Co-sleepingul – Ce reprezinta si care sunt cele mai importante avantaje oferite?

 Co sleepingul Camera Bebelusului Annebebe

Co-sleepingul reprezinta acea activitate prin care parintii obisnuiesc sa doarma in apropierea bebelusilor sau a copiilor. De cele mai multe ori, atunci cand vorbim despre co-sleeping, cei mai multi dintre noi se gandesc strict la dormitul impreuna al parintilor cu copiii. Desi dormitul impreuna reprezinta cea mai evidenta forma de co-sleeping, acest lucru nu inseamna ca este si singura. De fapt, co-sleepingul se refera la un acces neingradit si rapid la nou-nascut, in aceeasi camera, care sa permita oferirea ingrijirii necesare bebelusului intr-un timp foarte scurt. In prezent exista numeroase dezbateri cu privire la acest subiect, luand in considerare atat aspectele pro cat si pe cele contra co-sleeping-ului. In continuare va prezentam cele mai importante avantaje ale acestui tip de activitate.

 Patut bebe adaptabil camera bebe Annebebe

  1. Favorizeaza reglarea sistemului nervos al bebelusilor - Bebelusii pot simti atunci cand mama sau parintii se afla aproape, ceea ce inseamna ca el va percepe acest climat ca pe unul deosebit de sigur, adormind usor. Sistemul nervos imatur al nou nascutilor beneficiaza astfel de conditii favorabile pentru a se dezvolta. In perioada de dupa nastere, pentru a creste si a se dezvolta normal, este nevoie ca bebelusii sa doarma si sa se hraneasca corespunzator. Acest lucru nu inseamna ca cei mici nu reusesc sa faca diferenta intre zi si noapte. Cu cat vor fi mai implicati in viata familiei, cu atat vor putea fi obisnuiti mai usor cu privire la momentele cele mai potrivite de odihna, astfel incat sa nu interfereze cu programul normal al membrilor familiei. Ideal ar fi ca nou nascutii sa fie activi pe timpul zilei, urmand ca in timpul noptii sa se odihneasca.

Somnul este mai placut si odihnitor atat pentru parinti cat si pentru copii. In ceea ce priveste nou-nascutii, acestia se vor odihni mai bine si nu va mai fi nevoie sa se trezeasca in intregime pentru a beneficia de atentie si ingrijire din partea mamei. In acest fel, calitatea somnului dar si durata acestuia va fi sensibil imbunatatita, atat pentru parinti cat si pentru copii. Pentru ca nu va mai fi nevoie ca mamele sa se deplaseze in camera bebelusului pentru a-l hrani, a-i schimba scutecele sau pentru a se asigura ca a adormit, creste si durata somnului acestora, reducand astfel riscul de aparitie a depresiilor postnatale.


Co-sleepingul favorizeaza alaptatul. Studiile efectuate in domeniu au scos la iveala faptul ca bebelusii care dorm impreuna cu parintii lor beneficiaza de o perioada de doua ori mai indelungata de alaptare. Acest lucru vine la pachet cu multiple avantaje, deosebit de importante pentru cresterea normala si armonioasa a celui mic, dar si pentru dezvoltarea corecta a sistemului imunitar. Co-sleepingul favorizeaza ingrijirea suplimentara a bebelusului, acesta fiind mult mai usor de alintat sau ingrijit, ca urmare a aflarii acestuia in imediata apropiere a mamei.


Dezvoltarea psihica a copiilor este influentata in mare masura si de aceasta activitate. Cercetarile efectuate au scos in evidenta faptul ca acei copii care au beneficiat de co-sleeping prezinta o incredere crescuta in sine, sunt mai putin predispusi la crize asociate varstei, au un grad de fericire mult mai mare dar si un nivel mult mai scazut de anxietate. Exista diferente intre modalitatea in care co-sleepingul afecteaza baietii si fetele. In cazul baietilor, putem vorbi de o incredere in sine sporita dar si de sentimente mult mai reduse de anxietate. In cazul fetelor, cele mai importante efecte pozitive sunt reprezentate de influentarea acestora in sens pozitiv in ceea ce priveste aspectele legate de intimitate dar si de contactele interumane.

 Coslepper Ninna Lemn de fag Bebelusi Patut bebe

    Co-sleepingul face ca somnul nou nascutilor sa fie mai superficial, contribuind astfel la scaderea riscului de aparitie al sindromului mortii subite. Moartea subita a bebelusilor este o problema care apare de obicei la nou nascuti cu varsta sub un an si a carei cauze nu sunt inca pe deplin cunoscute. Sindromul mortii subite la bebelusi survine in timpul somnului. Co-sleepingul este important din acest punct de vedere intrucat exista numeroase cazuri documentate in literatura conform carora mamele au reusit sa isi dea seama ca bebelusul nu mai respira si sa il resusciteze corespunzator.
      S-a dovedit faptul ca aceasta activitate reduce frecventa aparitiei plansului in timpul noptii. Un copil care plange este un copil care incearca sa atraga atentia catre o anumita nevoie a sa care nu ii este indeplinita. Atunci cand bebelusul se afla in imediata vecinatate a mamei, nevoile acestuia sunt cunoscute si satisfacute mult mai rapid si mai eficient. In plus, copiii care dorm impreuna cu parintii se pare ca sunt mai atasati de acestia, avand in vedere faptul ca sunt mai usor de alintat si ingrijit.

         Un alt avantaj este reprezentat de faptul ca activitatea de co-sleeping realizata impreuna cu ceilalti membrii ai familiei, fie ca ne referim la parinti sau frati si surori, are efecte pozitive asupra tuturor membrilor. In cazul fratilor si surorilor, este important deoarece contribuie la crearea unor relatii mult mai profunde si de lunga durata intre acestia, dar in aceeasi masura reduc gradul de rivalitate care ar putea sa apara pe masura ce copiii cresc. Atunci cand vorbim despre membrii ai familiei care sunt separati pe timpul zilei, cum ar fi frati au surori care merg la scoala sau parinti care merg la serviciu, cosleepingul le permite ca aceste legaturi dintre membrii familiei sa fie restabilite in timpul noptii.

           Studiile efectuate in domeniul medical au confirmat faptul ca dormitul in aceeasi camera cu o alta persoana imbunatateste ritmul cardiac dar si tensiunea arteriala. Copiii care beneficiaza de pe urma co-sleepingului vor evolua in adulti care sunt capabili sa gestioneze mult mai bine situatiile de stres, dar vor oferi la randul lor un climat de incredere si securitate pentru cei din jur, indiferent ca sunt membrii ai familiei sau ai societatii.

          Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul Camera Bebelusului, puteti da Like paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter.