarate din parte mamicilor, caci spitalele sunt si ele intr-o situatie mai delicata ca niciodata, fiind principalul vector de transmitere a unor boli ce pot pune in pericol integritatea si sanatatea copiilor.
Va incurajam pe aceasta cale sa nu va dati batute! Voi, mamicilor, sunteti adevarate eroine! Ati facut si veti face in viata mai multe lucruri decat ati fi crezut vreodata ca veti reusi. Porniti cu ambitie si speranta si in aceasta noua perioada a vietii.
Iar pentru calmul vostru, va oferim informatii pretioase despre posibila viata care va asteapta in continuare, in speranta ca va vor ajuta sa depasiti cu mai multa usurinta aceste momente dificile.
Viata de bebelus in plina pandemie si cum se nasc si cresc bebelusii in 2020
Daca pana acum venirea spontana a copilului pe lume nu era o noutate si nici un lucru de temut, in pandemie, mamicile nu-si mai permit acest “lux”. Bebelusii vin pe lume intr-un context atipic, asa cum nu a mai trait intreaga omenire de pana acum. Numarul imbolnavirilor este in floare. Si numai maine-poimaine nu suntem din nou inchisi in case, nevoiti sa dam cu subsemnatul pentru orice pas in exterior. Asa ca venirea pe lume a bebelusului in plina pandemie se face intr-un context dedicat, delicat si minutios planuit.
Mamicile sunt nevoite sa stea in izolare cel putin 24 ore inaintea nasterii, timp in care li se va face testul Covid. Deci practic, schimbarea incepe cu internarea mamicilor in spital mult mai devreme. Daca totul iese bine si nu apar complicatii, mamicile pot sta linistite. In caz contrar este necesar ca mamicile sa fie transportate in centre speciale, altele decat cele la care si-au programat venirea pe lume a copilului. Astfel, am putea spune ca nasterea copilului in aceste conditii este o adevarata surpriza, ca intr-un film de actiune in care povestea poate lua o intorsatura neasteptata.
Atat in perioada pre si post natala, indrumam mamicile sa aiba o legatura stransa cu medicul care se ocupa de sarcina lor si nu numai. Bebelusii vor fi mai ingrijiti ca niciodata!
Specialistii si UNICEF recomanda ca mamicile sa respecte normele de distantare si sa-si ia toate masurile de protectie. Iar la un prim simtom al unei afectiuni similare COVID 19, sa se autoizoleze si sa contacteze de urgenta personalul medical.
Nu exista studii ferme care sa ateste ca virusul se poate transmite de la o mama la copil, in timpul sarcinii, insa o mamica infectata ar trebui sa aiba o igiena extrem de riguroasa dupa nastere si bineinteles, sa nu intrerupa alaptarea copilului.
Este posibil ca copilul sa nu fie lasat sa-si cunoasca mama in primele clipe sau sa fie nevoit sa stea despartit de ea pentru o perioada buna de timp.
Bebelusii au fost dintotdeauna extrem de sensibili, iar studiile arata ca majoritatea sunt adesea asimptomatici. Sunt recomandate consulturile medicale de specialitate si periodice, precum si anuntarea unui cadru medical in cazul sesizarii unor simptome.
Unele studii spun ca bebelusii pot simti starile parintilor si pot refuza alimentatia. Iar in mod cert mamicile vor fi mai stresate si mai nelinistite ca niciodata privind modul in care va creste bebelusul si cum va decurge primul an din viata lor. Apelarea la psihologi si la grupuri de sustinere pentru mamici pot fi benefice pentru sprijinirea morala si inlaturarea anxietatii, a depresiei.
Bebelusii vor face cunostinta ceva mai tarziu si cu tatii lor, dar vor fi primiti in sanul familiei cu acelasi entuziasm. Cel mai probabil va dura si mai mult timp pana sa-si cunoasca bunicii, matusile, prietenii parintilor si chiar si nasii, pentru ca orice familie este ingrijorata ca o persoana bolnava ar putea avea contact cu acesta si sa-i puna viata in pericol. Sau viceversa.
Daca anterior unele mame planuiau rapid intoarcerea la locul de munca, bebelusii din 2020 vor avea mai mult timp la dispozitie sa se bucure de mama lor. Asta pentru ca nici bonele nu mai sunt o solutie, fiind personalitati de risc.
Una dintre cele mai importante schimbari prin care trec bebelusii la ora actuala e legata de modul cum va decurge primul eveniment important din viata lor - botezul.
Foarte multi parinti au fost sau sunt nevoiti sa amane botezul, fie din considerente financiare, fie din motive sanitare, medicale, organizatorice etc. Toata aceasta situatie ar putea dura pana la anul sau cine stie?!
Multi dintre bebelusi nu sunt/nu vor mai fi botezati conform traditiei, la o luna de zile. Acest lucru da foarte multe lucruri peste cap, mai ales in viata parintilor superstitiosi, care vor fi nevoiti sa nu-si mai scoata copiii din case nici macar la o plimbare in aer liber, in parc. Acest considerent se aplica atat din punct de vedere al sigurantei lor, dar si pentru faptul ca religia poate avea o semnificatie aparte. Asadar, bebelusii vor trebui sa astepte si primul lor contact cu natura, cu pasarelele, ceea ce inseamna ca vor avea exclusiv atentia lui mama si a lui tata, dar si a jucariilor pe care acestia le vor primi cadou, cel mai probabil de la parinti.
Pandemia a dat viata tuturor peste cap.
Cand vor reveni lucrurile la normal?
Nimeni nu poate spune cu exactitate.
Insa, AnneBebe si camerabebelusului.ro va va fi alaturi si de acum incolo, cu aceeasi dedicare, transparenta si pasiune, ca si pana acum.
Criza actuala ne-a afectat si pe noi, mediul de afaceri. Dar va garantam ca depunem in continuare toate eforturile, astfel incat sa nu va lipseasca niciun detaliu la nasterea bebelusului, fie ca doriti sa va amenajati camera copilului prin intermediul nostru sau sa apelati la trusourile de botez destinate celor mici.
Respectam normele de siguranta impuse avand o igiena riguroasa si metode adecvate de protectie, asa ca va asteptam cu drag in magazinele noastre, sa facem cunostinta si sa ne descoperiti creatiile cu proprii vostri ochi. Iar daca nu aveti aceasta posibilitate, ne deplasam noi la dumneavoastra! Magazinul online este la dispozitia voastra 24/7, cat si colegii nostri, care lucreaza de zor ca albinutele si va vor raspunde prompt la toate solicitarile telefonic sau prin email.