Care sunt cele mai potrivite jucarii educationale pentru bebelusi?

 

Cumpararea unei jucarii reprezinta o indeletnicire deosebit de placuta, indiferent ca alegem o jucarie pentru bebelusul nostru sau pentru a o face cadou. Se pare ca nu numai copiii considera aceasta experienta deosebit de placuta, ci si adultii. Si ce ar putea fi neplacut in a-ti petrece o perioada de timp intr-un magazin, virtual sau real, cu rafturi pline de jucarii frumos colorate, zornaitoare sau muzicale, realizate din materiale placute la atingere, care te imbie sa le iei acasa?

 Desi am fi tentati sa cumparam la primul impuls, specialistii ne recomanda sa alegem jucariile educationale in functie de varsta bebelusului sau copilului, pentru ca acesta sa se bucure cu adevarat de experienta si sa poata folosi cu adevarat jucaria. Exista anumite jucarii care pot fi folosite de la nastere, fiind realizate din materiale non-toxice, de cea mai buna calitate, extrem de placute la atingere, dar avand in acelasi timp dimensiuni potrivite pentru manutele delicate ale unui bebelus. 

Incepand cu varsta de 3 luni, pot fi folosite jucariile pentru dentitie, prevazute cu inel gingival, dar care scot si zgomote pentru a atrage atentia copilului. De la sase luni, cand copilul poate sa tina in manute o jucarie, pot fi folosite jucariile de plus, iar incepand cu varsta de noua luni pot fi folosite chiar jucariile educative sub forma de cuburi. Ramane doar sa va informati corespunzator inainte de a merge la cumparaturi si sa alegeti jucaria potrivita pentru varsta celui mic.

 

Varsta bebelusului si materialul din care sunt confectionate jucariile, cele mai importante criterii de selectie

 

Cele mai importante criterii de care trebuie sa tineti cont atunci cand alegeti o jucarie sunt materialele din care sunt confectionate si varsta bebelusului.

 

Inca de la nastere, putem folosi jucarii de plus muzicale care il vor incanta pe cel mic si il vor insoti in aventurile de zi cu zi. Micutul dumneavoastra se va bucura cu adevarat de jucarie si de cromatica acesteia in functie de varsta pe care o are. Astfel, la nastere trebuie sa stiti ca bebelusii vad alb-negru si numai de aproape; incepand cu varsta de 3 luni incep sa vada si culori si sa isi recunoasca chiar parintii; de la 8 luni imaginile devin mult mai clare, iar miscarile de coordonare sunt mult mai precise. Incepand cu varsta de 12 luni, bebelusul vede clar in culori, dar dezvoltarea completa a vederii survine de abia in jurul varstei de 2 ani.

 

Jucariile muzicale si rolul lor in dezvoltarea bebelusilor

 

Jucariile muzicale, desi la prima vedere par jucarii extrem de simple, s-ar parea ca sunt extrem de importante pentru dezvoltarea bebelusilor si a copiilor. In primul rand, aceste jucarii stimuleaza vederea - coloritul lor le face deosebit de atractive pentru cei mici, mai ales atunci cand le deplasam dintr-o parte in alta pentru a stimula urmarirea obiectelor cu privirea de catre bebelusi. Folosirea in acest fel a jucariilor contribuie la imbunatatirea vederii si coordonarea miscarilor oculare si a privirii in directia dorita. Sunetul scos de aceste jucarii contribuie la atragerea atentiei bebelusului. Atunci cand aude aceste sunete, bebelusii au tendinta sa intoarca capul in directia sunetului. 

La inceput, bebelusii au doar reflexul de a strange lucrurile in manuta. Pe masura ce reflexele se dezvolta, ei pot sa prinda obiectele si sa le aduca la gurita, dar pot realiza si transferul de la o mana la alta. Multe jucarii de acest tip au parti componente care pot fi actionate, contribuind in acest fel la mentinerea atentiei bebelusului. 

