Draga mamica, a venit ziua cea mult asteptata! Ziua in care iti vei duce puiul acasa si o sa te bucuri impreuna cu toata familia. Ai emotii foarte mari si, desi te-ai pregatit cat de bine ai putut, simti ca vei uita ceva important. 


Nu trebuie sa iti faci griji! Tot ce ai de facut este sa asculti indicatiile medicilor si ale asistentelor si totul va fi bine. Pentru a fi mai linistita, iti vom prezenta in continuare cateva informatii importante despre scoaterea bebelusului din maternitate. Va fi un ghid complet, pe care te poti baza astfel incat sa nu mai ai emotii. Nu iti face griji: drumul spre casa cu bebe va fi mai usor decat iti imaginezi! 

geanta maternitate

Cand scoti bebelusul din maternitate? 

Probabil nerabdarea este mare si te intrebi cand scoti bebelusul din maternitate. Ei bine, durata sederii in maternitate dupa nastere variaza in functie de mai multi factori, inclusiv starea de sanatate a ta si a bebelusului, tipul nasterii (naturala sau prin cezariana) si politicile specifice ale maternitatii.


De regula, pentru o nastere naturala fara complicatii, mamele si bebelusii sunt la 48-72 de ore dupa nastere. In cazul nasterilor prin cezariana, spitalizarea poate fi prelungita pentru 72 de ore sau mai mult, pentru a-ti permite o recuperare adecvata si monitorizarea eventualelor complicatii.

bebe maternitate

Pentru nou-nascut, criteriile de externare includ: 


  • stabilirea alimentatiei (daca se hraneste foarte bine si daca ia in greutate, indiferent daca este alaptat sau hranit cu formula) 
  • mentinerea unei temperaturi corporale stabile intr-un mediu obisnuit 
  • o culoare sanatoasa a pielii 
  • functii vitale normale.

De asemenea, este esential ca bebelusul sa fi trecut prin evaluarile pediatrice initiale, cum ar fi testul Apgar, screeningul metabolic si alte controale specifice.

Formalitati pentru a scoate bebelusul din maternitate

Set Nou Nascuti Bebelusi Nou Nascuti Bumbac Organic 10 Piese Roz KityKate S14839 - Camera Bebelusului

Pregatirea pentru a scoate bebele din spital si pentru primele zile acasa include si instruirea ta si a tatalui bebelusului despre ingrijirea acestuia si la ce semne sa te uiti, care ar putea inseamna ca este nevoie de o vizita urgenta la medic, mai ales in primele zile de viata. Tranzitia de la maternitate acasa poate fi emotionanta si un pic inspaimantatoare, mai ales daca este primul tau copil. In maternitate aveai ajutorul personalului medical, insa vei primi toate asigurarile ca totul va fi bine si informatii care sa te ajute. 


Inainte de a pleca acasa, exista cateva formalitati pe care trebuie sa le urmezi. Acestea incep cu evaluarile medicale finale ale bebelusului si ale tale. Bebelusul este supus unor teste de sanatate pentru a verifica functiile sale vitale, starea generala si adaptarea la mediu extern. De asemenea, medicii se asigura ca bebelusul se alimenteaza bine si ia in greutate conform graficelor. 


Personalul medical te va informa si cu privire la programarea vizitelor ulterioare la pediatru si la ginecolog. De asemenea, vei primi sfaturi despre alaptare, igiena bebelusului si somnul acestuia.


Pe langa consilierea medicala, va trebui sa completezi si anumite documente legale si administrative necesare pentru inregistrarea nasterii. Aceastea includ completarea certificatului de nastere si a documentelor pentru decontarea prin asigurarea obligatorie de sanatate sau pentru a achita facturile, in cazul unui spital privat, dar si altele. 

 

@camerabebelusului Oferă-i puiului tău momente de iubire 🤍Pentru că fiecare detaliu din viața lui și a ta este atât de important! ❤️ www.camerabebelusului.ro #bebe #camerabebelusului #iubireademama #bebe ♬ original sound - Camera Bebelușului

 

Sfaturi pentru scoaterea bebelusului din maternitate 

Set 7 Piese Maternitate Alb Cu Verde Cu Imprimeu Dinozauri Baietei 4757 Ciccim Baby - Camera Bebelusului

In primul rand, asigura-te ca ai discutat cu medicul despre orice ingrijorare medicala si ca toate instructiunile privind ingrijirea nou-nascutului si alaptarea sunt clare. Este esential sa programezi si urmatoarea vizita la pediatru inainte de a pleca din spital.


