Rolul principiilor Montessori in dezvoltarea copilului

 

 

In urma cu cativa zeci de ani, renumitul medic si psiholog de origine italiana, Maria Montessori a analizat influentele pe care mediul ambiant le are asupra dezvoltarii copiilor. Asa a luat nastere principiul Montessori prin care se doreste a se contribui la dezvoltarea timpurie a copiilor.

Conceptele Montessori s-au dezvoltat la nivel larg, regasindu-se astazi in stilul de viata a milioane de copii, chiar si in ceea ce priveste cresterea lor inca de la cele mai fragede varste. Si in Romania, avalansa Montessori a devenit tot mai pregnanta in ultimii ani, infiintandu-se numeroase gradinite si programe de invatare care au la baza principiile promovate de pedagogul Maria Montessori.

 

Ce inseamna Montessori?

Montessori este de fapt o metoda de educatie care, se implica cu vaste influente in procesul de dezvoltare al copiilor.

 

Copiii care cresc dupa educatia Montessori sunt mai receptivi, li se dezvolta mai usor abilitatile cognitive, au o serie de reflexii fiziologice. De exemplu, ei pot invata cum sa se coordoneze si sa se concentreze mai bine, dezvolta dialogul, caracteristicile motorii etc. ... practic toate abilitatile pentru un viitor tanar si adult sanatos, care nu preintampina dificultati in desfasurarea unor activitati uzuale in viata de zi cu zi sau care dezvolta o serie de stimuli capabili sa-l ajute sa descopere solutii la rezolvarea unor probleme sau responsabilitati  profesionale.

Tehnica Montessori se inspira principal din natura, unde rezultatul final este tot unitar, placut, interesant si care atrage atentia neincetat, contribuind in permanenta la dezvoltare si la dobandirea unor reflexe.

 fotoliu copii bebelusi annebebe

Montessori inseamna echilibru, decor minimalist in camera copilului, mobilier adaptat staturii si nevoilor sale. Asa este de exemplu Fotoliul Bej de la Nanan, cu o prezenta pastelata, regala si jucausa. Este 100% sigur pentru bebelusi si este croit pe statura sa: 50 x 40 x 36 cm.

Jucariile Montessori sunt foarte mult indreptate spre realitate, pentru ca exista aceasta teorie ca cei mici mai degraba lucreaza decat se joaca atunci cand pun mana pe un obiect.

 

 

Montessori si cresterea copiilor?

 

Daca e sa analizam stilul de viata al unui bebelus dezvoltat in baza principiilor Montessori, veti fi impresionati sa aflati ca exista numeroase accesorii la care puteti apela pentru aceasta forma de dezvoltare armonioasa.

 

In Montessori, modul in care este amenajata camera copilului are o importanta foarte ridicata, mobilierul si articolele cu care acestia iau contact fiind raportate la nevoile lor specifice atat din punct de vedere al formei, cat si al materialului, astfel incat sa preintampine unele incidente si sa contribuie la dezvoltarea reflexelor amintite anterior. Nici culorile nu fac exceptie! Culorile puternice pot atrage atentia, insa pot agita copilul, sa-i induca o stare anxioasa, neplacuta, in baza careia se poate dezvolta senzatia de frica, in timp ce culorile deschise si/sau cele naturale ofera o senzatie de armonie, de liniste psihologica. 

 

 

Patuturile pentru co-sleeping

 

Desi tehnica Montessori prevede ca bebelusul/copilul sa se bucure de libertate si sa se dezvolte practic singur, exista putini parinti care aleg sa mearga la extreme si sa-si lase bebelusul sa doarma direct pe podea sau pe o simpla salteluta cu o inaltime redusa, care sa-i permita sa se urce singur pe aceasta. Cu toate acestea, puteti crea un echilibru si o armonie, tinand cont de copil si de ceea ce simtiti. In primele luni de viata, va fi mai comod pentru tine si pentru bebe sa dormiti impreuna, insa poti sa-l asezi pe el in patutul special pentru cosleeping, alaturi de tine.

Astfel, te vei putea trezi usor noaptea pentru a-l alapta si veti crea o relatie mai profunda. Dimineata te vei trezi mai energica, iar bebe va fi mai voios dupa o noapte linistita petrecuta aproape de tine. Sigur, pe masura ce copilul creste, poti fi selectiva si poti face cele mai bune alegeri pentru copilul tau, inclusiv optiuni promovate in pedagogia Montessori, care s-a dovedit de multe ori fructuoasa in buna dezvoltare a copiilor mici.  

 

In primele luni de viata, reflexele bebelusului nu sunt suficient de dezvoltate, astfel ca se poate apela deopotriva la patuturile cosleeping de la Nanan, Puccio sau Azzura, care sunt croite special pentru a avea grija de sanatatea si odihna celui mic, in timp ce aceste patuturi permit si contactul cu parintii. In timpul zilei se pot folosi babynest-urile care ii vor asigura micutului aceeasi pozitie optima si acelasi confort, sub supravegherea atenta a parintilor.

 

patut azzura pentru bebelusi design minimal

 

Mobilierul pentru camera copilului

 

Astfel, accentul pe calitate, durabilitate, cat si sanatate, cade si in sarcina alegerii mobilierului sau a lucrurilor cu care cel mic va lua contact. De exemplu, la amenajarea camerei se folosesc culori deschise, iar mobilierul este unul vesel, in nuante care sa-i induca o stare de relaxare, dar care este atent conceput astfel incat sa previna o serie de incidente (margini finisate, mobilier durabil, modele decorative simpatice care sa-i atraga atentia micutului si sa-i starneasca dorinta de cunoastere). Saltelutele reglabile si cu rol impotriva refluxului gastric, contribuie de asemenea la dezvoltarea copilului conform tehnicii Montessori.

 

 

Jucarii stimulatoare pentru bebelusi

 

De altfel, nu fac exceptie nici jucariile cu care cel mic va lua contact, recomandate fiind caruselele pentru patut pe care bebelusul le poate analiza si care-i imbunatatesc perceptia prin jocurile de sunete si lumini, dar si ursuletii termici impotriva colicilor, care se vor transforma in prieteni magici cu puteri miraculoase in momentele neconfortabile din prima perioada a vietii. Aceste jucarii sunt concepute special din materiale sigure, placute la atingere.

 

Articole textile si hainute pentru bebelusi

 

Pe langa decorul camerei si piesele de mobilier care vor contribui zi de zi la dezvoltarea si educarea timpurie a bebelusului, accentul cade si asupra pieselor textile. Aici putem vorbi de hainutele bebelusului sau de lenjeria de pat, care e necesar sa fie de asemenea construite din materiale placute cu pielea lor sensibila. Recomandate sunt cele din bumbac organic care au o tesatura mult mai durabila si o tinuta mai confortabila zi de zi.

 

La Camera Bebelusului, toate piesele de mobilier si accesoriile sunt certificate, fiind usor de integrat in viata copilului pentru o dezvoltare armonioasa si in raport cu prevederile Montessori.

 

In cresterea bebelusului tau iti recomandam sa ramai o persoana echilibrata, sa te informezi, sa alegi ce consideri ca este mai bine pentru copilul tau si stilul vostru de viata, in acord cu valorile pe care vrei sa i le predai. Noi ramanem aici, alaturi de tine!