Orice cuplu, mai ales atunci cand doreste sa aiba un copil, se confrunta cu discutii despre fertilitate si conceptie, existand mituri si convingeri populare legate de impactul igienei personale asupra capacitatii de a ramane insarcinata. 

Unul dintre acestea este ca igiena excesiva, in special inainte de a face sex cu partenerul, poate afecta spermatozoizii, scazand semnificativ sansele de a ramane gravida. Aceasta convingere poate genera anxietate si ingrijorare pentru cuplurile care incearca sa conceapa un copil, insa realitatea este mult mai complexa, fiind nevoie sa fie revizuiti alti factori care pot influenta infertilitatea.

De ce nu poti ramane insarcinata

Utilizarea gelurilor de dus sau altor produse de igiena personala ar putea afecta calitatea spermei si implicit sansele de a ramane insarcinata. Este sugerat faptul ca substantele chimice folosite in aceste produse ar putea avea un impact negativ, modificand pH-ul vaginului si sa fie creat un mediu ostil. Este important de subliniat faptul ca o igiena personala adecvata este esentiala pentru sanatatea generala si pentru prevenirea infectiilor.

Expertii sustin totusi faptul ca nu exista dovezi clare privind acest mit cum ca aceste produse ar putea afecta fertilitatea. Igiena personala trebuie sa fie pe primul loc pentru ambii parteneri si sa fie alese produse potrivite pentru zona intima, cu toate ca nu exista probe dovedite stiintific ca aceste practici ar putea afecta in mod direct fertilitatea. 


In cazul in care cuplurile intampina dificultati in a concepe, este recomandat sa apeleze la un specialist pentru mai multe verificari, recomandari si tratamente personalizate in functie de evaluarea realizata.