Verifica daca totul este pregatit acasa, mai exact daca bebelusul va veni intr-un spatiu sigur si confortabil, cum ar fi un patut cu saltea ferma, fara jucarii sau perne suplimentare care pot reprezenta riscuri de sufocare. De asemenea, ar trebui sa ai la indemana produsele necesare pentru igiena lui: scutece, servetele umede, un termometru, si produse de baie specifice pentru bebelusi.


In ziua externarii, asigura-te ca ai o tinuta potrivita pentru bebelus, precum si o paturica suplimentara. Este important sa ai instalat in masina un scaun auto adecvat varstei si greutatii bebelusului, verificand ca acesta sa fie montat corect si omologat.

Set 10 Piese Maternitate Roz Cu Carouri Gri & Iepure Fetite 4722 Ciccim Baby - Camera Bebelusului

Priveste iesirea din spital cu bucurie si calmitate, fara mari emotii, pentru ca experienta plecarii sa fie mai putin stresanta pentru intreaga familie. Siguranta si confortul bebelusului sunt prioritare in aceste momente.

Obiceiuri la scoaterea bebelusului din spital 


Sa discutam si despre obiceiuri la scoaterea bebelusului din spital. Acest moment este este insotit de diverse obiceiuri care variaza de la o regiune la alta, dar care pastreaza aceeasi bucurie. 


De obicei, tatal este cel care asteapta la usile maternitatii pentru a-l lua pe nou-nascut si pe mama acestuia. In unele familii, si bunicii pot fi prezenti, subliniind importanta legaturii intre generatii si rolul acestora in cresterea si educarea copilului.

Pe langa prezenta familiei, sunt si cateva obiceiuri specifice care insotesc acest moment. 


Unul dintre acestea este impodobirea masinii cu flori si baloane. De asemenea, este obiceiul ca, atunci cand parasesc maternitatea, parintii sa arunce monede in aer sau pe jos pentru a atrage norocul si prosperitatea asupra copilului.

Patut din Lemn - Mars Alb cu Somieră Antiregurgitare Azzurra Italia - Camera Bebelusului

Un alt aspect traditional este acela de a aduce un dar maternitatii sau personalului medical, ca semn de recunostinta pentru grija si profesionalismul aratat. Aceste daruri pot varia de la cutii cu prajituri si flori. 


Odata ajunsi acasa, unii parinti respecta traditia de a trece pragul casei cu copilul in brate intr-un mod anume, cum ar fi cu piciorul drept primul, pentru a garanta un start bun in viata nou-nascutului. 


De asemenea, primirea acasa este adesea marcata de intampinarea proaspetilor parinti  cu paine si sare, simboluri ale prosperitatii si ospitalitatii in cultura romaneasca.


Sa nu uitam si de nasi. Adesea, la iesirea din maternitate asteapta si nasii copilului. In cazul fetitelor, nasa va oferi prima pereche de cercei, care va fi montata in maternitate. In cazul baieteilor se ofera de regula o bratara, special realizata pentru nou-nascuti. 

Hainute potrivite pentru scoaterea bebelusului din maternitate 

Set 10 Piese Maternitate Crem Cu Koala Unisex 4160 Ciccim Baby - Camera Bebelusului

Foarte importanta este alegerea hainutelor adecvate pentru bebelus, la externarea din maternitate. Trebuie sa tii cont de anotimpul in care se naste bebelusul si prognoza meteo din acea zi. Ai grija ca micutul sa fie imbracat confortabil cu haine nou nascut si sa fie protejat corespunzator. 

Primavara 


Vremea poate fi imprevizibila, asa ca cel mai bine este sa optezi pentru straturi care pot fi adaugate sau scoase usor. Un body cu maneca lunga, un salopeta subtire si o caciulita sunt esentiale. Peste acestea poti adauga o paturica usoara. Nu uita de sosete sau botosi pentru a-i tine cald la picioruse. 

Vara 


Temperaturile ridicate necesita imbracaminte usoara si respirabila. Un body cu maneca scurta din bumbac, un salopeta scurta si o palarie de soare pentru protectie impotriva razelor UV sunt ideale.  


