Leaganul este un laitmotiv al copilariei noastre. De la celebrele cantece de leagan, pana la amintirile legate de datul in leagan propriu-zis, aceasta activitate este una atemporala si ajuta la creionarea copilului universal.
In primele zile de viata, leganul poate oferi bebelusului senzatia de siguranta din burtica mamicii, iar mai tarziu, poate contribui la dezvoltarea psihomotorie a copilului. In timpul jocului in leagan sunt impulsionate conexiunile dintre cele doua emisfere ale creierului intrucat toate organele de simt sunt activate simultan. Astfel, s-a constatat ca micutii care s-au dat mult in leagan la varste fragede vor fi mai creativi si vor reusi mult mai usor sa invete sa scrie si sa citeasca.
Specialistii au aratat cum leganatul ajuta la dezvoltarea aptitudinilor fizice, sociale si cognitive. Fiind o practica comuna de joaca, leaganul din aer liber sporeste abilitatile fizice sociale.
De asemenea, leganarea stimuleaza circulatia sangelui in organism, duce la eliberarea hormonilor fericirii si are rol atat in relaxarea copiilor, cat si a parintilor, care se pot odihni in timp ce acestia se distreaza.Rolul fundamental al leganatului este gasirea echilibrului in procesul de contractare, a miscarii coordonate si a perceptiei sentimentului de ritmicitate.
Bineinteles ca leaganul traditional a evoluat spre o multime de variante pe care le puteti gasi si la Camera Bebelusului.