Cum alegem jucariile in functie de varsta celor mici? 

Desi s-ar putea la prima vedere sa credem ca alegerea jucariilor pentru cei mici reprezinta o sarcina usoara, este posibil sa ne dam seama ca acest lucru nu este adevarat, mai ales daca am devenit de curand parinti. Cu toate ca oferta de produse disponibile pe piata este bogata, poate mai bogata decat oricand, poate fi greu sa alegem jucariile potrivite in functie de varsta bebelusului, in cazul in care nu ne documentam un pic inainte.

 

Varsta, cel mai important criteriu de alegere a jucariilor 

Trebuie sa stim de exemplu ca fiecare varsta prezinta anumite caracteristici si particularitati in ceea ce priveste gradul de dezvoltare al copilului, al abilitatilor sale dar si al intereselor. In primul rand, este bine sa alegem jucariile potrivite varstei, dar care sa si stimuleze in acelasi timp. “Joaca reprezinta un element esential pentru dezvoltarea sociala, mentala, fizica si emotionala a copiilor”, dupa cum afirma Vicki Panaccione, psiholog pediatric si fondator al Better Parenting Institute.

 

Va prezentam in continuare regulile de baza care este bine sa fie urmate in alegerea jucariilor.

 

  1. De cele mai multe ori, este de preferat sa alegeti jucarii simple, care fac un singur lucru. In ziua de astazi, parintii au tendinta de a cumpara jucarii din ce in ce mai complicate, jucarii care se presupune ca ar stimula dezvoltarea precoce a copiilor. De obicei, este bine sa alegem jucariile potrivite varstei. In cazul in care jucariile sunt prea simple, copilul va fi nevoit sa isi foloseasca imaginatia pentru a se juca. Daca jucariile sunt prea complexe, acesta se va simti frustrat.
  2. Ca proaspeti parinti, veti fi inclinati sa incercati sa obtineti un pic mai mult timp liber lasand copiii sa se joace cu dispozitive electronice sau jucarii de acest gen. Este indicat sa setati anumite limite in ceea ce priveste folosirea jucariilor electronice si a jocurilor video. Specialistii in dezvoltarea copilului recomanda ca grupa de varsta sub 2 ani sa nu se joace la computer si sa nu aiba acces la televizor. Peste varsta de doi ani, va fi necesar ca timpul petrecut in fata unor astfel de dispozitive sa fie limitat la 1-2 ore pe zi.
  3. Lasati disponibile un numar restrans de jucarii. Chiar daca veti observa ca ati achizitionat mai multe jucarii de acelasi tip, nu este indicat sa le pastrati pe toate la dispozitia copilului. Pe langa faptul ca acestea vor ocupa spatiu si vor crea impresia de dezordine in camera, copilul se va plictisi rapid de ele. Ceea ce puteti sa faceti in schimb este sa lasati la dispozitia bebelusului sau copilului un anumit numar de jucarii, urmand ca periodic sa scoateti alte si alte jucarii, pe care cel mic sa le foloseasca in noi proiecte si sa imagineze noi jocuri.

 

Cum alegem jucariile potrivite varstei

 

O jucarie este perfecta, indiferent de pretul ei, atata timp cat copilul ii gaseste o intrebuintare si daca este potrivita stadiului de dezvoltare al acestuia. In functie de grupa de varsta in care se incadreaza, bebelusul sau copilul mic se va bucura de anumite categorii de jucarii.

 

Grupa de varsta cuprinsa intre 0 si 6 luni

Bebelusii de aceasta varsta sunt fascinati de miscare, zgomote dar si de imagini in alb negru. Aceasta este faza in care bebelusii se descopera pe sine, isi descopera corpul dar isi dezvolta si abilitatile de a prinde obiecte. De obicei, sunt preferate jucariile care vor stimula simtul tactil, vizual si auditiv. Jucariile de obicei sunt intens si frumos colorate, texturate si usor de tinut in mana. Alteori, jucariile pentru aceasta grupa de varsta scot si sunete. Tot felul de zornaitoare, jucarii moi, jucarii cu care copilul doarme dar si saltelutele de joaca sunt printre cele mai apreciate categorii de jucarii pentru aceasta grupa de varsta.

 

In primele 3 luni de viata, bebelusul va fi extrem de interesat de tot ceea ce il inconjoara, dar mai ales de persoanele din apropierea lui. Jucariile folosite la baita, jucariile de plus, cartile senzoriale cu margini rotunjite sunt cele mai potrivite jucarii pentru aceasta categorie de varsta.

 

Grupa de varsta cuprinsa intre 6-8 luni

La sase - opt luni, bebelusii deja pot sa manevreze anumite jucarii de dimensiuni mici. Aceasta este etapa de dezvoltare in care copiii invata cum se realizeze transferul obiectelor dintr-o mana in alta, sau cum se pune si se scoate din recipient o jucarie sau un obiect. Bebelusii cu varsta cuprinsa intre 6 si 12 luni vor fi deosebit de activi. Aceasta este varsta la care vor incepe sa stea in fundulet, sa se tarasca, sa se sprijine de mobila si chiar sa incerce sa faca primii pasi. Bebelusii vor fi capabili sa isi recunoasca numele, cateva cuvinte de baza, pot gasi anumite obiecte ascunse, astfel incat se pot bucura de jucarii cum ar fi cuburi mari si moi, blocuri de lemn, papusi, masinute din plastic sau de lemn cu roti, mingii sau jucarii cu ajutorul carora pot sorta forma obiectelor. Dupa varsta de 6 luni, pot fi folosite cu succes premergatoarele.

 

Grupa de varsta cuprinsa intre 8-18 luni

Aceasta este grupa de varsta in care copiii incep sa intreprinda actiuni, avand in minte un rezultat dorit. Este etapa de experimentare cu forme, marimi si obiecte. Jucariile cele mai potrivite sunt cele care pot fi dezasamblate, blocurile, cercurile sau jucariile de sortare a formei.

 

Grupa de varsta cuprinsa intre 18 – 24 luni

In perioada cuprinsa intre 18 si 24 de luni, copiii vor trece la o noua perioada de dezvoltare, care le va pune imaginatia la contributie. Astfel, acesta este momentul in care vor aprecia jocul cu papusi, le pot imbraca, pot folosi seturi de bucatarie, masinute de jucarie sau camioane, pot imagina situatii dar si reactiile la acestea. De mare pret sunt si jucariile cu ajutorul carora copiii pot construi ceva, dar si creioanele, cariocile sau markerele non-toxice, usor de spalat, dar care le vor permite totusi sa isi manifeste creativitatea.

 

Grupa de varsta cuprinsa intre 24 luni – 4 ani

Copiii cu o varsta cuprinsa intre 2 si 4 ani invata in primul rand despre modalitatea de socializare cu alti copii dar si cu alte persoane. Aceasta este perioada in care sunt dusi in colectivitati mai mici sau mai mari si invata sa se comporte in societate. Cele mai potrivite jucarii pentru aceasta grupa de varsta sunt cele care le permit sa isi exerseze imaginatia si sa isi dezvolte creativitatea. Pictura cu degetele, folosirea plastilinei, dar si a jocurilor de tip puzzle sau Lego sunt indicate in aceasta perioada. Copiii aflati in aceasta faza de dezvoltare sunt plini de energie, gata mereu sa exploreze si sa se implice in tot felul de activitati fizice.