Pielea bebelușului are un miros aparte, un miros magic pe care nu îl vei mai regăsi nicăieri altundeva. Textura sa catifelată îți umple inima de bucurie. Însă, după cum știi, este foarte sensibilă și pe parcursul primului an continuă să se dezvolte. 


Uite care sunt afecțiunile comune ale pielii bebelușilor

bebelusi cu piele sensibila

Acneea bebelușului - apare în prima lună preponderent și se manifestă prin prezența unor pustule roșiatice la nivelul feței. Această nu necesită nici un fel de tratament, deoarece trece de la sine.


Milia - se manifestă prin umflături foarte mici albe la nivelul scalpului, feței și pe partea superioară a toracelui. Sunt inofensive, dispar în mod spontan în câteva săptămâni.

Eritem infecțios - mai este numit și „boala a cincea” și apare în primele 14 zile de viață ale nou-născutului. Nu necesită tratament și dispare cam după o săptămână. 


Dermatita seboreică - apare pe scalpul bebelușului sub formă de pete descuamate. Se tratează prin spălare blândă și hidratare.


Dermatită atopică - sau „eczemă” este pielea uscată, sensiblă care dă senzații de mâncărime. Formele ușoare pot fi tratate cu îngrijirea blândă și hidratarea pielii.


Erupție cutanată - apare cel mai frecvent în zona scutecului din cauza umezelii, a frecării sau a produselor de îngrijire cu ingrediente iritante. Se tratează cu creme pe bază de oxid de zinc care acționează ca o barieră între piele și umezeală. 


Dermatită de contact - apare când pielea sensibilă a bebelușui ia contact cu vreun iritant sau alergen. Pentru o trata este necesară identificare și eliminarea cauzei. 


Ca să înțelegi mai bine de ce este atât de sensibilă pielea bebelușilor, îți prezint 3 mari diferențe față de pielea adulților.

1. Pielea bebelușilor este foarte subțire și de aceea este foarte vulnerabilă când vine vorba de iritanți, alergeni și alți factori de mediu.

2. Pentru că are un conținut ridicat de apă, pielea lor este mai predispusă să fie deshidratată și uscată.

3. Pentru că sunt foarte mici și abia au venit într-o lume nouă, pielea lor nu a dezvoltat o barieră protectoare care să fie funcțională, astfel că are o sensibilitate ridicată la iritanți.  

 

Uite ce trebuie să faci pentru a-i proteja pielea delicată.


În primul rând, alege produse de îngrijire adecvate pielii sensibile. Gelul de spălare și loțiunea de corp trebuie să fie cât mai naturale, mai blânde și formulate special pentru pielea delicată a bebelușilor. Ai grijă să fie testate dermatologic și să nu conțină parfum, alcool sau coloranți. Aceștia provoacă cel mai des iritațiile în rândul pielii bebelușilor.


Detergentul cu care îi speli hăinuțele, la fel, trebuie să fie cât mai blând și special conceput pentru pielea delicată tocmai pentru a preveni reacțiile alergice. De multe ori este indicat să dai o extra clătire hăinuțelor pentru a elimina orice urmă de detergent.


Pielea bebelușului trebuie să fie mereu curată și hidratată. Însă nu trebuie să îl speli în fiecare zi. Poți să îi întreții igiena cu o cârpă moale și apă călduță, dar trebuie să fii atentă, sunt cazuri în care frecare excesivă cu cârpa poate mai face mai mult rău.

bebelus frumos


Când îi faci baie folosește apă călduță, cu o temperatură de 37-38°C, nu apă fierbinte pentru că elimină uleiurile naturale ale pielii și, în cele din urmă, va rezulta o piele uscată. Temperatura din baie să fie caldă. Fața bebelușului o vei spăla doar cu apă, iar gelul de spălare blând îl poți folosi pe păr și pe corp. Curăță bine și pliurile pielii, adică zona axilelor, inghinală, de sub bărbie.


Înainte de a-i pune scutecul și de a-l îmbrăca în hăinuțe asigură-te că pielea sa este uscată complet. Poți face asta cu un prosop moale, tapotând ușor. Evită să freci pentru a nu irita pielea.

Scutecul trebuie schimbat în mod regulat. Curăță zona scutecului o cârpă moale și apă călduță sau cu șervețele umede fără alcool și parfum. Lasă pielea să se usuce la aer, după care aplică o cremă cu oxid de zinc care este o barieră de protecție împotriva erupțiilor cutanate. Când ai posibilitatea poți să mai lași bebelușul fără scutec, iar pentru evitarea accidentelor, ține tot timpul sub el o aleză impermeabilă.

Când îi pui scutecul, nu îl strânge, pune-l lejer, în așa fel încât să nu se frece de pielea bebelușului. 


Ai grijă ca în camera în care stă bebelușul să fie o temperatură și umiditate potrivită. Dacă este rece și umiditatea este scăzută, pielea se va usca si vor apărea iritații la nivelul ei. 


Hăinuțele bebelușului trebuie să fie din materiale moi și respirabile. Cel mai potrivit și accesibil este bumbacul care ajută la reglarea temperaturii corpului. La fel trebuie să fie și lenjeria patului. Evită materialele sintetice, pentru că provoacă disconfort și reacții alergice.

Vezi aici ce hainute iti recomandam pentru bebe

Evită să ieși afară cu copilul între orele 10-16 pentru că razele ultraviolete sunt foarte dăunătoare pielii sale. Dacă totuși o faci, folosește o protecție solară cu factor de protecție 50 și îmbrăcăminte adecvată.

Grija de pielea bebelușului tău este o necesitate. Asigură-te că îngrijești și protejezi pielea delicată și sensibilă a celui mic. Ești singura care o poate face!