In acest articol, venim in ajutorul tuturor viitoarelor mamici, cu o lista a lucrurilor esentiale pentru mama si bebelus. Va propunem catevaelemente de care aveti nevoie pentru a face fata nasterii si ingrijirii copilului. In acest fel, puteti merge in cautarea lucrurilor in magazinele fizice si online, pentru a gasi cele mai bune oferte.
Haine bebe
Bebelusii cresc foarte repede, iar evident, multe hainute nu vor mai fi bune de purtat, chiar la scurt timp dupa ce le-ati achizitionat. Pentru nou-nascuti, marimea zero este de aproximativ 50 cm, insa va fi mica in cateva saptamani. Mai bine incepeti sa cumparati deja dimensiunea urmatoare (54 cm).
Daca se naste primavara-varaꓽ
- 5-6 salopete cu capse, fara bretele sau cu maneca scurta;
- 3-4 pijamale;
- 3-4 seturi pentru a fi imbracat la plimbare;
- sosete;
- 1 palarie de bumbac;
- 1 muselina;
Daca se naste toamna-iarnaꓽ
- 5-6 body-uri cu maneca lunga;
- 3-4 perechi de pantalonasi de pijama;
- 3-4 pantaloni pentru zi;
- 3-4 perechi de sosete de iarna;
- 3-4 de seturi cu hainute pentru a merge la plimbare;
- 2 caciulite;
- 2 perechi manusi;
- 1 patura;
Maternitate
Nu asteptati ca ultimele zile pana la nasterea bebelusului sa va tensioneze. Cunoasterea aspectelor amintite mai sus, va reduce anxietatea si temerile legate de sarcina si nastere. In timpul verificarii listei, intrebati si clarificati indoielile cu medicul, moasa. Pe masura ce sarcina progreseaza, trebuie sa faceti o serie de achizitii si pentru nou-nascut. Se recomanda ca imbracamintea sa fie adecvata sezonului in care se va naste bebelusul. Acest lucru va ajuta sa aveti o lista de baza a lucrurilor de care veti avea nevoie in timpul sederii la clinica si cand ajungeti acasa dupa nastere. O lista generala de baza include urmatoarele lucruri:
Pentru bebelusꓽ
- Paturica in dublu strat;
- 2 scutece din finet moale de bumbac;
- 2 perechi manusi nou-nascut;
- Caciulita tip boneta;
- Caciulita cu mot;
- Salopeta maneca lunga cu manusi;
- Body maneca lunga 7 capse;
- Body maneca lunga 7 capse multistrat premium cu model;
- Pantaloni cu botosei;
- 4 perechi pijamale;
- Ursuleti de plus;
- 4 perechi de sosete;
- 3 scutece din bumbac;
- Perna de alaptare;
- Scaun auto.
Nu uitati sa aduceti hainele nou-nascutului spalate cu detergent special pentru bebelusi. Bebelusii au pielea sensibila, in special in primele luni din viata. Este recomandat ca hainele lor sa fie spalate separat fata de cele ale adultilor. De asemenea, mirosurile puternice ale detegentilor si balsamurilor de rufe, nu sunt deloc indicate bebelusilor, ca atare, se vor folosi produse special create pentru bebelusi.
Pentru mamiciꓽ
Pentru ele, cateva articole vor fi necesareꓽ
- Camasi pentru a dormi si a alapta mai usor;
- Halat;
- Papuci;
- Pompa pentru mameloane;
- Crema pentru ingrijirea sanilor;
- Articole personale: Sampon, creme, machiaj, pasta de dinti si periuta de dinti, etc;
- Medicamente de uz comun
- Geanta maternitate.
Ingrijirea bebelusului
- Scutece;
- Servetele umede pentru a pastra copilul intotdeauna curat;
- Sampon, gel de dus pentru bebelusi;
- Sosete pentru nou-nascuti;
- Body-uri de bumbac;
- Patura de bumbac, mai subtire sau groasa, in functie de sezon;
- Palarie sau caciulita, depinde de anotimp;
- Set pentru a iesi cu copilul din spital – body, caciulita, ciorapi, etc (articole vestimentare).
Alaptare si alimentatie
- Lapte praf pentru copil, daca nu puteti alapta;
- Un incalzitor de biberoane;
- Cateva tetine;
- Sterilizator daca aveti biberoane;
- O perie pentru curatarea biberoanelor;
- Un prosop pentru a curata mameloanele;
- Pompa pentru mameloane;
- Perna de alaptare pentru a face alaptarea mai confortabila;
- Fotoliu pentru alaptat.
Pentru camera bebelusului
- Lenjerie bebelus;
- Leagan;
- Saltea de pat, nu prea moale;
- Patut portabil sau atasat de patul parintilor (patut cosleeper) ;
- Suport pentru scutece si mobilier pentru a aseza hainele bebelusului si a le avea intotdeauna la indemana;
- Vaporizator-umidificator pentru a mentine un ambient perfect in camera;
- Scutece si servetele umede.
Lucruri esentiale pentru primele 3 luni
Primele 3 luni din viata unui nou copil sunt o perioada dificila pentru parinti, deoarece acestia trebuie sa invete despre nevoile acestuia. Nu exista o modalitate corecta sau gresita de a aborda aceasta perioada de timp - dar stiind de ce veti avea nevoie, va puteti ajuta sa reduceti stresul!
In plus fata de haine, scutece si consumabile de baza, copilul va avea nevoie de o anumita ingrijire in primele saptamani de viata. Pentru a nu cumpara prea multe lucruri si a face cheltuieli inutile, va aratam care sunt obiectele indispensabile pe care este recomandat sa le aveti in primele trei luni ale bebelusului.
Biberoane
Chiar daca alaptati, probabil ca va trebui sa-l hraniti cu biberonul la un moment dat. Nu trebuie sa aveti multe, cu 2-3 va puteti descurca.
Pompa de san si pungi pentru depozitarea laptelui
Mai ales daca sunteti o mama care poate munceste in afara casei si trebuie sa va lasati copilul cu un membru al familiei. In acest fel, copilul tau poate fi hranit cu laptele stocat.
Perie pentru spalarea biberoanelor
Sunt esentiael pentru a mentine biberoanele in stare buna. Forma periilor permite spalarea fiecarui centimetru din sticla si prevenirea resturilor de lapte.
Geanta bine echipata
Nu trebuie sa aveti toata camera copilului de fiecare data cand iesiti. Pentru a avea un rucsac bine echipat sau o geanta, trebuie doar sa includeti obiectele esentiale (de exemplu, scutece, biberon, suzeta de rezerva, servetele umede, hainute de schimb).
Termometru
In cazul in care copilul se imbolnaveste, este esential sa va asigurati ca are febra, astfel incat sa spuneti medicului. Pentru ca nu este suficient sa atingeti fruntea celui mic, trebuie sa masurati temperatura acestuia cu un termometru.
Unguent pentru prevenirea/tratarea iritatiilor cauzate de scutec
Stim ca aveti mare grija atunci cand schimbati scutecul copilului. Cu toate acestea, pielea din aceasta zona este foarte delicata si niciun copil nu este scutit de frecare. Pentru a usura disconfortul pe care il provoaca acest lucru, este mai bine sa aveti un unguent la indemana.
Cadita de baie din plastic
In primele cateva saptamani, se recomanda sa se scalde copilul intr-o cadita si nu in dus. Acest lucru se datoreaza delicatetii pielii si pentru ca bebelusul sa fie ferit de schimbarile de temperatura ale mediului (de exemplu, daca ii faceati baita in cada de la baie, in timp ce il duceti dintr-o camera in alta, bebelusul resimte schimbarile bruste de temperatura, iar acest lucru ii poate dauna).
Sosirea unui copil implica nu numai responsabilitati si schimbari mari, ci si multe cheltuieli, mai ales atunci cand vine vorba de parinti tineri, care doresc sa dea tot ce este mai bun celui mic si fac adesea greseala de a cumpara mai multe lucruri decat au nevoie. Cu toate acestea, in timp ce este adevarat ca va trebui sa cumparati o multime de articole pentru copil, puteti economisi, de asemenea, mai ales daca planificati dinainte si ramaneti la lista pe care ati creat-o.