Masca de protectie din bumbac - Cand si cum este indicat a fi folosita?

 

Cele mai recente recomandari ale organismelor internationale aduc in discutie importanta purtarii unei masti de protectie. Cu toate acestea, stocurile scazute de masti medicale sau chirurgicale au dus la necesitatea crearii unor masti de protectie din bumbac, mult mai accesibile pentru fiecare dintre noi.

 

De ce este indicat sa purtam o masca de protectie in contextul pandemiei COVID-19?

Specialistii ne recomanda sa ne protejam prin folosirea de masti, dar si prin aplicarea unor reguli de distantare sociala sau a unor masuri de igiena speciale. Ceea ce trebuie sa stim in primul rand este ca intre mastile medicale sau chirurgicale si mastile de protectie din bumbac exista o mica diferenta. Mastile din bumbac sunt realizate, dupa cum spune si denumirea, din bumbac 100%, intr-un numar variabil de straturi, dar care au principalul rol de a nu permite transmiterea infectiei de la purtator la comunitate. In cazul mastilor medicale sau chirurgicale, vorbim insa de o prevenire a imbolnavirii personalului medical, prin faptul ca aceste masti sunt realizate din materiale care filtreaza aerul pe care purtatorul il inspira.

 

Mastile de protectie din bumbac este indicat a fi folosite pentru a limita raspandirea infectiei in comunitate, avand in vedere faptul ca infectia cu COVID-19 ramane de multe ori asimptomatica. Specialistii ne recomanda sa purtam acest tip de masti in public, atunci cand ne aflam in vecinatatea altor oameni, pentru a reduce riscul de a-i contamina pe cei din jurul nostru, dar si pentru a ne proteja nasul si gura de eventuale particule care pot veni din mediul inconjurator.

 

Cine este indicat sa poarte masti de protectie din bumbac?

Indiferent de grupa de varsta din care facem parte, este indicat sa folosim mastile de protectie din bumbac atunci cand iesim in public. Mastile din bumbac au avantajul ca pot fi dezinfectate si igienizate corespunzator si pot fi refolosite timp indelungat, in cazul in care se cunosc anumite aspecte specifice in ceea ce priveste aplicarea, indepartarea sau igiena acestora. Cu toate acestea, exista anumite grupe speciale care ar trebui sa beneficieze de protectie si in aceasta categorie se incadreaza varstnicii, femeile gravide si copiii.

 

In cazul femeilor gravide si a copiilor, este important sa se foloseasca aceste masuri de protectie, dar si sa se limiteze la maxim expunerea in public. Chiar daca copiii par a fi destul de putin afectati de infectia cu COVID 19, este mai bine sa instituim masuri profilactice si sa ii protejam pe cat posibil. In cazul in care este neaparata nevoie ca un copil sa iasa in public, specialistii recomanda folosirea mastilor de protectie din bumbac, dar numai sub supravegherea stricta a unui adult.

 

Ce trebuie sa stim atunci cand vine vorba despre mastile de protectie?

Pentru a proteja corespunzator purtatorul, mastile de protectie trebuie sa indeplineasca anumite criterii si anume:

  • sa se aplice corect la nivelul fetei, adica sa protejeze corespunzator gura si nasul
  • trebuie sa fie prevazute cu bride laterale sau elastice care sa permita aplicarea la nivelul urechilor si potrivirea corecta la nivelul fetei
  • trebuie sa fie realizate din mai multe straturi

Mastile disponibile in camera bebelusului sunt prevazute cu trei straturi de material la exterior si anume doua straturi de material textil bumbac suta la suta si la interior material textil netesut.

  • trebuie sa permita o respiratie corespunzatoare
  • sa fie confortabile la purtare, dar sa poata fi si igienizate corespunzator

 

Ce trebuie sa stii inainte de a folosi mastile de protectie din bumbac?

 

Inainte de a aplica masca, este indicat sa ne igienizam corespunzator mainile, fie cu dezinfectant pe baza de alcool, fie cu apa si sapun daca avem la dispozitie. Masca se aplica la nivelul fetei astfel incat sa se potriveasca cat mai bine si sa nu fie necesare pozitionari ulterioare sau atingerea frecventa a fetei, atunci cand suntem in public.

In cazul in care am folosit de prea multe ori masca, o putem arunca sau o putem igieniza si refolosi (daca este realizata din bumbac). Indepartarea unei masti se face corect de la nivelul elasticelor cu care este prevazuta in zonele laterale, avand grija sa nu atinga fata.

 

Cum putem igieniza mastile de protectie din bumbac?

Mastile de protectie din bumbac pot fi dezinfectate cu ajutorul unor sprayuri dezinfectante sau folosind apa si detergent universal, la masina de spalat la programul de 60 de grade. Dupa ce mastile au fost spalate, se lasa la uscat, iar apoi se calca la temperaturi ridicate. Pana la urmatoarea purtare, producatorii ne recomanda sa pastram acestei masti astfel igienizate in ambalaje realizate din polietilena.