Orice părinte abia așteaptă să înceapă amenajarea camerei bebelușului, având la dispoziție, în ziua de astăzi, numeroase variante de design din care poate alege. Cu toate acestea, spațiul limitat poate fi descurajant, fiind destul de dificil să selectezi piesele de mobilier necesare pentru cel mic.
Un aspect esențial, indiferent de designul ales, este siguranța bebelușului. De la culori, numărul pieselor de mobilier și accesul facil la acestea, până la calitatea și funcționalitatea lor, totul trebuie să fie conceput astfel încât să îți permită să ai la îndemână, rapid și ușor, toate cele necesare.
Cu siguranță, ai ales deja o cameră potrivită pentru micuţul tău și, privind-o, îți imaginezi cum fiecare piesă de mobilier își găsește locul, totul pentru amenajarea unui spațiu de poveste. În acest articol, îți voi oferi idei și sfaturi care te pot ajuta să creezi locul perfect atât pentru cel mic, cât și pentru tine. Indiferent de bugetul sau dimensiunea camerei, aici vei găsi soluții practice și inspirație pentru a o transforma complet, rapid și economic.

Culoarea camerei
Primul pas important este alegerea culorii camerei. Este recomandat ca pereții să fie proaspăt vopsiți, deoarece lavabila nu are doar un rol estetic, ci și proprietăți igienizante, ceea ce va contribui la un mediu sănătos pentru bebeluș.
Aici ai libertatea de a experimenta: poți vopsi un singur perete pentru un efect de contrast sau întreaga cameră. Tonurile alese ar trebui să inspire liniște, calm și o atmosferă cozy, pentru ca tu și bebelușul să vă bucurați de un spațiu relaxant. Cele mai populare culori sunt bleu, roz deschis, verde pal, gri deschis, alb și crem. Oricum ar fi, nu îți face griji, deoarece vei putea oricând să schimbi culoarea pe măsură ce copilul crește.
Alege mobilier funcțional și sigur pentru bebeluși
Ok, partea uşoară a trecut şi este timpul să alegi mobilierul. Din fericire, bebelușul este mic și nu are nevoie de foarte multe lucruri, mai ales că vor fi schimbate frecvent datorită faptului că va creşte cu o viteză inimaginabilă în primii ani de viață. Cu toate acestea, există câteva piese de mobilier de lux pentru camera bebelușului, pe care le poți folosi mai mult de un an:
1. Pătuțul – Există multe tipuri de pătuțuri, dar nu toate sunt eficiente pe termen lung. De aceea, modelele de pătuțuri co-sleeper elegante și sigure sunt preferatele părinților din întreaga lume, deoarece pot fi utilizate până la vârsta de 4 ani fără probleme. Un aspect esențial de care trebuie să ţii cont când alegi o astfel de piesă este să te asiguri că materialele trebuie să fie de cea mai bună calitate, iar vopseaua folosită să fie pe bază de apă, pentru un plus de siguranță.
2. Spații de depozitare – Comodele și dulapurile sunt necesare pentru o organizare eficientă a lucrurilor bebelușului. Unele modele includ și o masă de înfășat deasupra şi chiar o cădiţă, ceea ce reprezintă o soluție practică, ce te va ajuta să economistesti atât spațiu, cât și bani.
3. Scaun sau fotoliu – Vei petrece multe seri în camera bebelușului, fie alăptând, fie citindu-i o poveste, așa că este esențial să ai un loc confortabil unde să te relaxezi alături de puiul tău.
4. Accesorii – de multe ori neglijate, ele sunt mai importante decât ai crede. Bebeluşii au tendinţa de a se agita şi se pot lovi uşor de marginile şi barele pătuţului. Acestea pot fi securizate cu protecţii laterale care se pot monta şi desface foarte uşor. De asemenea, protecțiile împletite, ideale pentru primele luni, îl ajută pe cel mic să stea într-o poziție corectă și confortabilă.

Organizează spațiul în mod inteligent
Chiar dacă locuiești la bloc și camera disponibilă nu este foarte mare, există întotdeauna soluții perfecte care te vor ajuta să economisești spațiu. Un exemplu foarte bun îl reprezintă polițele, rafturile suspendate și coșurile, ideale pentru depozitarea jucăriilor sau a accesoriilor pe care le utilizezi frecvent. În magazine vei găsi și celebrele separatoare de sertar, la fel de eficiente pentru organizarea lucrurilor celui mic, astfel încât să ai acces rapid la ele atunci când ai nevoie.
Aceste piese de mobilier sunt foarte populare, deoarece nu ocupă spațiu pe podea și îți vor oferi totodată posibilitatea de a face curățenie mai ușor.
Foloseşte elemente de design pentru camera micuțului tău
1. Stickere de perete
În ziua de astăzi, este mai ușor ca niciodată să înfrumusețezi pereții camerei bebelușului aplicând stickere decorative. Acestea pot fi simple și minimaliste sau pot avea personaje din desene animate, pentru a adăuga un aer de poveste în camera celui mic.
2. Covoare
Covorul are un rol bine definit, atât estetic, cât și practic. Este recomandat să alegi un model care să acopere o suprafață cât mai mare din cameră, să aibă o culoare puţin mai închisă decât pereții și să fie ușor de curățat în caz de accidente. Modelele din blăniță artificială sau cu fir lung ar trebui evitate, deoarece sunt dificil de întreținut în timp.
3. Lumină ambientală
În primul rând, plafoniera trebuie să ofere lumină suficientă pentru activitățile uzuale, iar dacă aceasta are intensitate reglabilă, cu atât mai bine. Pe lângă iluminatul central, o veioză amplasată strategic într-un colț va fi perfectă pentru a crea un spațiu liniștit, mai ales în serile în care cele mai frumoase povești vor fi rostite, iar personajele vor prinde viață în imaginația voastră.
Dacă ai nevoie de ajutor sau vrei să fii sigură de alegerile făcute, poți apela oricând la consultanță personalizată pentru părinți, având garanția că specialiștii noștri de la Camera Bebelușului te vor îndruma și sfătui pentru a găsi cele mai bune soluții pentru tine.
Pentru a crea un spațiu perfect pentru bebelușul tău, va trebui să ții cont de aspectele enumerate mai sus. Detaliile contează, iar amenajarea unui spațiu funcțional și sigur va fi necesară pentru că micuțul tău să crească fericit și sănătos, oferindu-ți totodată acces rapid la toate cele necesare pentru îngrijirea lui.
Pe internet vei găsi numeroase idei de design, însă cel mai potrivit stil va fi întotdeauna cel care reflectă personalitatea ta. Evită să încarci prea mult camera, pentru a nu deveni sufocantă sau greu de tranzitat – de aici, totul va fi o joacă de copii! De cele mai multe ori, amenajarea camerei nu este un proiect urgent, având la dispoziție câteva luni până când spațiul va fi folosit efectiv.
Așadar, fii atentă, realizează o listă cu cele necesare, măsoară cu grijă și vei vedea cum camera bebelușului tău se va transforma într-un loc de poveste, așa cum ți-ai dorit dintotdeauna.