Bebelususii nu ne pot spune cand le este prea cald sau prea rece. De aceea, este important ca tu, ca parinte, sa cunosti cateva indicii care sa-ti arate daca bebelusul tau se simte inconfortabil din cauza temperaturii nepotrivite. In plus, acest lucru il va ajuta sa ramana in siguranta.

 

Care este temperatura ideala pentru camera bebelusului?

Exista inca multi parinti care considera ca bebelusul trebuie infasat si imbracat cat mai bine, dar acest lucru nu este intotdeauna corect. De fapt, specialistii in puericultura avertizeaza ca sindromul mortii subite la sugari creste atunci cand unui nou-nascut ii este prea cald (se incinge prea tare). Acest lucru se intampla in special in cazul copiilor foarte mici, mai ales in primele 6 luni.

 

Care este temperatura potrivita pentru camera bebelusului?

Din fericire exista un interval binecunoscut care te poate ghida in setarea temperaturii corecte in dormitorul bebelusului. Majoritatea cercetarilor spun ca acest interval este intre 20 - 21 grade Celsius.

Pentru a te asigura ca temperatura este potrivita in camera bebelusului, poti folosi un termometru portabil, dar in general bebelusii se vor simti confortabil la aceeasi temperatura ca si un adult.


Sfaturi de care sa tii cont

- evita supraincalzirea bebelusului

Primul instinct al unui parinte este sa verifice mainile si picioarele bebelusului pentru a masura temperatura, dar acest lucru nu reprezinta un indicator precis pentru nivelul sau de confort. In schimb, poti sa-i pui mana pe cap sau pe burtica pentru a vedea daca sunt calde. De asemenea, verifica daca bebelusul este transpirat, daca are obrajii rosii, eruptii cutanate, par umed si respiratie accelerata. Acestea sunt indicii care arata ca bebelusului ii este prea cald.

 

- evita supra-imbracarea copilului

Este tentat sa-ti imbraci copilul prea mult, mai ales in timpul iernii. Cu toate astea, lasa-l sa respire. O pereche de pijamale, un scutec si o patura inseamna de obicei prea mult pentru bebelus. In schimb, poti folosi un sac de dormit lejer care il va ajuta sa se simta confortabil. La fel, daca bebelusul este bolnav, imbraca-l in straturi de hainute, dar nu-l acoperi cu paturi prea groase.

 

- foloseste un ventilator

Un ventilator nu o sa scada dramatic temperatura din camera, insa ajuta la circularea aerului si oxigenului. De asemenea, poate improspata aerul din camera, permitand copilului sa respire un aer mai bun decat unul statut.

 

- dormi in aceeasi camera cu bebelusul tau in primele 6 luni

In primele 6 luni este important sa monitorizezi cat mai mult bebelusul. De aceea, iti recomandam sa-l asezi sa doarma cu tine in camera, intr-un patut co-sleeping sau intr-un patut standard. Astfel, o sa-ti faci o idee mai buna daca ii este prea cald sau prea rece.

 

- aseaza bebelusul sa doarma pe spate

Pentru dezvoltarea sa, statul pe burtica este foarte important, dar in timpul somnului specialistii in puericultura recomanda ca bebelusul sa doarma pe spate. Astfel, aerul va putea circula mai usor in jurul fetei sale. Din momentul in care observi ca se intoarce singur pe burta, poti sa-l lasi sa doarma astfel, pentru ca va putea sa-si ridice capul, dar continua sa-l asezi cu fata in sus.

 

Tine cont de aceste sfaturi si bebelusul tau se va simti mult mai confortabil.