O analiza comparativa intre cosleepere si patuturile clasice

 

Deseori, pentru multe multe mamici, noua luni in asteptarea puiului de om pe care-l vegheaza zi si noapte in burtica, par cativa ani. Cu cat se apropie momentul mult asteptat, cu atat parca timpul trece mai greu.

E drept, bebelusilor le place sa se lase asteptati! Iar cand marea minune se infaptuieste, micutul este coplesit de iubire din partea tuturor celor dragi pe care abia asteapta sa-i cunoasca, cu mare entuziasm.

patut cosleeping bebelusi

 

Pe langa cel mai emotionant moment trait de-o femeie vreodata, primul contact si prima strangere in brate, amenjarea camerei copilului este un aspect care face timpul sa treaca mai usor. Nu e nimic gresit sa-ti doresti ca, zi de zi, puiul tau de om sa traiasca exclusiv langa tine si in bratele tale, mai ales in primele luni de viata cand trupul sau este atat de fragil. Insa, chiar daca nu ai luat in considerare amenajarea propriei sale camere, fie ca-ti doresti sa te bucuri din plin de existenta acestuia, poti apela la un patut cosleeper.

Aceste patuturi bebelusi te ajuta sa previi micile incidente si sa-l pastrezi aproape de sufletul tau pe micul pui de om, fara a omite si nevoile sale.

 

Cosleepere vs. patuturi normale

 

 

Studiile stiintifice arata ca este foarte important ca micutii sa doarma in propriul lor patut inca din primele zile de viata, chiar daca multe mamici refuza vehement aceasta idee. S-a dovedit ca un patut co-sleeping previne sindromul mortii subite cauzat de sufocare sau de micile incidente ce pot avea loc atunci cand acesta doarme in mod direct cu parintii. Bineinteles, acest sindrom este unul foarte rar si intr-o continua scadere in ultimii ani. Iar o explicatie poate fi faptul ca tot mai multe mamici aleg aceste patuturi in detrimentul celor clasice sau a practicilor obisnuite.

 

bebelusul in patut

Caracteristici cosleepere

  • Ideale inca din prima zi de viata a bebelusului, datorita accesoriilor si a finisajelor lucrate armonios, in raport cu nevoile micutului;
  • Prevazute cu roti, laterale culisante si sistem de ajustare pe diferite drepte pentru deplasarea si pozitionarea cu usurinta a acestuia, dupa dorinte si nevoi;
  • Sistem multifunctional ce poate fi pliat, adaptat si utilizat pe termen lung, chiar si la copii cu varste inaintate;
  • Realizate din diferite materiale sigure si prietenoase (lemn tratat cu vopsea non-toxica pe baza de apa sau panza);

 

Caracteristici patuturi normale

  • Structura fixa, neajustabila, ce trebuie aleasa si utilizata pe un anumit segment de varsta;
  • Nu este portabil sau pliabil, necesitand adesea un spatiu generos si fix de amenajare;
  • Laterale fixe si lipsa sistemului ajustabil.

 

Cosleepere vs patuturi normale - Diferente

Patuturile normale tin cont adesea de o serie de reguli de baza, dar un copil nou-nascut poate avea mult mai multe nevoi. De exemplu, patutul normal poate fi amplasat oriunde in locuinta, in propria camera a micutului, in timp ce aceste patuturi co-sleeping nu doar ca permit utilizarea individuala, ci si asocierea cu patul parintilor.

 

patut bebelusi clasic

In timp ce la patutul normal va trebui sa te ridici din pat de fiecare data cand acesta va fi agitat sau cand va plange, patuturile coesleeper iti permit sa-ti veghezi micutul chiar si atunci cand te odihnesti, doar intorcandu-te pe-o parte sau indreptandu-ti privirea catre acesta. Nu va mai trebui sa te ridici din pat si sa te deplasezi intr-un colt al camerei sau intr-un alt colt al casei, sa-ti schimbi pe deplin confortul si programul de somn pentru a fi langa el, de fiecare data cand acesta simte nevoia.

Un astfel de patut este construit din materiale speciale care influenteaza o buna dezvoltare a micutului in primele luni. De exemplu, salteluta poate avea proprietati anti-reflux, patuturile permit o reglare pe diferite trepte de nivel, pentru ca somnul sa fie mai confortabil si mai sigur. Culisantele unui patut co-sleeping sunt detasabile astfel incat sa-l poti asocia in orice parte a patului, iar patul este prevazut cu roti prin intermediul carora sa-l poti pozitiona oriunde doresti mai usor, fara efort in perioada de recuperare si dupa. Patutul obisnuit are adesea un mecanism fix care nu-ti ofera prea multa fiabilitate si este adecvat cu precadere incepand cu varsta de aproximativ 2-3 ani, pana la maximum 7 ani cu aproximatie. Cele cosleeping pot fi utilizate inca din primele luni de viata si multi ani dupa, datorita conceptului transformabil.

De asemenea, stim cat este de important ca micutul sa-si creeze o legatura unica cu parintii sai. Iar aceste patuturi coesleeping le permit intru totul micutilor sa fie aproape de parintii lor si sa se resimta in deplina siguranta, fara a le afecta dezvoltarea armonioasa.

 

 

Ce sa alegi - un patut cosleeping sau un patut normal?

 

Alegerea patutului ideal poate fi o adevarata provocare, dar adevarul este ca nu exista o regula exacta dupa care sa alegi cel mai bun patut. De fapt, te incurajam sa analizezi caracteristicile, avantajele si dezavantajele fiecarui tip de patut in parte, ca in cele din urma sa faci cea mai potrivita alegere.

Astfel, daca esti o mamica moderna care-si doreste sa vegheze pe deplin puiul de om in primele luni ale vietii sale, fara a-i pune in pericol sanatatea si pentru a convietui pe deplin armonios intr-o perioada a schimbarilor, vei gasi patuturile co-sleeping extrem de folositoare.

La camerabebelusului.ro vei gasi variate modele de patuturi co-sleeping prin intermediul carora sa imbini utilul cu placutul.