Cele mai frecvente cauze care il impiedica pe cel mic sa adoarma si solutiile oferite de Camera Bebelusului
Un bebelus poate sa planga din numeroase motive – fie ii este foame, este bolnavior, are nevoie ca scutecul sa ii fie schimbat, fie este obosit si nu poate adormi, ii ies dintii, are colici, este prea cald sau prea frig, sau pur si simplu are nevoie de un pic de atentie si de tandrete din partea parintilor. Nu trebuie sa va alarmati atunci cand bebelusul plange. Nu il puteti ajuta decat daca va pastrati calmul si incercati sa va dati seama ce anume il deranjeaza.
Cum recunoastem colicile bebelusului?
De obicei, cand bebelusul are colici, specialistii afirma ca acesta plange mai mult de 3 ore pe zi, mai mult de 3 zile pe saptamana, in perioada de varsta cuprinsa intre trei saptamani si trei luni. Plansul asociat colicilor bebelusului prezinta anumite caracteristici care va pot ajuta sa va dati seama ce il deranjeaza pe cel mic. In cazul colicilor, s-a remarcat faptul ca plansul si agitatia bebelusului debuteaza brusc. Cateodata se poate intampla ca plansul bebelusului sa debuteze la aceeasi ora in fiecare zi sau seara. Atunci cand bebelusul are colici, va plange tare, se va inrosi la fata si va parea extrem de tensionat. La palpare, veti remarca faptul ca burtica este contractata ca urmare a spasmelor musculaturii abdominale, dar si a plansului insistent. Atunci cand copilul are colici, acesta va avea o pozitie specifica, cu piciorusele stranse si pumnii inclestati.
Jucariile termice, solutia pentru un bebelus cu colici
Desi colicile reprezinta un episod normal din viata fiecarui bebelus, este bine sa verificati impreuna cu medicul pediatru starea de sanatate a celui mic. De un real folos pentru calmarea durerilor abdominale si a tensiunii musculare sunt jucariile termice. Acestea pot fi folosite in siguranta, deoarece sunt confectionate respectand cele mai inalte standarde internationale, din materiale de o calitate superioara. In plus, jucariile termice il pot ajuta pe cel mic si daca are probleme cu somnul, daca are nasucul infundat, daca este mai agitat sau daca este afectat de colici. Tot ceea ce aveti de facut este sa incalziti jucaria la cuptorul cu microunde de 800W timp de 90 de secunde, pentru a beneficia din plin de efectele sale pentru o perioada de pana la doua ore.
Cum se comporta un bebelus obosit? Cum ii asiguram un somn de calitate si odihnitor?
Bebelusul poate sa planga si daca este obosit. In acest caz, el devine agitat si exista in plus riscul sa nu poata adormi in anotimpul rece, ca urmare a faptului ca se dezveleste frecvent. O solutie la aceasta problema ar putea fi reprezentata de folosirea sacilor de dormit pentru bebelusi. Sacii de dormit pentru bebelusi sunt confectionati din bumbac de cea mai buna calitate, un material extrem de placut la atingere, care ofera in plus avantajul de a mentine ideala temperatura corpului celui mic, permitand in acelasi timp pielii sensibile a bebelusului sa respire.
In plus, sacii de dormit reprezinta alegerea ideala atunci cand ne referim la aspecte precum siguranta bebelusului. Pilotele sau plapumioarele, mai ales atunci cand nu au dimensiunea potrivita, pot prezenta un risc de sufocare pentru cei mici. In cazul sacului de dormit bebelusul va fi protejat, chiar daca va manifesta agitatie pe timpul noptii. Prin folosirea periodica a sacului de dormit, pe timpul zilei sau al noptii, veti invata bebelusul ca acesta este momentul pentru a merge la culcare.
Un pic de tandrete inainte de culcare, garantia unui somn linistit
Cateodata, s-ar putea ca bebelusul sa planga si sa fie agitat doar din cauza ca este plictisit sau ca are nevoie de un pic de atentie din partea parintilor. Specialistii afirma ca bebelusii au nevoie de atingeri tandre si frecvente, simtind mereu nevoia de a se afla in compania mamei sau a parintilor. Pentru momentele in care bebelusul nu poate fi tinut in brate si nu poate avea parte de momente de tandrete, este recomandat sa se foloseasca jucariile termice. Caldura emanata va simula caldura corpului mamei, tatalui sau chiar a unui fratior, permitand astfel bebelusului sa se simta in siguranta, prin crearea unei atmosfere de calm si confort. Doar atunci cand bebelusul se calmeaza se poate relaxa suficient incat sa adoarma.
Jucariile termice pot fi folosite atat pe timpul zilei, cat si pe timpul noptii, indiferent ca sunt incalzite sau nu. O astfel de jucarie poate reprezenta companionul ideal de joaca ziua, dar si partenerul ideal de somn in noptile agitate. Incercati sa ii asigurati celui mic cat mai multe momente de tandrete si de liniste inainte de culcare. Bucurati-va impreuna de o plimbare in aer liber si de momente de liniste. Miscarea mamei ii face bine si celui mic, pe langa faptul ca timpul petrecut impreuna, atat de aproape le va permite parintilor sa isi cunoasca mai bine bebelusul si reactiile sale.
Un somn linistit si odihnitor, esential pentru o dezvoltare armonioasa
Pentru a asigura un somn cat mai linistit si odihnitor celui mic, puteti sa ii faceti o baita inainte de culcare. Se cunoaste faptul ca apa calda are un efect de linistire. In acest fel, bebelusul va avea parte de atentia pe care si-o doreste din partea parintilor si va fi gata de culcare. Nu trebuie decat ca mai apoi sa reduceti stimulii din camera, sa diminuati lumina si zgomotul, eventual sa folositi zgomot alb sau muzica de fundal. Bebelusul este acum pregatit sa se bucure de un somn pufos in sacul lui de dormit din bumbac fin roz sau bleu, cu ursuleti si inimioare, de la Andy & Helen. Sau poate oricand sa prefere compania lui Tato sau Puccio, fie sub forma unui sac de dormit intesat cu vise sau a unei paturici elegante fabricate cu deosebita dragoste si atentie in Italia.
Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul Camera Bebelusului, puteti da Like paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!