Jucariile zornaitoare sau muzicale sunt confectionate din materiale de calitate, care pot fi usor curatate, avand in vedere ca sunt folosite de bebelusi. In plus, ele pot fi folosite pentru a incuraja bebelusul sa isi ridice capsorul. De obicei, bebelusilor nu le place sa stea pe burtica, dar aceasta pozitie ne permite sa le atragem atentia si sa le stimulam reflexul de ridicare a capului. In plus, daca folosim jucaria preferata, vom reusi sa ii atragem atentia celui mic si sa il incurajam sa incerce sa ajunga la jucaria aflata in apropiere, mai intai tarandu-se si incetul cu incetul, incepand sa mearga. 

In Camera Bebelusului veti gasi o gama variata de jucarii pentru bebe zornaitoare sub forma de inel gingival, la preturi extrem de accesibile. Aceste jucarii sunt recomandate de la varsta de 3 luni, nu contin BPA si pot fi folosite pentru a calma durerile din perioada in care dintisorii erup. Atunci cand vorbim de jucarii zornaitoare, putem sa alegem intre trei variante disponibile in Camera Bebelusului - sub forma de pasare, elefant sau leu.

 

Cuburile educative ajuta la orientarea spatiala, dezvoltarea limbajului si a abilitatilor sociale

 

Jucariile educative din Camera Bebelusului sunt disponibile in doua variante - sub forma de piramida sau sub forma de cuburi; indiferent de varianta pe care o veti alege, trebuie sa stiti ca jucariile de acest fel sunt deosebit de importante in dezvoltarea celui mic. 

Studiile efectuate au scos la iveala faptul ca aceste cuburi educative reprezinta adevarate unelte pentru invatare, prin faptul ca permit dezvoltarea abilitatilor motorii si a coordonarii mana-ochi, imbunatatesc orientarea spatiala, flexibilitatea cognitiva, invatarea de noi cuvinte, dar contribuie in egala masura la dezvoltarea unui stil de gandire creativ, a competentelor sociale si chiar a abilitatilor ingineresti. Se pare ca exista studii care dovedesc chiar faptul ca folosirea acestor cuburi educative se afla in stransa legatura cu obtinerea unor rezultate bune la matematica. 

In primul rand, folosirea cuburilor educative contribuie la orientarea spatiala si la o flexibilitate cognitiva sporita. Flexibilitatea cognitiva reprezinta capacitatea de a reactiona la diferiti stimuli, aspect deosebit de important mai ales pentru copiii de varsta prescolara si scolara. De asemenea, se pare ca blocurile sau cuburile educative joaca un rol important in dezvoltarea limbajului si a unor abilitati speciale de rezolvare a problemelor. Limbajul se dezvolta mai ales in cazul in care aceasta activitate se desfasoara in grup, contribuind in acelasi timp la dezvoltarea abilitatilor sociale.

 Cuburile educationale, dar si jucaria educationala piramida cu cifre pot fi folosite la bebelusi in varsta de peste 9 luni. Acestea sunt confectionate din materiale de calitate, non-toxice, la standarde internationale, care ofera siguranta maxima copiiilor in timpul jocului deoarece sunt prevazute cu margini rotunjite. Atat cuburile cat si paharele sunt frumos colorate, usor de curatat.

Jucaria educativa sub forma de cuburi de la BabyOno cuprinde trei cuburi decorate cu animale. Jucaria educationala BabyOno piramida cifre cuprinde un set de sase pahare colorate; fiecare pahar este de culoare diferita si poate fi folosit ca atare sau suprapus pentru a crea constructii minunate, atat acasa, in patut sau la locul de joaca.

 Intrucat fiecare tip de jucarie educativa contribuie intr-un mod usor diferit la dezvoltarea bebelusilor si a copiilor, specialistii recomanda ca cei mici sa foloseasca o gama cat mai variata de astfel de jucarii educative. Invatarea incepe de timpuriu, si e cel mai usor de realizat prin joaca. Asa ca de ce sa nu ne folosim de jucariile educationale pentru a oferi conditiile cele mai bune de dezvoltare bebelusului nostru?

 Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul Camera Bebelusului, puteti da Like paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!