Toamna


Asemenea primaverii, toamna poate aduce schimbari de temperatura. Imbraca bebelusul in straturi: un body cu maneca lunga, o salopeta mai groasa si o caciulita de bumbac sau lana. O paturica, impreuna cu sosete groase si esti gata sa duci bebelusul acasa. 

Iarna 


Asigura-te ca bebelusul este bine protejat de frig. Un body cu maneca lunga, o salopeta groasa, caciulita de lana, manusi si botosi sunt necesare. De asemenea, un sac de dormit gros sau un combinezon izolat sunt indispensabile pentru a-i tine de cald micutului in drumul spre casa.


Indiferent de anotimp, este important sa alegi materiale care permit pielii sa respire, evitandu-le pe cele care pot irita pielea delicata a bebelusului.

Rucsac Maternitate Alb Cu Buline Negre Unisex Mayoral 19282 - Camera Bebelusului

Lucruri necesare pentru drumul spre casa 


Ai indeplinit toate formalitatile, ai primit instructiunile necesare si este momentul sa iti  duci acasa bebelusul. Plecarea din maternitate este un moment emotionant, insa ai vazut ca nu ai de ce sa iti faci griji. 


Este important sa te pregatesti bine, mai ales daca drumul de intoarcere acasa este mai lung. Iti vom prezenta in continuare cateva dintre lucrurile necesare pentru drumul spre casa.


  • Scoica pentru masina: este poate cel mai important element de care ai nevoie cand scoti bebelusul din spital. Alegerea unui scaun auto adecvat este cruciala. Acesta trebuie sa fie omologat conform standardelor de siguranta in vigoare si sa fie potrivit pentru greutatea si inaltimea bebelusului. De asemenea, este important sa fie instalat corect in masina, preferabil pe bancheta din spate, cu spatele la sensul de mers, aceasta fiind pozitia cea mai sigura pentru copiii mici.
  • Paturica: chiar daca bebelusul va petrece majoritatea timpului in scoica auto, este important sa ai la indemana o paturica moale si confortabila. Alege o paturica din materiale hipoalergenice, fara adaos de vopsele sau chimicale dure care ar putea irita pielea sensibila a bebelusului. Pentru siguranta bebelusului, nu pune paturica inainte de a-i lega centurile. Daca este nevoie, pune-o peste. 
  • Hainute adecvate: mai exact, imbracaminte adecvata sezonului. Daca este iarna, asigura-te ca ai haine calduroase, inclusiv caciulita, manusi si botosi. Pe timp de vara, opteaza pentru haine din bumbac lejer, care lasa pielea sa respire, si nu uita de o palariuta pentru soare. In plus, este recomandat sa ai si un schimb de haine, pentru cazul in care bebelusul se murdareste.
  • Suzeta: chiar daca nu toti bebelusii accepta suzeta, aceasta poate fi un instrument util pentru a-l linisti pe cel mic pe durata calatoriei. Asigura-te ca suzeta este sterilizata si corespunzatoare pentru varsta bebelusului.
  • Jucarii: pentru a mentine bebelusul calm, ii poti oferi deja prima lui jucarie. Exista jucarii moi, din materiale textile, asa numitele jucarii de atasament, care vor deveni cei mai buni prieteni ai bebelusului. 
  • Articole de igiena: trebuie sa ai la indemana scutece, servetele umede, o fasa de schimb, si eventuale creme pentru iritatii. De asemenea, un mic recipient cu apa termala poate fi util pentru a curata si racori fata bebelusului pe timp de vara.
  • Hranire: indiferent cum este hranit bebelusul, asigura-te ca nu ii vei da de mancare in mers. Daca bebelusul este hranit cu biberonul, este bine sa ai la indemana tot necesarul: formula de lapte, apa prefiarta la temperatura adecvata si biberonul. 
Set 10 piese Maternitate Fete Ivory Somon Imprimeu Iepurasi Z784 - Camera Bebelusului

Asadar, scoaterea din maternitate a bebelusului este un moment emotionant, la care poate participa familia sau chiar si nasii. Este momentul in care bebelusul va trece de la maternitate la casa lui si la familia iubitoare, astfel ca intelegem emotiile coplesitoare. Tine cont de sfaturile din maternitate si de ce ti-am spus si noi si totul va fi bine!