Botezul reprezinta cel mai important moment din viata bebelusului, care marcheaza crestinarea celui mic, un veritabil eveniment festiv, incarcat de emotii, atat pentru parinti cat si pentru apropiatii familiei. Exista numeroase obiceiuri si traditii specifice acestui moment din viata bebelusului, care au evoluat de-a lungul timpului, in prezent pastrandu-se cateva dintre acestea, specifice regiunii in care cel mic s-a nascut. Botezul reprezinta un eveniment important si pentru parinti si membrii familiei, dar mai ales pentru cei care sunt alesi sa devina parintii spirituali ai nou-nascutului.
Nu este de mirare ca pana in ziua de azi au fost pastrate o serie de credinte si obiceiuri in ceea ce priveste botezul. Obiectele folosite la botez au o simbolistica bogata, si confirma pastrarea traditiilor populare si transmiterea lor din generatie in generatie.
Banutii de argint – cand si cum se folosesc?
Banutii de argint oferiti de Camera Bebelusului pot fi folositi in zilele noastre in trei situatii distincte. In primul rand, banutul de argint se foloseste la baita de mir sau baita de a doua zi de dupa botez. In al doilea rand, moneda de argint poate fi folosita pentru cina ursitoarelor, un obicei stravechi al poporului roman prin care se incerca imbunarea ursitoarelor, astfel incat acestea sa asigure celui mic o soarta cat mai buna. Moneda de argint sau de aur poate fi folosita de asemenea ca marturie care poate fi purtata de participantii la botez.
Baita de mir si banul de argint
Banutii de argint pot fi introdusi fie in cristelnita de la biserica, fie in cadita de baie, la baita de mir. Baita de mir reprezinta baita care se face dupa botez. Aceasta reprezinta un moment special din viata bebelusului, prin urmare exista cateva aspecte care trebuie respectate cu privire la organizarea si desfasurarea acestui eveniment. Baita de mir se face a doua zi dupa botez si, conform traditiilor si obiceiurilor poporului roman se face cu apa neinceputa, scoasa la rasaritul soarelui. Traditia populara prevede si descantarea copilului inainte de a fi imbaiat cu ajutorul crengutei de busuioc.
In apa de baie se adauga in primul rand o moneda de argint si busuioc, pentru a o purifica. Prin urmare, prima baie a celui mic reprezinta un moment extrem de important, care va marca evolutia ulterioara a copilului. In baita de mir se mai pun in apa si petale de trandafir, flori de tei, uleiuri parfumate, un strop de miere sau de zahar, dar si orez pentru bogatie si grau pentru cinste. In plus, in apa de baie exista obiceiul de a se adauga un fulg, astfel incat copilul sa fie usor ca fulgul, dar si o verigheta sfintita, ulei de la biserica, ardei iute, lapte dulce, marar, menta si romanita ca sa creasca usor si sa fie sanatos. Se adauga si maciulii de mac care il ajuta pe cel mic sa doarma bine, in timp de semintele de canepa il ajuta sa creasca repede. Se adauga si un ou, astfel incat copilul sa fie sanatos. Dupa ce copilul a fost imbaiat, apa se arunca la radacina unui singur copac, iar fasa se pune la uscat la oglinda. Dupa eveniment, moneda de argint se pastreaza ca amintire.
Banutii de argint, marturii pentru invitatii la botez
Banutii de argint erau folositi si ca marturii. Participantii la botez primeau banutii de arama si de argint care era gauriti si prinsi cu funde rosii sau albastre, in functie de sexul copilului. In special membrii familiei purtau in piept aceste marturii, pe toata durata zilei botezului dar acestea puteau fi purtate si de catre ceilalti participanti la botez.
Moneda de argint putea fi folosita si pentru cina ursitoarelor. Ursitoarele sunt fiinte magice care stabilesc destinul nou-nascutului. In functie de zona geografica, acest obicei prezinta anumite particularitati. In Transilvania de exemplu se pregatea un blid cu faina de grau cernuta, sare, o paine, un banut si un caier de lana. In Banat, Moldova si Tara Romaneasca, la trei zile dupa nastere se pregatea o masa cu mancare aleasa la care se servea paine, o gaina si vin si in cadrul carei se ofereau trei banuti.
Indiferent de modalitatea in care alegem sa folosim banutii de argint, trebuie sa stim ca acestia au o valoare simbolica, dar si una materiala deosebit de importanta. Banutii de argint reprezinta un cadou ideal pentru botez, aniversare sau pot reprezenta o investitie importanta. Banutul oferit de Camera Bebelusului poate reprezenta cea mai potrivita varianta de cadou de argint, atat pentru un copil nou-nascut, indiferent de sexul acestuia, dar poate fi oferit si cu ocazia diferitelor aniversari, de sarbatori, Craciun sau zile onomastice. Banutii de argint pot fi folositi si la taierea motului sau turtei, valoarea lor crescand in timp datorita designului unic si raritatii acestora, fiecare banut fiind insotit in plus de un certificat de autenticitate.
Lingurita de argint, cadoul de argint ideal
Obiceiul de a oferi in dar o lingurita de argint este la fel de incarcat de simbolism. Chiar daca nu se poate preciza cu exactitate sursa acestui obicei, se spune ca oferirea acestui cadou de argint la botez are legatura cu proprietatile acestui metal nobil, cu marcarea unui anumit moment din viata celui mic (in care are nevoie de o protectie suplimentara), mergand chiar pana la obiectele oferite in dar la nasterea lui Iisus.
Indiferent care este originea acestui obicei, studiile din ziua de azi ne vorbesc despre beneficiile utilizarii unui astfel de obiect atunci cand vorbim de alimentatia celui mic. Este cunoscut si dovedit faptul ca argintul are proprietatea de a distruge un numar mare de microorganisme, avand in acelasi timp si capacitatea de a neutraliza si de a elimina toxinele din organism. Astfel, pe langa valoarea materiala a unui astfel de cadou, pe langa estetica deosebita, oferirea unui lingurite de argint drept cadou pentru botez sau pentru Craciun aduce si numeroase beneficii pentru sanatate.
Indiferent ca alegem sa oferim drept cadou pentru botez banutii de argint sau linguritele, ramele argintate sau cutiutele pentru dintisori si bucle placate cu argint oferite de Camera Bebelusului, trebuie sa stim ca fiecare obiect va deveni parte dintr-o familie, depozitar nepretuit al celor mai placute amintiri din viata celui mai nou membru al familiei. Alegeti-l cu grija si cu multa, multa dragoste!