Iata ca a sosit vremea sa discutam si despre amenajarea camerei in care bebe isi va petrece o mare parte din timp.
Probabil ca ati analizat mai multe variante de design, insa e bine sa le adaptati la nevoile si la stilul familiei voastre.
Cu cat veti fi mai originali si creativi, cu atat veti simti o bucurie si mai mare. Veti avea certitudinea ca sufletul vostru e cuprins intre peretii acelei camere si nu al altora!
Prin urmare, m-am gandit la cateva idei pe care sa le luati in calcul atunci cand incepeti pregatirile.
Pastel vs Curcubeu
Cu ce rezonati mai mult? Cu acele culori pastel (bej, roz pal, bleu), care iti odihnesc ochii de indata ce deschizi usa incaperii sau cu nuantele vibrante (rosu aprins, galben intens), care parca te indeamna la un dans al ploii sub arcada curcubeului? Alegerea e in mainile voastre!
Totodata, puteti apela si la personaje din desene sau la o tematica anume (de exemplu: Regatul animalelor haioase - in cazul baietilor – sau Taramul de zahar al printeselor – in cazul fetelor- ).
Discutati impreuna acest aspect si ajungeti la o cale de mijloc. Altfel, va trebui sa varuiti iar si iar.
De asemenea, e de preferat sa va puneti in pielea copilului si sa va imaginati cam ce l-ar linisti pe el. Pana la urma, fiind si camera unde va dormi, trebuie sa predomine atmosfera de odihna.
Sufocat de-atatea rafturi
Stiti peretele acela care parca plange in timp ce striga: “Ajutor! Ma sufoc intre rafturi, rafturele, etajere” ?
Va sugerez sa uitati de el.
In primul rand, nu plasati nimic deasupra patutului! Exista riscul de a se desprinde de pe perete si de a pune viata copilului in pericol!
Totodata, cu cat incarcati mai mult partea de sus a camerei, cu atat va deveni mai obositor pentru bebelus. Ganditi-va ca in primele luni de viata, pana ce incepe sa mearga, va petrece mai tot timpul asezat pe spate sau pe o parte.
Puteti opta pentru o comoda prevazuta cu mai multe compartimente, in care sa depozitati toate cele necesare. Daca va e mai usor, puteti lasa cateva produse pe care le folositi mai des chiar pe suprafata ei.
O alta varianta ar fi patutul cu sertar sau cu loc de depozitare situat sub saltea.
Orice ati decide, lasati peretele “sa respire”!
“ Ma lasati sa dorm intre gratii? ”
Inainte de a achizitiona un patut pentru bebe, cercetati mai multe variante pana sa ajungeti la cea finala. Dincolo de designul prietenos trebuie sa aveti in vedere functionalitatea acestuia.
- Dimensiunea sa ii perimita sa doarma intr-o pozitie cat mai relaxanta, dar sa se incadreze si in spatiul pe care il aveti la dispozitie in camera.
- Materialul din care e realizat sa nu fie tratat cu substante toxice, caci bebe va roade mult din el atunci cand va reusi sa se ridice in picioruse. Exista si patuturi prevazute cu protectii din silicon pentru barele de sus.
- Salteaua sa fie confortabila, sa favorizeze o pozitie corecta pentru coloana, sa aiba o husa ce poate fi detasata si spalata, antialergica si sa nu permita o prea mare incalzire a corpului.
- Capacitatea de reglare in functie de varsta copilasului e un alt criteriu foarte important!
- Protectiile speciale pentru patut sa aiba un sistem de prindere sigur, pentru a nu exista riscul de desprindere si de sufocare a bebelusului. Daca accesati link-ul acesta, veti gasi mai multe variante de astfel de aparatori.
- Rotilele va pot usura munca atunci cand doriti sa faceti curatenie si sa mutati patul sau cand vreti sa il aduceti in camera voastra pentru a experimenta co-sleepingul.
Sa aveti permanent in minte faptul ca patutul este ca o a doua casa pentru cel mic! Din acest motiv merita toata atentia voastra in timpul procesului de alegere.
“Hei! M-ati asezat pe podea, dar nu vad nimic interesant in jur”
Cand vine vorba de activitatile propice dezvoltarii bebelusului, ma duc cu gandul la joaca pe covor sau pe o salteluta cum e topponcino (ia forma corpului si ii ofera un sentiment de siguranta, ca si cand s-ar afla inca in burtica mamei).
Pentru ca el sa se bucure cu adevarat de aceasta experienta, ar fi ideal sa plasati anumite obiecte la nivelul sau, astfel incat sa le poata cuprinde cu privirea.
De exemplu, o oglinda de dimensiuni medii, instalata pe un perete din proximitate, ii va oferi ocazia sa se descopere. In acest mod, isi va cunoaste atat gesturile cat si mimica fetei atunci cand experimenteaza felurite stari.
In plus, ii puteti lipi in partea de jos a oglinzii (ca o bordura) cartonase cu diverse imagini in alb si negru, special realizate pentru a-i stimula vederea si memoria in primele 3 luni de viata.
O alta idee ce ii va “fura” cateva zambete este plasarea unui bol cu pestisori colorati in apropierea locului unde se joaca. Bineinteles, e de preferat sa nu-l ajunga cu manutele sau cu piciorusele, caci exista riscul de a inota si el impreuna cu ei in balta ce se va forma pe podea. Se va distra vazandu-i cum se misca si isi va antrena capacitatea de a ramane concentrat.
Coltisorul de lectura
Daca vreti ca al vostru copil sa prinda drag de citit atunci cand va creste, puteti amenaja inca de acum un spatiu destinat lecturii.
Aveti nevoie doar de un coltisor disponibil in care sa puneti o salteluta sau un fotoliu mic si de o mini-biblioteca care sa cuprinda carti in functie de varsta.
Puteti apela la el si in prima parte a vietii bebelusului, chiar daca nu intelege marea majoritate a cuvintelor pe care i le cititi. E un moment minunat de a stabili o conexiune puternica intre voi!
In plus, acest coltisor va putea fi folosit si ca unul in care cel mic se poate linisti atunci cand este furios sau suparat. Un spatiu de reflectie si de reconectare cu sine...
“ Unde ati ascuns toate jucariile? ”
Din dragoste pentru micut, adultii au tendinta de a cumpara jucarii in exces. Sfatul meu este sa nu il suprastimulati!
Incercati sa lasati la vedere doar cateva jucarii mai importante, care sa il ajute in procesul de dezvoltare si nu genul acela de jucarii zgomotoase, cu multe lumini obositoare.
Cu timpul, puteti crea un sistem de rotatie al acestora, astfel incat sa nu se mai plictiseasca repede de ele. Sigur, se mai reduce si din efortul parintilor de a le strange dupa ce au fost imprastiate in toata camera!
Ca o scurta concluzie, fiecare alegere a voastra in legatura cu decorarea camerei bebelusului il va influenta intr-o oarecare masura.
Din acest considerent, dati-va timp de gandire, analizati, discutati, iar mai apoi faceti pasul decisiv.
Sigur ca puteti modifica pe parcurs, insa aveti in vedere nevoia de stabilitate a copilului.
Cu cat faceti mai multe schimbari in mediul in care s-a obisnuit deja, cu atat il veti supune unui efort suplimentar de a se adapta.
Mult succes va doresc!