Ce trebuie sa stii despre baita bebelusului?

A venit momentul mult asteptat si te-ai intors acasa impreuna cu bebelusul tau. De acum, trebuie sa incepi sa pui in practica tot ceea ce ai invatat referitor la ingrijirea unui nou-nascut. Acesta este un moment de o mare incarcatura emotionala, moment din care incepe la propriu viata puiului tau in sanul familiei. Cei mai multi parinti sunt nerabdatori, entuziasmati dar poate si putin tematori cand vine vorba de ingrijirea bebelusului.

Baita reprezinta una dintre acele activitati pe care parintii tineri se tem oarecum sa o faca la inceput. Sfatul nostru este ca macar pentru inceput sa ceri ajutor din partea membrilor familiei mai experimentati in astfel de situatii, astfel incat sa capeti incredere si experienta necesara pentru a te bucura din plin de aceasta activitate, impreuna cu cel mic.


Cand se face prima baita?

In trecut, prima baita a bebelusului se facea direct la spital. Dupa nastere, acesta era spalat si pregatit pentru a-si cunoaste parintii si membrii familiei. Cercetarile ulterioare au scos la iveala faptul ca, imediat dupa nastere, nou-nascutii sunt extrem de sensibili in ceea ce priveste temperatura mediului ambiant. O baita efectuata in acest moment celui mic poate sa determine scaderea temperaturii corpului, fenomen care poarta denumirea de hipotermie. In aceste conditii, organismul uman este astfel construit incat sa contracareze efectele hipotermiei asupra organelor interne. Prin urmare, hipotermia va fi urmata de o scadere a glicemiei, cunoscut fiind faptul ca prin arderea glucidelor se elibereaza caldura. Acesta este motivul pentru care baita bebelusului poate fi amanata pentru circa o saptamana. Poti curata corpul celui mai mic folosindu-te de dischete de bumbac, umezite in apa calduta.


Este indicat sa faci baie nou-nascutului?


Nu exista o regula absoluta cu privire la frecventa baitei. In stabilirea acestui aspect trebuie sa iei in considerare mai multe criterii. De obicei, specialistii recomanda ca bebelusul sa fie imbaiat de circa doua-trei ori in fiecare saptamana. Asta nu inseamna ca nu ii poti face baie celui mic o data pe zi, daca aceasta activitate ii face placere sau il relaxeaza. Nu este totusi recomandat sa faci mai mult de o baie pe zi celui mic deoarece poti sa il expui riscului de a capata o piele sensibila sau uscata.


Cum se procedeaza atunci cand vrei sa ii faci baie celui mic?


Ramane la alegerea ta momentul zilei cel mai potrivit pentru a imbaia bebelusul. De obicei, nu este indicat sa faci baie celui mic atunci cand este flamand sau imediat dupa ce a mancat, sau in cazul in care este destul de agitat. Cu timpul vei capata experienta si iti vei da seama care este momentul cel mai potrivit astfel incat cel mic sa se bucure de aceasta activitate. Nu este neaparata nevoie ca baita bebelusului sa fie efectuata in baie. De obicei vei folosi o cadita din plastic, speciala pentru bebelusi in care vei introduce apa calduta circa 5 cm, daca bebelusul are pana in 6 luni. Verifica temperatura apei folosindu-te de incheietura mainii sau de cot pentru a o testa.

Inainte de a incepe baita propriu-zisa, trebuie sa iti aduci in apropiere toate articolele de care vei avea nevoie - dischete de bumbac, prosoape de baie, schimburi pentru cel mic. Cel mai important lucru de care trebuie sa tii cont este sa nu il scapi din vedere pe cel mic nici un moment atunci cand ii faci baie. Da telefonul pe silent pentru a nu fi distrasa. Seteaza temperatura din camera un pic mai mare decat de obicei, avand in vedere faptul ca bebelusii sunt foarte sensibili la temperaturile mai scazute.
Nu incepe prin a dezbraca complet bebelusul. Curata mai intai fata, pornind din centru catre exterior cu ajutorul discurilor de bumbac, inmuiate in apa calduta si foarte bine stoarse. Foloseste cate un disc curat pentru fiecare ochi in parte, curatandu-l de la interior catre exterior pentru a nu exista riscul de a transmite vreo infectie de la un ochi la celalalt. Ai grija sa cureti zona de dupa urechi, pleoapele, nasucul si spatiul situat in cutele pielii.
Pot sa speli parul bebelusului fara sa te folosesti de sampoane, cel putin pentru inceput. Bebelusii nu prea au cum se murdareasca, deci nu este nevoie sa folosesti in acest moment sampoane. Dupa ce ai spalat parul sau orice alta zona a corpului, este bine sa tamponezi usor si sa usuci pe cat posibil acea zona.

In continuare, trebuie sa cureti zona genitala a celui mic. Din nou, este de ajuns sa folosesti dischete sau o carpa din bumbac umezite si foarte bine stoarse, pentru a curata corpul bebelusului. Ai grija indeosebi sa cureti cu atentie toate zonele, inclusiv cele situate in cutele pielii.

Dupa ce ai terminat de curatat aceste zone, pot sa dezbraci bebelusul. Ai grija atunci cand introduci bebelusul in cadita. Cel mai indicat ar fi sa comunici in permanenta cu cel mic pentru a-i distrage atentia si pentru a-i reduce anxietatea legata de o activitate noua. Nu trebuie sa te sperii daca cel mic va incepe sa planga. Cu timpul el se va obisnui cu aceasta activitate si cu putin noroc s-ar putea chiar sa-i placa.

Nu este indicat sa folosesti sampon pentru copii in prima saptamana de la nasterea bebelusului. Este suficient sa ii cureti corpul cu apa simpla, avand in vedere faptul ca este inca protejat de o pelicula naturala. Ai grija sa nu introduci cu totul bebelusul in apa pana cand buricul nu i s-a vindecat. In caz contrar, este posibil ca acest proces sa dureze mai mult.


Sfaturi pentru a te bucura de o experienta placuta

Cand ai terminat de imbaiat bebelusul, trebuie sa il scoti din cadita si sa il usuci. Acesta este momentul de care multi parinti se tem, avand in vedere ca bebelusii pot fi agitati si sunt extrem de alunecosi. Ai grija sa asiguri sprijin suficient pentru zona capului si gatului folosindu-te de o mana, in timp ce cu cealalta pot tine picioarele celui mic. Cere unui parinte mai experimentat sa te ajute, macar pentru primele dati, pentru a capata curaj. Vei vedea ca pe masura ce timpul va trece, vei realiza aceasta activitate cu din ce in ce mai multa usurinta, iar nu peste mult timp si tu si cel mic va veti bucura de aceasta experienta si poate chiar va veti distra copios.
 Daca doriti sa fiti la curent cu noutatile de pe blogul Camera Bebelusului, puteti da Like paginii de Facebook sau va puteti abona la Newsletter!